لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۵

فرهنگ استارت آپ در ایران: نقاط قوت، ضعف، چالش ها و چشم انداز شرکت های نوپا


افق ۵ مه: فرهنگ استارتاپ (شرکتهای نوپا) در ایران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:59:59 0:00

استارتاپ ها شرکت های نوپایی هستند که سرویس هایی ارایه می دهند که به راحتی قابل بسط دادن هستند.

فرهنگ استارتاپ در کشورهای توسعه یافته ای مثل آمریکا دهه هاست که پرجنب و جوش است و موتوریست برای کارآفرینی و درآمدزایی. شرکت هایی مثل گوگل، اپل، و مایکروسافت همگی در ابتدا شرکت های کوچکی بودند که گاه حتی از گاراژ و یا زیر زمین یک خانه آغاز شدند.

در آمریکا فرهنگ استارتاپ از نظم و قواعد خاصی برخوردار است که سالهاست به بلوغ کامل رسیده. اقتصاد های رو به رشدی مانند ایران هم به آرامی در حال آشنایی با این فرهنگند و در سال های گذشته قدم هایی در این راه برداشته اند. از جمله این قدم ها برگزاری گردهمایی های کوچکی بنام «استارتاپ ویکند» یا استارتاپ در آخر هفته در چندین شهر ایران بخصوص تهران، است. شرکت هایی هم در ایران با تقلید و یا الهام گیری از نمونه های اصلی آمریکایی به موفقیت های چشمگیری رسیده اند، شرکت هایی مانند تخفیفان و دیجیکالا.

اما در این میان افرادی هم هستند که به جای تقلید از نمونه های آمریکایی در ایران، این کشور را ترک کرده و شرکت های نوپا، یا استارت آپ های خود را در دیگر کشورها بنا می کنند. یکی از این افراد پارسا غفاری است که در چند روز گذشته مصاحبه نشریه اینترنتی «گیک تایم» با او در مورد فرهنگ استارتات آپ در ایران، در رسانه های معتبر فناوری در آمریکا بازنشر شده است.

این جوان کارآفرین بنیانگذار شرکتی است که روی هوش مصنوعی کار می کند. آقای غفاری در مصاحبه خود با گیک تایم به نقاط قوت و ضعف ایران در مورد فرهنگ استارتاپ اشاره کرده است. او نیروی جوان و خلاق، و نگرش تجاری را از نقاط قوت، و نبود و یا کمبود زیرساخت، سستی ساختار قضایی تجاری، دشواری ثبت شرکت، مشکلات فنی سیستم بانکی و پرداخت اینترنتی را از نقاط ضعف نامید.

او همچنین تحریم های بین المللی را یکی از موانع اصلی مقابل رشد شرکت های نوپا نامید، اما ابراز امیدواری کرد که با برداشته شدن این تحریم ها فرهنگ استارتاپ در ایران به سرعت رشد کند.

در هفته های اخیر نشریه های متعددی در مورد امکان رشد اقتصادی سریع ایران، و بخصوص شرکت های فناوری نوپا، در صورت لغو تحریم ها و تعامل این کشور با جامعه بین المللی نوشته اند. این در حالیست که در هفته آینده کنفرانسی در شهر برلین آلمان برگزار خواهد شد که بزرگترین همایش ایرانی ها در خارج از ایران لقب گرفته. این همایش که «جشنواره آی بریج» یا جشنواره پل نام دارد، بیش از دو هزار ایرانی از ایران و آمریکا را با هدف به اشتراک گذاشتن تجاربشان در دنیای استارتاپ زیر یک سقف خواهد برد.

در این همایش سرمایه گذاران موفق و نامی ایرانی که در دره سیلیکون آمریکا، مرکز بسیاری از استارتاپ های موفق آمریکایی فعالند و کارآفرینان ایرانی و آمریکایی گردهم خواهند آمد تا در مورد آینده استارت آپ های ایران و امکان انتقال تجربه و حتی سرمایه پیشکسوتان این عرصه در آمریکا به ایران گفتگو کنند.

صدای آمریکا هم با حضور در جشنواره پل که از ۱۴ تا ۱۶ خرداد برگزار خواهد شد گزارش های متعددی را تهیه خواهد کرد. برنامه دو نقطه صفر، مجله فناوری صدای آمریکا که جمعه ها از این شبکه پخش می شود نیز روز ۲۲ خرداد به این جشنواره اختصاص خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG