لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۵

گاهشمار تنش در روابط ایران و عربستان سعودی در ۲۰ سال گذشته


ملک عبدالله در سال ۱۳۷۶ که ولیعهد عربستان بود به ایران سفر کرد
ملک عبدالله در سال ۱۳۷۶ که ولیعهد عربستان بود به ایران سفر کرد

حادثه مکه در سال ۱۳۶۶:

-روابط دو کشور در پی مرگ ۲۷۵ زائر ایرانی در مکه در جریان درگیری در مراسم حج در تابستان سال ۶۶ تیره و تار شد.

-تظاهرکنندگان در خیابان مقابل سفارت عربستان در تهران تجمع کردند، سفارت عربستان را به تصرف خود در آوردند، و در سفارت کویت هم آتش سوزی به راه انداختند.

-روابط دیپلماتیک ایران و عربستان در بهار ۶۷ قطع شد.

سال ۱۳۷۸ اوج گرمای روابط:

-ملک فهد پادشاه وقت عربستان سعودی در سال ۱۳۸۰ انتخاب دوباره محمد خاتمی را به ریاست جمهوری تبریک گفت و سیاست‌های اصلاح طلبانه او را ستود. خاتمی پس از برگزیده شدن به ریاست جمهوری در خرداد ۷۶ برای بهبود رابطه با عربستان و پایان دو دهه رابطه پرتنش پس از انقلاب ۵۷ تلاش کرده بود. تنها چند ماه پس از آغاز ریاست جمهوری خاتمی، برگزاری اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران و حضور ملک عبدالله، ولیعهد وقت عربستان در این اجلاس آغازی بر بهبود روابط بود.

-محمد خاتمی رئیس جمهوری ایران در سال ۱۳۷۸ از عربستان دیدار کرد. این نخستین دیدار یک رئیس جمهوری ایران از عربستان بود. دو کشور در این سفر با امضای یک پیمان امنیتی در سال ۲۰۰۱ بهترین دوران روابط دیپلماتیک را رقم زدند.

رقابت منطقه‌ای:

-حمله آمریکا به عراق که منجر به سرنگونی صدام حسین شد، موجب افزایش قدرت اکثریت شیعه در این کشور شد. این رویداد چرخش عراق برای بهبود رابطه با ایران را در پی داشت.

-برنامه هسته‌ای ایران این واهمه را که ایران تحت ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد قصد تسلط بر منطقه را دارد در میان رهبران سعودی عمیق‌تر کرد.

-عربستان سعودی در زمستان ۱۳۸۶ به یک فرستاده دولت ایران گفت که ایران با کشمکش با آمریکا در عراق و برنامه اتمی خود، منطقه را به خطر می‌اندازد.

بهار عربی ۲۰۱۱:

-عربستان سعودی در پی نگرانی از این که مخالفان شیعه دولت بحرین در جبهه ایران باشند، برای سرکوب تظاهرات دموکراسی خواهان در بحرین نیروی نظامی به این کشور فرستاد. دو کشور پس از آن تهران را به تحریک خشونت علیه پلیس بحرین متهم کردند.

-اسناد وزارت خارجه آمریکا منتشر شده در سایت ویکی لیکس افشار کرد که رهبران عربستان سعودی، از جمله ملک عبدالله پادشاه وقت این کشور، به آمریکا فشار آورده اند که موضع سختگیرانه‌تری در مقابل برنامه هسته‌ای ایران بگیرد و اگر لازم باشد دست به حمله نظامی بزند.

-عربستان سعودی برخی شیعیان شرق کشور از جمله شیخ نمر را در پی درگیری با پلیس متهم به تفرقه افکنی کرد.

-آمریکا از یک طرح ایرانی برای به قتل رساندن سفیر عربستان در واشنگتن پرده برداشت. ریاض نیز اعلام کرد که شواهد این ماجرا گویاست و تهران هزینه آن را خواهد پرداخت.

جنگ نیابتی:

-عربستان از سال ۱۳۹۰ به یکی از حامیان اصلی شورشیان مخالف بشار اسد شد در حالی که ایران، متحد اصلی اسد، به شدت از او حمایت می‌کرد. ریاض، اسد را به قتل عام شهروندان سوری متهم کرده و ایران را یک قدرت اشغالگر در سوریه خواند. در مقابل، ایران عربستان را به حمایت از تروریسم متهم کرد.

-در زمستان سال ۱۳۹۳ عربستان سعودی برای عملیات علیه شورشیان حوثی مورد حمایت ایران در یمن یک ائتلاف نظامی به راه انداخت تا قدرت را به دولت این کشور بازگرداند. عربستان، ایران را متهم کرد که از شبه نظامیان برای کودتا علیه دولت یمن حمایت کرده است. ایران نیز عربستان را متهم کرد که در حمله به یمن شهروندان غیرنظامی را هدف گرفته است.

XS
SM
MD
LG