لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۲

سکوت خیلی از رسانه‌های خاورمیانه درباره اعتراض گسترده در ایران


درگیری معترضان با پلیس در شهری در اصفهان
درگیری معترضان با پلیس در شهری در اصفهان

رسانه ها در خاورمیانه گزارش های زيادى درباره رویدادهای روزهای اخیر ایران انتشار ندادند – گویی که خیرش مردمی، در شهرها و شهرستان ها و روستاهای ایران، که بنا به برخى گزارشها در نزديك صد نقطه کشور ادامه داشته، اهمیت خبری خود را برای رسانه های منطقه ای و جهانی را از دست داده است.

با این همه، از دیدگاه این رسانه ها، ایران هنوز در حاشیه خبرهای جهانی قرار دارد. ولی در حالی که نشریات اسرائیلی به مباحثات روز جمعه شورای امنیت پراختند و به پیامدهای احتمالی آن اشاره کردند، مطالب مربوط به ایران در برخی از رسانه های عربی بیشتر به نقش جمهوری اسلامی ایران در رویدادهای کشورهای عرب معطوف است.

روزنامه اسرائیلی «اديوت اهارونوت» یا آخرین اخبار در گزارش مشروحی درباره مباحثات شورای امنیت، ابراز مخالفت های اکثر اعضای شورا با موضوع پیشنهادی ایالات متحده را مورد تاکید قرار داد و نوشت: دولت های چین و روسیه قاطعانه با اقدام دولت آمریکا برای مطرح کردن شیوه رفتار جمهوری اسلامی ایران با تظاهرات کنندگان و عملیات اعتراضی آنان مخالفت ورزیدند و آن را دخالت در امور داخلی یک کشور دیگر دانستند.

به گفته یک تحلیلگر اسرائیلی که نامش برده نشد، این ابراز مخالفت قابل درک است، زیرا روسیه و چین هم نمی خواهند که یک نهاد بین المللی در این گونه امور اگر به کشور خود آنان نیز مربوط می شود، دخالت کند.

روزنامه اسرائیلی «مااريو» (به معنی شامگاه) بر واکنش دولت فرانسه و سخنان سفیر آن کشور تاکید گذاشت که هشدار داد اقدام ایالات متحده در مطرحی ساختن بحران سیاسی ایران در شورای امنیت، ممکن است پیامدهایی کاملا عکس انتظارات آمریکا ایجاد کند و نتایج منفی داشته باشد.

«گیدعون کودس» خبرگزار بخش عبری رادیو اسرائیل در پاریس طی گزارشی در این باره، تاکید کرد که سفیر فرانسه دقیقا توضیح نداد که منظورش چه «پیامدهای منفی» می باشد، ولی برخی تحلیگران سیاسی در پاریس این احتمال را مطرح ساخته اند که رژیم ایران در سرکوب معترضین مصمم تر گردد و بر ابعاد اختناق در ایران افزوده شود.

دولت فرانسه دارای منافع اقتصادی گسترده ای در ایران است و با آن که انتقادهای رئیس جمهوری و وزیر خارجه آن کشور در كشته شدن تظاهر کنندگان در ایران، موجب تعویق سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران شد، و دیدار آینده رئیس جمهوری فرانسه از ایران نیز در هاله ای از ابهام قرار گرفت، ولی پاریس نمی خواهد بیش از این همکاری در صنعت خودرو سازی، فروش هواپیماهای ارباس به ایران و قرارداد نفتی با کمپانی توتال را به خطر اندازد.

روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» ( یعنی کشور) در مقاله ای، این سخنان مقامات روسی و چینی را بازتاب داد که ایالات متحده بی آنکه بخواهد به طور مستقیم عمل کند، تلاش می کند به شیوه های دیگر جمهوری اسلامی ایران را زیر فشار بگذارد و زمینه را برای ایجاد تغییراتی درتوافق اتمی موسوم بهبرجام آماده سازد.

این روزنامه نوشت که ایالات متحده باید در هفته ها و ماه های آینده سیاستی بسیار سنجیده و منطقی در قبال ایران و حکومت آن کشور در پیش گیرد.

اکثر روزنامه های عربی در لبنان و مصر و عربستان و دیگر امیرنشین ها، در گزارش های خود در رابطه با ایران، به موضوع هایی پرداختند که با امور کشورهای عرب مربوط می شود. در همان حال، گزارش های آن ها در رابطه با ادامه اعتراض های مردمی در ایران کوتاه بود و بسیاری از روزنامه ها اصولا این رویدادها را نادیده گرفتند.

رسانه های عربستان سعودی، در همان حال که گزارش های معدودی در رابطه با رویدادهای داخلی ایران انتشار دادند، و حتی برخی از آن ها این امر را نادیده گرفتند، بیشتر به ادامه موشک پرانی های حوثی ها در یمن به سوی خاک عربستان پرداختند.

این رسانه ها به ویژه به شلیک موشک روز جمعه به سوی ناحیه نجران در جنوب غرب عربستان پرداختند.

روزنامه «ریاض» نوشت: «ائتلاف عربی یک بار دیگر با تعرضی روبروست که جمهوری اسلامی ایران پشت سر آن قرار دارد.

روزنامه الوطن به اوضاع عراق پرداخت و فاش ساخت که عربستان همراه با برخی کشورهای دیگر بر حیدر العبادی فشار می آورد که گروه های شبه نظامی و به ویژه واحدهای موسوم به «حشد الشعبی» را برچیند و دولت عراق دستوری نیز در این باره خطاب به ارتش صادر کرده است. ولی از دیدگاه الوطن، بسیار بعید است که انجام این امر، به ویژه در رابطه با الحشد الشعبی و گروه هایی که حزب الله عراق نامیده می شوند چندان آسان باشد.

در گزارش های پیشن آمده بود که دولت عربستان به تلاش سیاسی گسترده ای دست زده تا از میزان نفوذ جمهوری اسلامی ایران در عراق بکاهد. در چارچوب این تلاش، حیدر العبادی و همچنین مقتدی صدر رهبر یکی از گروه های پرقدرت شیعه در عراق به ریاض دعوت شدند و گفتگوهایی با آن ها انجام گرفت که درباره پیامدهای آن خبری انتشار نیافته است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG