لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۰

عصبانیت رو به فزونی مقامات ایران از عربستان سعودی


جیمی دتمر، صدای آمریکا

با افزایش درگیری لفظی بین مقامات ایران و عربستان سعودی درباره جنگ داخلی در سوریه و خشونتهای فرقه ای در یمن، به نظر می رسد که سکولارها در ایران به احساسات ضد ریاض پیوسته اند. عصبانیت آنها نشات گرفته از گزارشاتی در شبکه های اجتماعی مبنی بر تعرض ماموران امنیتی فرودگاه جد به دو نوجوان ایران است.

با افزایش عصبانیت از این رخداد، مقامات ایران پروازهای حج را به این کشور را قطع کرد. به گفته علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران، غرور ملی ایران با این کار لکه دار شده است.

حسن قشقاوی، معاون وزیر امور خارجه ایران ادعا کرد که اقدام ماموران سعودی در مورد این دو نوجوان عمل شبه تجاوز بوده است.

شبکه های اجتماعی در ایران اعم از گروههای مذهبی یا سکولار اقدام عربستان را تقبیح می کنند. واکنش ایرانیان در شبکه های اجتماعی نمودی از تنش بین دو رقیب منطقه ای است که در بحران های یمن و سوریه از طرفهای مخالف یکدیگر حمایت می کنند.

روزنامه های ایرانی به این مساله پرداخته اند. برخی با خانواده و بستگان این دو نوجوان مصاحبه کرده اند. پدر یکی از این دو نوجوان، اقدام ماموران امنیتی فرودگاه را به جنایت یک کشور علیه کشور دیگر تشبیه کرده است.

اگر چه مقامات ریاض اعلام کردند که ماموران خاطی را بازداشت کرده اند، اما خشم ایرانیان از این اقدام هنوز فروکش نکرده است و تا کنون چندین نوبت در برابر سفارت عربستان سعودی تجمع کرده اند.

در این تجمعات از بسیجیان که پرچم های حزب الله لبنان در دست داشتند و ضد اقدامات ریاض علیه شیعیان حوثی شعار می دادند، تا شهروندان عادی و حتی خبرنگاران حضور داشتند.

اختلاف نظر و اتهام زنی تهران و ریاض از ماه گذشته که عربستان سعودی به یمن حمله کرد، رنگ و بوی دیگری به خود گرفت.

اگر چه تهران مصر است که از شیعیان حوثی در یمن حمایت نمی کند اما هفته گذشته جرالد فایرستاین از مقامات وزارت خارجه آمریکا گفت که تهران به شیعیان حوثی کمک مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی می کند. زیرا بر این باور است که با بسط نفوذ شیعیان حوثی در یمن می تواند از آن در تهدید عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب خلیج فارس بهره ببرد.

آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته گفت: «ما با سعودی‌ها اختلافات متعددی در مسائل گوناگون سياسی داريم اما اين را هميشه می‌گفتيم که سعودی‌ها در کار سياست خارجی‌شان يک وقار و متانتی نشان می‌دهند؛ اين وقار و متانت را هم از دست دادند. چند جوان بی‌تجربه، امور آن کشور را در دست گرفتند و دارند آن جنبه‌ توحش را غلبه می‌دهند.»

به گفته الکس وطنخواه تحلیلگر مسائل خاورمیانه: برخلاف دخالت عربستان سعودی در مسائل عراق و سوریه که غیر مستقیم بوده، دخالت در امور یمن اقدامی مستقیم بوده که تبعات خطرناکی به دنبال خواهد داشت.

با این حال، ایران از اعلام آتش بس روز سه شنبه ریاض استقبال کرد و آنرا را گامی به جلو برای یافتن راه حل سیاسی دانست.

XS
SM
MD
LG