بیست و پنجم خرداد و تنها ۳ روز پس از انتخابات، معترضان به پیروزی غیرمنتظره محمود احمدی نژاد به تظاهرات پرداخنتد. «رای من کو» پر رنگ ترین شعار آن روز ها بود. در حالی که پاسخ حکومت به ویژه پس از ۲۵ خرداد سرکوبی گسترده بود.
اکنون ۶ ماه پس از شکل گیری جنبش دمکراسی خواهی در ایران، آیت الله منتظری یکی از روحانیون برجسته مخالف جمهوری اسلامی، می گوید برخورد خشن با مردم کار را به جایی رسانده که اگر حاکمیت به رفتار خود ادامه دهد بحران کنونی عمیق تر خواهد شد.
بسیاری از ناظران مسائل ایران و نمایندگان رسانه های خارجی که برای پوشش خبری انتخابات ریاست جمهوری به ایران اعزام شده بودند هرچند از روند حوادث خبری نداشتند اما از هیجانی که طبقات شهری به ویژه جوانان را به هم پیوند می داد ابراز شگفتی می کردند. این شگفتی حتی در گزارش های آنان درباره نتیجه انتخابات نیز به چشم می خورد.
حرکت طبقه متوسط شهری به عنوان درخواست کنندگان تغییر به حرکتی منجر شد که به گفته آمار دولتی ۴۰ میلیون نفر در انتخابات شرکت کرده اند. آماری که می توانست برای جمهوری اسلامی در نظام بین الملل مشروعیت به همراه داشته باشد در حالی که بحرانی آفریده که ترسیم چشم انداز پایان آن دشوار است.
از ۲۵ خرداد، جنبشی در ایران شکل گرفت که رنگ سبز را به عنوان نماد خود برگزید و هیچ فرصتی را برای اعلام مواضع و تکرار درخواست های خود از دست نداد. از نماز جمعه ای که هاشمی رفسنجانی اقامه کرد تا روز های قدس،۱۳ آبان و سرانجام روز دانشجو در ۱۶ آذر. در این روزهای پر فراز و فرود کم نبوده اند کسانی که جان خود را از دست داده اند تا کسانی که در بازداشتگاه ها مورد تجاوز قرار گرفته اند و روزنامه نگاران و فعالان سیاسی و دانشجویی که همه ۶ ماه گذشته را بازداشت بوده اند و اگر در مواردی آزاد شده اند به کمک وثیقه هایی چند صد میلیونی میسر شده است.
در این میان روحانیت هم از صف بندی مصون نمانده و اگر در گذشته اختلافات درون گروهی اش با وساطت حل می شده اکنون به سطح جامعه رسیده است. به ویژه در روز های اخیر که هاشمی رفسنجانی در معرض شدید ترین حملات جناح دولتی قرار گرفته است. اما در میان منتقدان با نفوذ ساکن قم آیت الله حسینعلی منتظری جایگاه ویژه ای دارد.
آیت الله منتظری را می توان ارشد ترین روحانی منتقد جمهوری اسلامی در ۲۲ سال گذشته نامید. او که زمانی قرار بود جانشین آیت الله خمینی باشد، در آستانه ششمین ماه شکل گیری جنبش سبز در پاسخ به برخی پرسش ها درباره فرجام کار تصریح کرده که مردم در آغاز تنها خواستار انتخاباتی مشروع بودند ولی هنگامی که با برخورد خشن نهادهای حکومتی مواجه شدند و کشته دادند به تدریج مطالبات خود را تغییر دادند که امروز بیم آن می رود که بحران کنونی عمیق تر شود. وی درباره نقش مهدی کروبی و میرحسین موسوی به عنوان رهبران جنبش هم گفته که آنان تا این لحظه به شایستگی با مردم بوده اند و امیدوارم تا آخر در راه دفاع از مردم راسخ باشند. آیت الله منتظری همچنین تاکید کرده که حکومت قصد دارد با طرح اتهام براندازی مردم را سرکوب کند.
دیدگاه های این روحانی سرشناس شاید بی پرده ترین اظهارات درباره مجموعه حوادثی باشد که در ۶ ماه گذشته در ایران رخ داده است. حوادثی که با کمک تکنولوژی ارتباطات و در غیاب رسانه های آزاد داخلی هر لحظه اش به وسیله دوربین های کوچک و به دور از چشم ماموران امنیتی ثبت و منتشر شده است.