حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، در سخنانی بیسابقه، منتقدان مذاکرات اتمی اخیر ایران را ترسو و بزدل نامید و از آنها با عنوان «مذاکره هراس» یاد کرد.
روحانی روز دوشنبه در جمع روسای نمایندگیهای خارج از کشور جمهوری اسلامی گفت: «یک عده به ظاهر شعار میدهند ولی بزدل سیاسی هستند و تا حرف مذاکره پیش میآید میگویند ما میلرزیم. به جهنم؛ بروید یک جای گرم برای خود پیدا کنید. خداوند شما را ترسو و لرزان آفریده است.»
به دنبال توافق هستهای موقت در ژنو میان ایران و کشورهای ۱+۵ ، برخی از محافظهکاران تندرو و منتقدان دولت به مخالفت با شیوه مذاکره دولت ایران در این گفت و گوها پرداختند.
این انتقادات با برگزاری همایشی تحت عنوان «دلواپسیم»، به اوج رسید. در این همایش تعدادی از نمایندگان مجلس و مسئولان دولت محمود احمدی نژاد انتقادات تندی علیه توافق ژنو مطرح کرده و آن را نقض کننده حقوق جمهوری اسلامی دانستند.
حسن روحانی در این نشست با انتقاد از آنچه «ترویج ایرانهراسی، اسلامهراسی و شیعههراسی در دنیا» خواند، گفت: «در داخل کشور نیز برخی به دنبال تعاملهراسی و مذاکرههراسی هستند و به محض این که صحبت از مذاکرات پیش میآید میگویند ما هراس داریم؛ در حالی که باید گفت که ما در استدلال قوی هستیم.»
دولت روحانی تلاش دارد اقتصاد ایران را از رکود بیسابقه همراه با تورم شدید خارج کند اما تحلیلگران اقتصادی معتقدند که موفقیت روحانی در خروج از رکود اقتصادی تنها به پیشرفت مذاکرات هستهای بستگی دارد و اگر مذاکرات شکست خورده و فروش نفت دوباره غیرممکن شود، دولت ایران نمیتواند کار چندانی برای نجات اقتصاد انجام دهد.
به دنبال حمایت علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی از تیم مذاکره کننده اتمی ایران، انتقادها از مذاکرات هستهای و گفت و گوهای دوجانبه ایران و آمریکا، کمتر شد. رهبر ایران سال گذشته با اشاره به لزوم پیشبرد مذاکرات هستهای با غرب گفته بود که «مخالف حرکتهای صحیح دیپلماتیک» نیست و موافق «نرمش قهرمانانه» است.
بیشتر منتقدان مذاکرات ایران و غرب بر سر برنامه هستهای ایران را اعضای جبهه پایداری، تشکل نزدیک به سعید جلیلی مذاکره کننده پیشین ایران با ۱+۵ تشکیل میدهند. این تشکل خود را به دیدگاههای محمد تقی مصباح یزدی، از روحانیون محافظهکار که انتقادات تندی به حسن روحانی دارد، نزدیک میداند.