لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۸

دیدگاه: از تحریم های ایران گریزی نیست


یادداشتی در روزنامه وال استریت جورنال از ریچارد گلدبرگ و بهنام بن طالب لو، مشاور ارشد و پژوهشگر «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»

با نزدیک شدن به زمان اعمال دوباره تحریم های سخت علیه ایران، مدافعان برجام افسانه سرایی می کنند. آن ها می گویند روسیه، چین و هند از تحریم ها طفره خواهند رفت. ادعا می کنند قیمت نفت سر به آسمان خواهد کشید و پیش بینی می کنند اروپا یک کانال پرداخت مالی «بدون تحریم» را ایجاد خواهد کرد. هیچ یک از این هشدارها نباید از سرعت کارزار پرزیدنت ترامپ در اعمال حداکثر فشار بر جمهوری اسلامی بکاهد.

در پی خروج آمریکا از برجام در ماه مه، شرکت های بزرگ مانند زیمنس، توتال و مرسک از قصد خود برای توقف تجارت با ایران خبر دادند. اما گذشته از موسسات اروپایی، بانک های چینی هم که ارتباط تنگاتنگی با سیستم مالی آمریکا دارند باید از خطر تحریم ها دوری کنند. با کند شدن رشد اقتصاد چین و تمدید بالقوه اعتبارات بانک ها مسئولان این کشور در پکن نمی توانند خطرات مضاعفی را متحمل شوند.

روسیه که تحریم های مالی آمریکا علیه آن کشور را «اعلان جنگ اقتصادی» توصیف کرده، بعید است بخواهد روابط بانکی اش با ایران ماشه تحریم های لازم الاجرای آمریکا را بکشد. «بانک دولتی هند» هم اعلام کرده است که انجام پرداخت های مالی بابت خرید نفت ایران را از آغاز آبان ماه متوقف خواهد کرد.

اگر طرفداران برجام امید دارند این کشورها تحریم های آمریکا را زیر پا بگذارند، به سختی ناامید خواهند شد. تنها امید آن ها این است که ترامپ را مجاب کنند دو مورد از موثرترین تحریم ها را در آبان ماه اعمال نکند: یکی بر نفت، بزرگترین منبع درآمد ایران، و دیگری بر ارتباط ایران با «سوئیفت»، سرویس پیام رسانی مالی.

مدافعان برجام فکر می کنند می توانند با ترس آفرینی درباره بالا رفتن قیمت نفت ترامپ را از اعمال تحریم های نفتی منصرف کنند. اما تحریم های آبان ماه همان تحریم های مصوب کنگره در سال ۲۰۱۱ است. در آن زمان، دولت اوباما با ادعای تاثیر آن بر افزایش قیمت نفت از کنگره خواسته بود این مصوبه را رد کند.

در سال ۲۰۱۱، قیمت متوسط نفت خام برنت بشکه ای ۱۱۱ دلار بود. سال بعد، با وجودی که تحریم های آمریکا روزانه ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام ایران را از بازار خارج کرده بود، متوسط قیمت نفت برنت همان ۱۱۱ دلار مانده بود. در سال ۲۰۱۳، صادارت نفت ایران ۴۲ درصد دیگر افت کرد، در حالی که متوسط نفت برنت به ۱۰۸ دلار تقلیل یافت. سال ۲۰۱۴، قیمت هر بشکه نفت خام به زیر ۱۰۰ دلار رفت.

در عین حال، دولت ترامپ تدابیری را برای حفظ آرامش در عرضه و تقاضای نفت در بازار جهانی در نظر گرفته است.

در ماه ژوئن، عربستان سعودی از تعهد خود به افزایش تا ۲ میلیون بشکه نفت در روز خبر داد. گزارش های اخیر نشان می دهد که ریاض و بغداد قصد دارند کمبود عرضه ناشی از کاهش صادرات نفت ایران را جبران کنند. دولت ترامپ، هفته گذشته، آزاد کردن ۱۱ میلیون بشکه از ذخایر نفتی استراتژیک آمریکا را اعلام کرد.

اگر ترامپ به مسیر خود ادامه بدهد، تنها امید ایران برای مقاومت در برابر فشارها طرح آلمان برای حفظ ارتباط بانک مرکزی ایران با سوئیفت با هدف ارائه خدمات بانکی فروش نفت خواهد بود. اما سایه تحریم های مالی بر سر بانک های حاضر در هیات مدیره «سوئیفت» شامل دو بانک آمریکایی «سیتی» و «جی پی مورگن»، طرح آلمان را در هاله ای از ابهام برده است. هفته پیش، سناتور جمهوریخواه تد کروز و ۱۵ همکار او در کنگره در نامه ای به استیو منوشن، وزیر دارایی آمریکا، از او خواستند، در صورت کوتاهی «سوئیفت» در قطع ارتباط با ایران، در تحریم بانک های خارجی تردید نکند.

دولت آلمان با توجه به احتمال پاییندی «سوئیفت» به تحریم های آمریکا از ایجاد یک «سوئیفت» جدید خارج از حوزه نفوذ آمریکا سخن می گوید. اما با توجه به قدرت کنونی دلار و قدرت بازدارنده تحریم های ثانویه هیچ بازیگر مشروعی نمی خواهد از یک کانال پرداختی استفاده کند که دسترسی به دلار و نظام مالی آمریکا ندارد. طرح وزیر خارجه آلمان بیشتر به بازار سیاهی برای کشورهای یاغی و گروه های غیرقانونی بدل خواهد شد. احتمالا آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، با درک مشکلات گریز از تحریم های آمریکا به پیشنهاد وزیر خارجه اش نقطه پایان خواهد گذاشت.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG