لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۱

حذف ۳ يا ۴ صفر ريال الزاما تورم را مهار نمی کند


حذف ۳ يا ۴ صفر ريال الزاما تورم را مهار نمی کند
حذف ۳ يا ۴ صفر ريال الزاما تورم را مهار نمی کند

جروزالم پست زير عنوان "ايران حذف صفرهای ريال را برای مبارزه با تورم بررسی می کند" می نويسد قيمت بنزين در ايران در يکی از روزها در چند ماه آينده از ليتری ۴۰۰۰ ريال به ۴ ريال کاهش داده می شود و حتی ممکن است به ليتری چهار دهم ريال نيز تنزل کند، اما صاحبان وسائط نقليه دليلی برای خوشحالی و جشن گرفتن پيدا نمی کنند.

در حقيقت ايران برنامه ای برای پائين آوردن قيمت های سوخت تدارک نديده است، بلکه در نظر دارد تعداد هنوز مشخص نشده ای از صفرهای پول خود را در تلاش برای ايجاد جوّی حذف کند که بتواند تورم را بدون تثبيت و يا تنزلی در قيمت ها در سطحی پائين جلوه دهد.

شمس الدين حسينی وزير امور اقتصادی و دارائی ايران اوايل اين هفته به خبرگزاری ايرنا گفت ريال هنگامی که شرايطی لازم تحقق يابد ۳ صفر خود را ازدست می دهد. سه روز بعد محمد بهمنی رئيس بانک مرکزی گفت وی ظرف شش ماه آينده پيشنهادهائی رابرای حذف ۴ صفر به دولت ارائه خواهد داد. در هريک از دو صورت، دولت بايد خود را برای اين کار آماده کند.

تورم در ايران، بخصوص پس از حذف يارانه ها در دسامبر گذشته، سيرصعودی داشته است. در همين حال تجربه کشورهائی که به اصطلاح با وصله پينه کاری در مورد پول خود سعی کرده اند تورم را مهار کنند چندان دلگرم کننده نيست. در حقيقت توانائی دولت برای مقابله با تورم، با توجه به درگيری های اقتصاد کشور با بی کفايتی و ناکاری های داخلی، و تحريم های بين المللی، محدود است.

اقتصاد ايران بايد از بهبودی که در اوضاع اقتصادی جهان پيدا شده است، ونيز از قيمت های بالاتر نفت بهره مند می شد، اما تحريم های مصوب سازمان ملل متحد، و ابهامات سياسی، بر تجارت و سرمايه گذاری ها اثری منفی بجا گذاشته است، و دولت مجبور به اتخاذ سياست هائی نظير حذف يارانه ها شده است که نزد مردم محبوبيتی ندارد.

بهمنی، رئيس بانک مرکزی ايران می گويد مطالعات اين بانک نشان می دهد که حذف چهار صفر می تواند آثاری مثبت داشته باشد، و اين استدلال را که چنين اقدامی می تواند به تشديد تورم منجر شود رد می کند. اما بسياری از کارشناسان ايرانی استدلال می کنند تعيين ارزشی جديد برای پول کشور بدان جهت می تواند تورم را تشديد کند که به مصرف کنندگان اين احساس داده می شود که قيمت ها در سطحی پائين است، و کسبه نيز راحت تر قيمت ها را بالا می برند.

در مجموع تجربه حاصل از تجديد نظر در ارزش پول کشورها متفاوت بوده است. در سال ۲۰۰۸ زيمبابوه ۱۰ صفر را از پول خود حذف کرد اما نتوانست تورم لجام ر گسيخته را مهار کند.

ترکيه در سال ۲۰۰۵ برای مهار تورم مهار گسيخته در جريان اقدامی چشمگيرتر بجای اسکناس يک ميليون ليری اسکناس يک ليری را به جريان گذاشت. نتيجه موفقيت آميز بود.

اسرائيل ارزش پول خود را دو بارعوض کرده است. در سال ۱۹۸۰ بجای هر ۱۰ لير، يک "شکل" را به جريان انداخت، و مجددا در سال ۱۹۸۵ بجای هزار"شکلی" يک "شکلی" جديد به جريان گذاشت. بار اول در مهار تورم توفيقی کسب نکرد و تورم حتی ۳رقمی شد. بار دوم تورم مهار شد و اليته اين بار تغيير در ازرش پول در چارچوب يک برنامه جامع تثبيت قيمت ها انجام گرفته بود.

XS
SM
MD
LG