علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، تایید کرد که جمهوری اسلامی «مجموعه ارتباطات و گفتوگوهایی» با گروه طالبان داشته است. وی در حاشیه دیدار با حمدالله محب مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان این دیدارها را تایید کرد.
به گزارش ایسنا، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی گفته است که دولت افغانستان هم در جریان این ارتباط و گفتوگوها بوده است.
شمخانی اشاره نکرده است که این ارتباط و گفتوگوها در چه سطحی بوده یا از چه زمانی آغاز شده و چه مدت ادامه داشته است. او اما خبر داد که «این روند همچنان ادامه خواهد یافت.»
خبر مذاکره مسئولان ایرانی با گروه طالبان حدود یک هفته پس از انجام گفتوگوهایی میان نمایندگان طالبان و آمریکا در ابوظبی اعلام میشود.
مدتها است که مقام های آمریکایی می گویند برای صلح افغانستان، طالبان باید وارد گفتگوهای سیاسی شود.
گفتوگوها میان آمریکا و طالبان با حضور نمایندگانی از دفتر سیاسی و شاخه نظامی این گروه و نمایندگانی از دولتهای آمریکا، پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی انجام شد. طالبان گفته است که علاقهای به گفتوگو با دولت افغانستان ندارد.
پیشتر برخی مقامهای افغانستان - از جمله محمد معصوم استانکزی، رئیس امنیت ملی و شریف یفتلی رئیس ستاد ارتش افغانستان - گفته بودند که ایران با گروه طالبان رابطه دارد، به آنها کمک کرده و «سلاح و تجهیزات نظامی» در اختیارشان قرار میدهد.
جان بس، سفیر آمریکا در افغانستان هم بهار سال جاری به بیبیسی گفته بود سپاه پاسداران برای گروه طالبان «پشتیبانی لجستیکی» فراهم میکند.
ایران همواره هرگونه کمک یا رابطه با گروه طالبان را رد کرده است.
سفر شمخانی به افغانستان پس از آن صورت میگیرد که یک هفته پیش اخباری درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان منتشر شد.
براساس گزارش رسانهها دولت ایلات متحده قصد دارد تعداد نظامیان خود در افغانستان را به نصف رسانده و ۷ هزار نفر از آنان را از این کشور خارج کند.
بر اساس تازهترین گزارش بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، وضعیت کنترل دولت افغانستان بر مناطق این کشور رو به کاهش است و کنترل دولت افغانستان از ۷۲ درصد در آبان سال ۱۳۹۴، به ۵۶ درصد در سال جاری کاهش پیدا کرده است.