روزنامه جروزالم پست در گزارشی نوشت: یک موسسه دولتی چین فروش هواپیماهای مسافری به ایران برای احیای ناوگان هوایی جمهوری اسلامی را تکذیب کرده است. یک مدیر روس هم می گوید مراقب این خواهد بود که برنامه های خود آن کشور در خطر اقدامات تلافی جویانه آمریکا قرار نگیرد.
بیان این اظهارات در چند مصاحبه جداگانه در حاشیه بزرگترین نمایشگاه هوایی چین از چالش های پیش روی ایران در تغییر برنامه هایش برای واردات هواپیما پس از تحریم های آمریکا حکایت دارد. با این وجود، «ایران ایر» روز چهارشنبه تاکید کرد از دریافت پیشنهادها از تامین کنندگان هواپیما که در معرض محدودیت های صادرات قطعات هواپیما قرار ندارند، استقبال می کند.
در پی اعمال تحریم های آمریکا و قرار گرفتن دوباره «ایران ایر» در فهرست تحریم شدگان، توافق های خرید ۲۰۰ هواپیما از «ایرباس»، «بوئینگ» و «اِی تی آر» بین تهران و قدرت های جهانی متوقف شد.
تلاش ایران برای یافتن دیگر فروشندگان موضوع بحث در حاشیه نمایشگاه هوایی این هفته در چین بود. پکن با تبلیغ صنعت هواپیماسازی رو به رشدش از جمله جت منطقه ای «اِی آر جِی ۲۱» به نفوذ در بازار خارجی چشم دوخته است.
اما ژائو یورنگ، مدیرعامل «کوماک» شرکت هواپیماسازی تجاری چین، در باره احتمال فروش هواپیما به ایران با وجود تحریم های آمریکا، گفت: «نه. ما نمی توانیم به ایران بفروشیم. ایران مد نظر نیست. ما باید به مقررات هر دو کشور پایبند باشیم.»
در حاشیه این نمایشگاه، ویکتور کلادوف، مقام ارشد «روستِک»، درباره مذاکرات احتمالی مسکو با «ایران ایر» درباره فروش هواپیما گفت: «این موضوعی حساس است، زیرا ما نمی خواهیم تمام برنامه سوپرجت خود را به خطر بیاندازیم.»
کلادوف گفت صنعت روسیه به دنبال کردن معیارهای بین المللی ادامه می دهد.