اعضای اصلاح طلب پارلمان ایران از صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه، خواسته اند زندانیان را به مناسبت نوروز آزاد کند. در این میان همچنان انتشار گزارش هایی از وضعیت شلوغ و غیر بهداشتی زندان های ایران ادامه دارد.
ادوارد یرانیان، خبرنگار صدای آمریکا در قاهره در این باره گزارشی تهیه کرده است:
پایگاه اینترنتی صدای سبز ایران گزارش می دهد وضع در داخل زندان اوین در تهران، بدتر شده است. تعداد زندانیان در سلول ها و بند ها از گنجایش آنها بیشتر است و شرایط بهداشتی برای زندانیان سیاسی روز به روز وخیم ترمی شود.
این خبر با درخواست اعضای اصلاح طالب و اپوزیسیون مجلس مصادف شده است. به گزارش جایگاه اینترنتی پارلمان نیوز، آنها از صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه، خواسته اند روزنامه نگاران و فعالان سیاسی به مناسبت نوروز و سال جدید ایرانی آزاد شوند.
بازداشت شدگان سابق در زندان کهریزک، که در اوت گذشته در میان گزارش های شکنجه، تجاوز جنسی و تراکم جدی بسته شد، نیز ماجراهای دوره بازداشت خود را بازگو می کنند.
علی رضا نوری زاده، مدیرمرکز مطالعات عرب و ایران در لندن، می گوید افزایش تعداد زندانیان سیاسی غیر قابل تحمل شده است:
*** وضع در داخل سلول ها دهشتناک است. اگر در گذشته هر سلول برای بین ۶ و ۱۲ نفر و سلول های بزرگ برای ۳۰ تا ۴۰ نفر جا داشتند، حالا در یک سلول بزرگ ۹۰ یا ۱۰۰ نفر می خوابند، و در یک سلول کوچک، حالا ۲۰ تا ۴۰ نفر جا داده می شوند. بعلاوه، مسئولان زندان سعی دارند زندانیان سیاسی را با دلالان مواد مخدر، متجاوزین جنسی و مجرمین مخلوط کنند.
نوری زاده یادآور می شود که بازجویی از زندانیان سیاسی در پی نا آرامی های پس از انتخابات ریاست جمهوری نیز شدت گرفته است:
****وقتی دستگیرمی شوید، شب و روز زیر فشار قرار دارید، و بعد با دستگیری هر زندانی جدید، شما را برمی گردانند و سعی می کنند رابطه ای بین شما و زندانی جدید پیدا کنند. بعد به شما می گویند که جاسوسی، و اگر روزنامه نگار باشی، در صحبت کردن با صدای آمریکا، رادیو فردا یا بی بی سی مجرم شناخته شده ای. این جرم عمده ای است.
هوشنگ حسن یاری، استاد علوم سیاسی در کالج نظامی سلطنتی کانادا، می گوید خانواده های زندانیان سیاسی اینک هر شب در خارج از زندان اوین و بازداشتگاه های دیگر جمع می شوند تا به یکدیگر دلگرمی دهند و از مقامات بخواهند عزیرانشان را آزاد کنند.
او اضافه می کند عباس جعفری دولت آبادی، دادستان جدید تهران، با به وجود آوردن دادگاهی در داخل زندان، بر ابهامی که در مورد سری بودن بازداشتگاه ها و محاکمات زندانیان وجود دارد افزوده است:
*** «اخیرا، دادستان جدید نوعی دادگاه در داخل زندان به وجود آورد. در حالی که در گذشته زندانیان باید برای بازجویی به دادگاهی خارج از زندان می رفتند، حالا همه کارها در داخل زندان انجام می شود. بنا بر این، نگرانی عظیمی در میان خانواده های زندانیان و خود آنها بوجود آمده است.»
کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد اخیرا جلسه ای در ژنو تشکیل داد. در آن کشورهای عضو دستگیرهای منظم زندانیان سیاسی در ایران و شرایط ناهنجار در داخل زندان ها را محکوم کردند.