گزارشهای منتشر شده در رسانههای حقوق بشری حاکی از آن است که بار دیگر آمار شهروندان بهایی محروم از تحصیل، به بهانه «نقص در پرونده» در سال جاری افزایش پیدا کرده است.
به گزارش برخی از منابع، با گذراندن امتحانات ورودی دانشگاه و نزدیک شدن به سال تحصیلی جدید، تعدادی از شهروندان بهایی همچون سالهای گذشته به بهانههای مختلفی از جمله «نقص در پرونده» و برخلاف مقررات جمهوری اسلامی ایران از ورود به دانشگاه محروم شدند.
بر اساس اخبار منتشر شده، تا کنون هویت ۲۲ نفر از این شهروندان بهایی که از ادامه تحصیل در مقطع دانشگاهی جا ماندهاند احراز شده است.
سال گذشته نیز دست کم ۵۸ دانش آموز بهائی پذیرفته شده در کنکور سراسری هنگام تلاش برای ثبت نام با عبارت نقص پرونده روبرو شدهاند. در واقع بهائیان، به جز مقاطعی، از ادامه تحصیل در دانشگاه محروم میشوند مگر اینکه پیروی از بهائیت را مخفی کرده یا رد کنند.
اسقف اعظم دزموند توتو، برنده جایزه صلح نوبل و فعال اجتماعی اهل آفریقای جنوبی در زمستان ۱۳۹۳ با انتشار بیانیهای اقدام دولت ایران در جلوگیری از حق ادامه تحصیلات تکمیلی جامعه بهائی را محکوم کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است که «ما میتوانیم به دولت ایران و جهان بگوییم که محروم کردن بهائیان، یا هر گروه دیگر، از حق ادامه تحصیل در مقاطع تکمیلی، به خود ایران و مردم ایران آسیب میزند؛ زیرا آپارتاید به ما آموخته که هر گونه تبعیض به همه آسیب میرساند.»
همچنین بخشی از اعلامیه جهانی حقوق بشر که دولت ایران نیز ملزم به پیروی از آن است در رابطه با حق تحصیل است؛ در بخشی از ماده ۲۶ این اعلامیه نوشته شده که دستیابی به آموزش عالی باید به شکلی برابر برای تمامی افراد و بر پایه شایستگیهای فردی صورت پذیرد.
اما با این حال محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش، روز چهارشنبه ۲۰ شهریور در حاشیه جلسه هیئت وزیران گفت که اگر دانش آموزان اظهار کنند که پیروان ادیان دیگری به جز ادیان رسمی کشور هستند و این اقدام آنها به نوعی تبلیغ محسوب شود، تحصیل آنها در مدارس ممنوع است.
سازمان های بین المللی مدافع حقوق بشر و وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا به دفعات برخورد حکومت جمهوری اسلامی با بهائیان و نقض حقوق شهروندی آنها را محکوم کردهاند.
در بخش ایران گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا درباره آزادی مذهبی در جهان آمده است که، در ایران بهائیان از داشتن نهادهای آموزشی خود ممنوع هستند و دانشجویان بهایی از تحصیل در دانشگاه ها ممنوع شده اند و اگر دین آنها بعد از تحصیل معلوم شود، از دانشگاه اخراج می شوند.