لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۴

سازمان تامین اجتماعی ایران با بحران روبرو است


کاهش درآمد و سوء مدیریت، سازمان تامین اجتماعی ایران را در شرایط نابسامانی قرار داده است.

بنا به گزارش رسانه های ایران، دولت و اشخاص حقیقی و حقوقی بیش از ۶۰ تریلیون تومان به این سازمان بدهکارند.
عبدالرحمان تاج الدین معاون پارلمانی و امور مجلس سازمان تامین اجتماعی گفته است تامین اجتماعی در وضعیت هشدار قرار دارد.

بنا به ارقام رسمی، حدود ۳۵ میلیون نفر در حوزه درمان، و بیش از ۱۰ میلیون نفر در حوزه دریافت مستمری تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی ایران هستند.
در ضمن این سازمان با بیش از ۷۰ هزار نیروی انسانی بزرگرتین سازمان اداری کشور محسوب می شود. بانک رفاه کارگران و سازمان سرمایه گذاری (که از بزرگترین بانک ها و بزرگترین سازمان های سرمایه گذاری کشور هستند) از جمله دارایی های سازمان تامین اجتماعی هستند.

آقای تاج الدین به خبرنگار ایلنا گفته است «با پرداخت بدهی ها به این سازمان، شاهد بهبود وضعیت این سازمان، معیشت بیمه شدگان تحت پوشش خواهیم بود»

وی گفته است در گذشته ضریب پشتیبانی سازمان تامین اجتماعی عددی دورقمی بود یعنی در مقابل بازنشسته شدن یک نفر، ۱۰ نیروی کار به این سازمان وارد می شوند اما امروز این سازمان به لحاظ سنی کهنسال شده است

اظهارات این مقام نشان می دهد که با افزایش تعداد بازنشستگان و مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی ایران هزینه ها نسبت به درآمدها بیشتر شده است.

با وجودی که آقای تاج الدین وعده داده سازمان با ایجاد اشتغال، استفاده از فناوری‌های نوین، بهبود فضای کسب و کار در واحدهای صنعتی و وصول بدهی‌های خود در جهت افزایش تولید و حقوق کارگران اقدامات مناسبی را در ماه‌های آینده انجام دهد اما بسیاری از ناظران معتقدند سوء مدیریت و طلبکاری ۶۰۰ هزار میلیارد ریالی دولت و سایر نهادها سبب نابسامانی بسیار در این سازمان دولتی شده است. و اگرچه «طی چند ماه گذشته بالغ بر یک هزار میلیارد تومان از مطالبات سازمان تامین اجتماعی وصول شده است» اما به نظر می رسد افزایش هزینه ها نیز عامل مهمی بوده که درآمد این سازمان با پرداختی های آن هماهنگی نداشته باشد.

رسانه ها و سازمان های ناظر بر عملکرد سازمان تامین اجتماعی بارها هشدار داده اند که ذخایر صندوق تامین اجتماعی حاکی از آن است اگر اقدام فوری و عملی برای این سازمان کلیدی کشور گرفته نشود که دارایی ها و ذخایر سازمان توانایی اجرای تعهدات آن به بیمه شدگان را نخواهد داشت.

از سویی دیگر سید تقی نوربخش مدیر عامل جدید سازمان بیمه تامین اجتماعی ماه گذشته گفته بود تامین اجتماعی کسری بودجه ۵ هزار میلیارد تومانی دارد.

ایلنا، خبرگزاری کار ایران ۱۹ آبان سال جاری به نقل از مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گزارش داده بود «این سازمان به دلیل وضعیت اقتصادی کشور...، و مشکلات مدیریتی به جا مانده از تغییر ۸ مدیرعامل در ۸ سال گذشته با ۵ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه است که باید از ذخایر سازمان برداشته شود».

آقای نوربخش ضمن ابزار امیدواری نسبت به تغییر فضای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور گفته است تعامل خوبی بین سازمان تامین اجتماعی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به وجود آمده که «بی سابقه بوده است».

بسیاری از ناظران معضلات و طلب های چندین میلیارد ریالی سازمان تامین اجتماعی را ثمره تغییر ۸ مدیرعامل در دوره های زمانی کوتاه می دانند.

سعید مرتضوی یکی از مدیران بحث برانگیز سازمان تامین اجتماعی بود که از سوی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری پیشین به این مقام منصوب شد. با وجودی که سعید مرتضوی دیگر مدیرعامل تامین اجتماعی نیست اما وجود او و سازمان و نهادهای بزرگ و کوچک وابسته به او و همکاران و مدیران وی از جمله عوامل نابسامانی های موجود در این سازمان بوده اند.

سعید مرتضوی سوم مرداد سال جاری گفته بود دولت همه بدهی های خود به سازمان تامین اجتماعی را پرداخت کرده است. وی یک روز پس از این اظهارات و در آخرین روزهای دولت احمدی نژاد ادعا کرده بود سازمان تامین اجتماعی «هیچگونه بدهی به مراکز حقیقی و حقوقی ندارد و همه اضافه حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران پرداخت شده است».

کارشناسان آگاه به فعالیت های سازمان تامین اجتماعی بر این باورند بحران در این سازمان بر سراسر بدنه نظام تامین اجتماعی کشور و نهادها و موسسه های مرتبط در سطح ملی تاثیر عمیقی خواهد داشت.

روزنامه دنیای اقتصاد در مقاله ای که به تحلیل ریشه های سازمان تامین اجتماعی ایران پرداخته نوشته است « راه‌ حل اساسي برای رفع عارضه‌های سازمان تامين اجتماعی، خشكاندن دو ريشه اساسي شامل درك نادرست ماهيت كسب‌ و كار بيمه و دوم چالش مداخله يا ساختار نامشخص قدرت است».

این روزنامه با اشاره به تدوین راهبردهای سازمان تامین اجتماعی در طی دهه گذشته می نویسد سازمان با مشکل جدی اجرای برنامه های راهبردی و عملیاتی و تقویت زیرساختارها و توسعه سرمایه گذاری روبرو بوده است که برای ادامه حیات این سازمان کلیدی است.

برخی ریشه این مشکلات را از سویی در دخالت بیش از حد دولت در امور اجرایی و مالی سازمان تامین اجتماعی و از سویی دیگر در بی توجهی دولتمردان کشور به تامین اجتماعی و اعمال سیاست های گذار و سطحی و عدم پاسخگویی مدیران دولتی و اعمال سیاست های سلیقه ای آن ها می دانند.

با وجودی که سازمان تامین اجتماعی نیمی از جمعیت کشور را تحت پوشش خدمات خود قرار داده است و بزرگترین موسسه بیمه ای و اقتصادی ایران محسوب می شود اما کارشناسان اقتصادی چالش های پیش روی مدیرعامل جدید این سازمان را بسیار عمیق و زیرساختی ارزیابی کرده اند.
XS
SM
MD
LG