مقاله ای از نجمه بزرگمهر در فایننشیال تایمز
حسن روحانی در سخنرانی مراسم تحلیف دومین دوره ریاست جمهوری اش وعده آغاز «انقلابی اقتصادی» را به منظور ایجاد کار برای ارتش جوانان بیکار جمهوری اسلامی داد.
اما مانع عظیم سر راه او بخش بانکی بیمار ایران است. دهه ها انزوا از نظام مالی بین المللی در جهان باعث شده که بسیاری از بانک های ایران در پایبندی به هنجارهای بین المللی بانکی ناتوان باشند. بانک ها پس از سال ها سیاست های پوپولیستی از شمار بالای وام های بد به ستوه آمده اند.
بیش از یک چهارم جوانان ایران بیکار هستند و اصلاح بخش بانکی در کانون احیای اقتصادی است که سخت چشم انتظار سرمایه گذاری خارجی است.
اکبر کمیجانی، قائم مقام بانک مرکزی ایران، به فاینشنال تایمز می گوید: «بانک مرکزی ایران به طور جدی در پی رسیدگی به مشکلات موجود و بهبود بخش بانکی است تا اجرای معیارهای بین المللی برای ورود و حضور بانک های بزرگ بین المللی و رقابت بیشتر در بازار پولی ایران تضمین شود».
به باور یک بانکدار با سابقه «بسیاری از بانک های عمده در ایران با پذیرش نظام مبتنی بر «استانداردهای گزارش دهی مالی بین المللی» ناگهان متوجه شده اند که زیان هایی در حساب هایشان دارند و نمی دانند با آن ها چه کنند. بانکداران ایرانی مفهوم پایبندی و شفافیت را نمی دانند».
افزون بر آن، ادامه بالا بودن نرخ بهره تا سی درصد در افزایش شمار وام های غیرقابل وصول در بعضی بانک ها نقش داشته است. وام های غیرقابل وصول حدود چهل درصد وام های این بانک ها را شامل می شود. بسیاری از بانکداران می گویند بدون کمک دولت ورشکست خواهند شد.