لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۸

به رغم انکار رسمی سعودی، گزارش‌ها حاکی از وجود تماس‌هایی میان ایران و عربستان است


بخش انگلیسی صدای آمریکا - به رغم انکارهای ریاض، گزارش ها حامی از برقراری تماس میان ایران و عربستان پس از حمله ویرانگر به تاسیسات نفتی سعودی است.

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، روز سه‌شنبه به تلویزیون الجزیره گفت که تهران «از هر مذاکره ای با عربستان سعودی استقبال می کند... چون گفت‌وگوها با ریاض می تواند بسیاری از مشکلات و مسائل منطقه ای را حل کند.» علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی، نیز به خبرنگاران گفت تهران «یک پیغام غیرمستقیم ریاض را از سوی رهبر یک کشور دیگر دریافت کرده است.» هرچند او از ذکر نام کشور ثالث خودداری کرد.

اما عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه در عربستان سعودی، روز چهارشنبه در یک رشته توئیت این ادعاها را رد کرد و گفت: «این [گفته] که عربستان سعودی پیامی به تهران فرستاده است، درست نیست. بلکه [حقیقت این است که] رهبر یک کشور دوست به دنبال آرام کردن اوضاع بود و ریاض به او گفت که موضعش همیشه حفظ امنیت و ثبات در منطقه بوده است.»

جبیر در توئیت دیگری از تهران خواست «حمایت از تروریسم و آشوب در منطقه را متوقف کند» و «از مداخله در امور داخلی کشورهای عرب» دست بکشد. او همچنین این پرسش را مطرح کرد که چرا ایران باید در مذاکرات بر سر یمن که «مساله داخلی یمن است» جایی داشته باشد.

با وجود انکار رسمی سعودی، عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، اخیرا به خبرنگاران گفت که بغداد «با همه کشورهایی که با هم در جنگ هستند روابط خوبی» دارد. او همچنین با اشاره به این که می کوشد موجب تسهیل مباحثات میان تهران و ریاض شود، افزود به راه انداختن جنگ ساده است، اما متوقف کردن آن دشوار است.

تئودور کاراسیک، تحلیلگر امور منطقه خلیج فارس در واشنگتن، می گوید: «به نظر می رسد در پی حمله سپاه پاسداران به تاسیسات نفتی آرامکو تلاش های متعدد پشت پرده ای برای تماس با ایران از سوی سعودی ها از طریق عراق، عمان، فرانسه و دیگر کشورها انجام گرفته است.»

ابوالحسن بنی صدر، نخستین رئیس جمهوری ایران، به صدای آمریکا گفت ایران به سه جناح تقسیم شده است. جناح تندرو به رهبری مجتبی، فرزند آیت الله خامنه ای، معتقد است از فرصت فعلی باید برای تقویت موقعیت ایران استفاده کرد. جناح میانه رو برای توقف وخامت اوضاع اقتصادی ایران به دنبال مذاکره است. جناح سوم بسته به این که باد از کدام طرف می وزد موضع عوض می کند.

بنی صدر می گوید محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، در موضعی ضعیف قرار گرفته است، زیرا نتوانسته حمله تلافی جویانه نظامی به ایران انجام دهد و دلیل آن عدم تمایل دونالد ترامپ به جنگ با ایران است. بنی صدر افزود از این جهت، بن سلمان به تنها راه پیش رو، یعنی مذاکره، رو آورده است. وی افزود: «نخست وزیران عراق و پاکستان اذعان کرده اند که پیام هایی بین ریاض و تهران رد و بدل کرده اند.»

دکتر پال سالیوان، پروفسور دانشگاه دفاع ملی ایالات متحده، درباره انکار عادل الجبیر، به صدای آمریکا گفت: «قابل درک است که طرفین نمی خواهند چنین مذاکراتی علنی انجام شود.»

ستیزه جویان حوثی در یمن، که از سوی رژیم ایران حمایت می‌شوند، در یک نشانه حسن نیت احتمالی اخیرا چند صد زندانی یمنی که برای ائتلاف به رهبری سعودی می جنگیدند را آزاد کردند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG