لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۷

گسترش اعتراضات دانشجویی؛ دانشجویان خواجه‌نصیر به سخنگوی دولت: «مهمون قاتل نمی‌خوایم»


غذا خوردن مختلط در دانشگاه شریف پس از بسته شدن سلف، دوشنبه ۲ آبان ۱۴۰۱
غذا خوردن مختلط در دانشگاه شریف پس از بسته شدن سلف، دوشنبه ۲ آبان ۱۴۰۱

موج اعتراضات دانشجویی در ششمین هفته از اعتراضات سراسری ادامه دارد و پزشکان در شیراز با شعار «مرگ بر دیکتاتور» تجمع کرده‌اند. در دانشگاه زاهدان، دانشجویان شعار می‌دهند «شعار هر ایرانی، زن زندگی آزادی.»

روز دوشنبه دوم آبان علی کریمی، چهره سرشناس ورزش ایران که از اعتراضات سراسری حمایت می‌کند، در توییتی نوشت: «من و خانواده‌ام از طرق مختلف تهدید شدیم و می‌شویم، ولی نه از طریق تماس مستقیم.»

او تأکید کرد: «البته من مهم نیستم. من همچنان عزادار و نگران هم‌وطنانم در جای جای میهن عزیزم هستم و همه هم و غم من آرامش مردم سرزمینم است.»

در همین روز دختر فاطمه سپهری، زندانی سیاسی، در پیامی ویدئویی اعلام کرد که روز یک‌شنبه این زندانی سیاسی را به دلیل «سوزش قلب و سرگیجه شدید» از بازداشتگاه با آمبولانس به اورژانس بیمارستان «امام رضا» در مشهد برده‌اند و پس از چند ساعت بستری، او را به بند عمومی زندان وکیل‌آباد انتقال داده‌اند.

  • اعتراضات دانشجویی

اعتراضات دانشجویان و دانشگاهیان در چندین دانشگاه کشور همچنان ادامه دارد. روز دوشنبه دانشگاه‌های چمران (جندی‌شاپور) اهواز، دانشگاه آزاد، صنعتی، و علوم پزشکی همدان، دانشگاه‌های خواجه‌نصیر، صنعتی امیرکبیر و شریف، الزهرا، و یادگار و علوم پزشکی آزاد در تهران، شهرکرد، دزفول، فلاورجان و دانشگاه اصفهان، و دانشگاه مازندران، صحنه اعتراضات دانشجویان بود.

ده‌ها تن از دانشجویان دانشگاه صنعتی همدان روز دوشنبه ۲ آبان، در اعتراض به جان باختن نگین عبدالملکی، دانشجوی ۲۱ ساله رشته مهندسی پزشکی این دانشگاه، بر اثر «ضربات باتوم به سر و جمجمه»، تجمع کردند.

دختران دانشجو نیز در دانشگاه آزاد همدان با شعار «آزادی آزادی آزادی» در محوطه دانشگاه راهپیمایی کردند.

دانشجویان دانشگاه زاهدان شعار دادند: «شعار هر ایرانی، زن زندگی آزادی»

سخنرانی علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، در دانشگاه خواجه‌نصیر با شعار «سخنگو برو گم شو» و «سیستم فاسد نمی‌خوایم، مهمون قاتل نمی‌خوایم» از سوی معترضان همراه شد.

در دانشگاه تک‌جنسیتی الزهرا در تهران نیز ده‌ها دختر دانشجو برای آزادی شعار دادند.

هیئت رئیسه دانشگاه صنعتی شریف تهران در بیانیه‌ای درباره وقایع روز یک‌شنبه این دانشگاه، اعلام کرد برای آنچه «ایجاد و حفظ آرامش» نامیده شده، دانشجویانی که در «ارزیابی اولیه» انجام شده، «نقش کلیدی» در ایجاد ناآرامی داشته‌اند، تا اطلاع ثانوی «اجازه ورود به دانشگاه را نخواهند داشت.»

در دانشگاه چمران (جندی شاپور) اهواز، مرکز استان خوزستان، شمار قابل توجهی از دانشجویان با تجمع در محوطه دانشگاه ترانه «برای آزادی» را که به یکی از نمادهای اعتراضات سراسری ایران تبدیل شده، هم‌خوانی کردند.

در دانشگاه صنعتی همدان نیز دانشجویان شعار «زن زندگی آزادی، مرد میهن آبادی» را تکرار کردند.

گروه قابل توجهی از دانشجویان نیز در دانشگاه اصفهان ترانه «برای آزادی» را هم‌خوانی کردند.

ده‌ها دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف در محوطه دانشگاه تجمع کردند و شعار «زن زندگی آزادی، مرد میهن آبادی» دادند.

دانشجویان معترض در دانشگاه یادگار تهران نیز با شعار «آزادی آزادی آزادی» به اعتراض پرداختند.

در دانشگاه شهرکرد، دانشجویان تجمع‌کننده سرود «یار دبستانی» را هم‌خوانی کردند.

در پی اصرار دانشجویان بر شکستن تفکیک جنسیتی در سالن غذاخوری دانشگاه‌ها، روز دوشنبه مدیریت دانشگاه صنعتی شریف اعلام کرد که سلف بسته است و دانشجویان باید در فضای عمومی یا در محوطه دانشگاه غذا را تحویل بگیرند و بخورند.

روز یک‌شنبه نیروهای بسیج تلاش کردن با چیدن میزهای سالن غذاخوری پشت در، از ورود دانشجویان دختر و پسر که می‌خواستند کنار هم غذا بخورند، جلوگیری کنند. دانشجویان با اصرار به سالن وارد شدند و شعار «آزادی آزادی آزادی» دادند. در جریان این تنش، تعدادی از شیشه‌ها شکسته شد.

حال مدیریت دانشگاه صنعتی شریف اعلام کرده که تا پایان «تعمیرات» و فراهم شدن «فضای آرامش»، امکان صرف غذا در «داخل سالن غذاخوری» وجود ندارد.

دانشجویان نیز در محوطه دانشگاه سفره پهن کردند و دختر و پسر کنار هم غذا خوردند.

اعتراض‌ها در دانشگاه صنعتی شریف ادامه دارد و دانشجویان شعارهایی از جمله «می‌جنگیم می‌میریم، ایران رو پس می‌گیریم» می‌دهند.

در فلاورجان اصفهان نیز دانشجویان معترض خطاب به نیروهای حکومتی شعار «بی‌شرف بی‌شرف» سر داده شد.

  • بیانیه نویسندگان، هنرمندان، و کنشگران

شماری از نویسندگان، هنرمندان، و کنشگران در بیانیه‌ای با اعتراض به «اسارت و تهدید» اهالی فرهنگ، به نام ۴۷ تن از نویسندگان و روزنامه‌نگاران آسیب‌دیده اشاره کرده‌اند.

در این بیانیه که به امضای چهره‌هایی از جمله شهرنوش پارسی‌پور، شهیار قنبری، علی باباچاهی، داریوش آشوری، و اسماعیل نوری‌علا رسیده، تأکید شده است: «یقینا فهرست اسامی در همین حد و حدود نیست و تکمیل آن به حداقل‌هایی نیاز دارد که نظر به این اوضاع اسف‌بار و ویران‌گر، در انسداد نزدیک به کامل و دایمی اینترنت در ایران و عدم شفافیت عمدی‌ای که حاکمیت بر کلیت فضا تحمیل کرده، نمی‌توان عجالتا به گستردگی واقعی دامنه بازداشت غیرقانونی نویسندگان و دیگر فعالان حوزه نوشتن راه برد.»

پوران ناظمی، بهروز یاسمی، یلدا معیری، سعید هلیچی، مژگان اینانلو، و نیک یوسفی، از بازداشت‌شدگانی هستند که به نامشان در این فهرست اشاره شده است.

  • اعتراضات پزشکان

بر اساس گزارش‌ها، شمار قابل توجهی از پزشکان در شیراز روز دوشنبه تجمع کردند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» دادند.

این تجمع با حمله نیروهای حکومتی و تیراندازی به سوی معترضان مواجه شد.

  • واکنش‌های جهانی

نامه‌ای با عنوان «فراخوان اقدام فوری برای توقف خشونت جمهوری اسلامی علیه کودکان در میان اعتراضات» از سوی گروه «کودکان کارون» خطاب به مقامات سازمان ملل متحد منتشر شده است.

این نامه که تاکنون به بیش از ۶۱ هزار «امضای الکترونیک» در سراسر دنیا رسیده و نسخه‌ای از آن برای «صدای آمریکا» ارسال شده، توسط فعالان حقوق کودک، فعالان حقوق بشر، حقوق‌دانان، روزنامه‌نگاران، هنرمندان و بسیاری از شهروندان ایران و ساکنان کشورهای مختلف امضا شده است.

  • ادامه بازداشت‌ها و نسبت دادن اتهام «محاربه»

علی صالحی، دادستان عمومی و انقلاب تهران، روز دوشنبه اعلام کرد که کیفرخواست ۳۱۵ تن از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ایران صادر شده و چهار نفر به «محاربه» متهم شده‌اند.

فاضلی هریکندی، رئیس کل دادگستری استان البرز، روز دوشنبه اعلام کرد که دست‌کم ۶۲۸ تن در این استان در ارتباط با اعتراضات سراسری بازداشت شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری میزان، او با بیان این که ۶۸ درصد از بازداشت‌شدگان «با اخذ تأمین» آزاد شده‌اند، گفت که برای ۲۰۱ تن از آنان به اتهام «حضور موثر» در اعتراضات، کیفرخواست صادر شده است.

  • اعتراضات سراسری

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

به گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز ۲۶ شهریور تا ۲۷ مهر ۲۴۴ نفر از جمله ۳۲ کودک جان خود را از دست داده‌اند و همچنین بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر نیز بازداشت شده‌اند. تا زمان تنظیم این خبر هنوز آمار موثق تازه‌ای در این رابطه منتشر نشده است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG