لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۱

کرم استاکس نت صدها سانتريفيوژ اتمی ايران را از کارانداخته است؟


کرم استاکس نت صدها سانتريفيوژ اتمی ايران را از کارانداخته است؟
کرم استاکس نت صدها سانتريفيوژ اتمی ايران را از کارانداخته است؟

نيويورک تايمز زير عنوان "کرم ايده آل برای تخريب سانتريفيوژها" می نويسد کارشناسانی که کرم کامپيوتری مورد ظن درهدف گيری وحمله به برنامه اتمی ايران را زيرميکروسکوپ گذاشته اند به اين نتيجه رسيده اند که اين کرم دقيقا به گونه ای طراحی و شکل داده شده بود که بتواند سانتريفيوژهای اتمی را با حرکاتی بسيار شديد از کنترل خارج کند.

اين نتيجه گيری، گرچه هنوزقطعی نيست، اما شروع به روشن ساختن بعضی از ابهام های مرتبط با يک بدافزار کامپيوتری، موسوم به کرم استاکس نت (Stuxnet) کرده است، که اوايل سال بخصوص در کامپيوترها در ايران، و تا حدودی در هند، اندونزی و کشورهائی ديگر، کشف شده است.

منشاء و سرچشمه اين کرم هنوز موضوعی مورد اختلاف است، اما درهفته های اخيرهر وقت مقامات اسرائيلی با اين سئوال روبرو می شوند که آيا اسرائيل پشت سر اين حمله بوده است يا نه، و آيا می دانند کی پشت سر اين حمله بوده است، لبخندی بزرگ روی صورتشان نقش می بندد. مقامات آمريکائی گفته اند اين کرم ازخارج منشاء گرفته است.

موشکافی های جديد، دامنه هدف ها و رمزهای مورد استفاده در نقشه حمله کرم را روشن تر ساخته است. تحليلگران و کارشناسان کامپيوتر می گويند کرم استاکس نت آسيب رسانی را با ايجاد تغييراتی سريع در سرعت چرخش موتورها انجام می دهد، که از طريق بالابردن و پائين آوردن پی در پی سرعت در چرخش عملی می شود.

اريک چين (Eric Chien) پژوهشگر شرکت ايمنی کامپوتری سيمن تک (Symantec) دريک گزارش وبلاگی می گويد تغيير در سرعت، تخريب درعمليات عادی و رايج در سيستم های کنترل صنعتی را موجب می شود.

تحليگران اتمی، در واکنش به گزارش می گويند اين نوسانات، دستورالعملی فاجعه آميز برای آسيب رساندن به هزاران سانتريفيوژی است که درايران برای غنی سازی اورانيوم می چرخند، و حاصل کار آنها می تواند در غايت به تامين سوخت برای رآکتورها، و يا بمب های اتمی منجر شود.

تغييرات سريع در چرخش سانتريفيوژها می تواند موجب از هم پاشيدن آنها شود. گزارش های منتشر شده توسط بازرسان بين المللی گويای آن است که ايران با مشکلاتی متعدد برای گرداندن سانتريفيوژها مواجه بوده است، و صدها سانتريفيوژ را از تابستان سال ۲۰۰۹ ببعد از رده خارج ساخته است.

ديويد آلبرايت (David Albright) رئيس انستيتوی علوم و امنيت بين المللی، که يک گروه غيردولتی مستقر در واشينگتن و فعال در ردگيری امورمربوط به اشاعه و گسترش تسليحات اتمی است، روز پنجشنبه در مصاحبه ای گفت "ما تائيديه مستقيمی نمی بينيم که منظور از حمله، کند ساختن فعاليت های اتمی ايران باشد، اما مسلما با توجه به حقايق موجود، چنين تفسير و تعبِيری را می توان مطرح ساخت".

مقامات اطلاعاتی گفته اند به اعتقاد آنان يک رشته از برنامه های پنهانی، دست کم در مورد بعضی از کند شدن ها موثر بوده است. بهمين جهت هنگامی که ايران در اوايل سال گزارش داد با کرم استاکس نت می جنگد، بلافاصله برای بسياری از کارشناسان اين حدس و گمان بوجود آمد، که حمله، يک حمله کامپيوتری دولتی بوده است.

XS
SM
MD
LG