لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۹

بررسی مذاکرات ایران و ۱+۵ و تبعات توافق اتمی در برنامه ویژه صدای آمریکا


ساعت خبر - ویژه برنامه مذاکرات هسته ای
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 1:00:02 0:00

ساعت خبر - ویژه برنامه مذاکرات هسته ای

در پایان مهلت تعیین شده ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ برای رسیدن به یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هسته‌ای ایران، صدای آمریکا روز سه‌شنبه ۳۰ ژوئن مصادف با نهم تیر ماه ۱۳۹۴ برنامه ویژه‌ای به همین مناسبت با حضور رؤسا و سردبیران ارشد برخی رسانه‌های خبری فارسی زبان جهان پخش کرد.

ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا از وین محل برگزاری مذاکرات، میزبان این برنامه ویژه بود و علاوه بر ماری هارف و آلن ایر سخنگویان وزارت خارجه ایالات متحده، عنایت فانی از بی.بی.سی فارسی، جمشید فاروقی از دویچه وله، نیوشا بقراطی از رادیو فردا، ناصر اعتمادی از رادیو فرانسه و محمد منظرپور از صدای آمریکا در این برنامه حضور داشتند.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سوم آذر ۱۳۹۲ به توافقی اولیه برای حل پرونده هسته‌ای ایران دست یافتند، که قرار بود ظرف یک سال به توافق نهایی تبدیل شود.

این مهلت بعداً تا پایان ماه ژوئن سال جاری (امروز نهم تیر ماه ۱۳۹۴) تمدید شد، و گفتگوهای فشرده دو طرف همچنان در وین، پایتخت اتریش، با هدف نگارش متن توافق جامع ادامه دارد.

طبق آخرین گزارش ها، طرفین توافق کردند مذاکرات را تا هفتم ژوئیه (۱۶ تیر ماه) ادامه دهند.

توافق در حال شکل گیری با ایران هم در داخل ایران و هم داخل ایالات متحده، طرف اصلی گفتگوهای جاری اتمی با ایران، مخالفانی دارد، و از این رو هم حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و هم باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده برای قانع کردن این گروه در مورد «خوب» بودن توافق احتمالی کار ساده‌ای در پیش نخواهند داشت.

محمدمنظرپور: تمرکز مخالفان توافق با ایران بر تغییر فضای کنگره در زمان بازبینی آن است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

محمد منظرپور سردبیر بخش فارسی صدای آمریکا درباره برنامه بعدی مخالفان توافق اتمی با ایران در ایالات متحده گفت، به نظر می‌آید که تمرکز اصلی جریان‌های تندرویی که در داخل آمریکا مخالف توافق احتمالی با ایران هستند، روی تغییر فضای حاکم بر کنگره بر علیه توافق است.

وی، با بیان این که نمی‌توان گفت فضای حاکم بر کنگره تاکنون موافق توافق بوده است، گفت با این حال منتقدان مصمم هستند در مراحل بازبینی توافق اتمی با ایران در کنگره، شرایطی را ایجاد کنند که اعضای سنا و مجلس نمایندگان بر علیه این توافق رای بدهند.

اما یکی از مهم‌ترین اعضای گروه ۱+۵ بریتانیا است که از سال ۲۰۰۳ میلادی (۱۳۸۲ خورشیدی) تا سال ۲۰۰۶ رهبری تروئیکای اروپایی (E3)، شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان، در مذاکراه با ایران بر سر پرونده هسته‌ای آن کشور را بر عهده داشت. اما پس از پیوستن آمریکا، روسیه و چین به این گروه و تشکیل گروه موسوم به ۱+۵، به نظر می رسد که نقش کم‌‌رنگ‌تری در مقایسه با گذشته داشته است.

عنایت فانی: موضع بریتانیا مانند سایر اعضای ۱+۵ حل مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

عنایت فانی از سردبیران ارشد بی.بی.سی. فارسی که در برنامه ویژه صدای آمریکا حضور داشت، در این زمینه گفت همانطور که از سوی وزارت خارجه بریتانیا بارها اعلام شده است، مواضع لندن در این گفتگوها تفاوتی با دیگر کشورهای عضو گروه ۱+۵ ندارد، و در مرحله اول تاکید آنها بر حل مسالمت‌آمیز مسئله هسته‌ای ایران است.

فرانسه، از دیگر اعضای ۱+۵ است که در مقایسه با دیگر اعضای گروه، موضعی سخت‌گیرانه‌تر در این گفتگوها داشته است، و حتی در برخی موارد مواضعی سرسختانه تر از ایالات متحده اتخاذ کرده است.

ناصر اعتمادی: موضع فرانسه در خطوط اساسی تفاوتی با سایر اعضای ۱+۵ در قبال ایران ندارد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

ناصر اعتمادی از سردبیران رادیو فرانسه دیگر مهمان شرکت کننده در برنامه ویژه، با بیان این که در خطوط اساسی میان موضع پاریس با مواضع دیگر کشورهای طرف مذاکره با ایران تفاوتی نمی‌بیند، گفت همه بر این عقیده هستند که باید کوشید به مکانیزم‌هایی دست پیدا کرد که مانع دستیابی ایران به سلاح اتمی شود و اطمینان جامعه جهانی را از این نظر تامین کند.

صادرات آلمان، یکی از شش کشور طرف مذاکره با ایران که تا پیش از اعمال تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد از شرکای عمده تجاری ایران بود و صادرات آن کشور به ایران به بیش از ۴ میلیارد دلار در سال می‌رسید، اکنون به ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرده است.

اتاق بازرگانی ایران و آلمان پیش بینی کرده است که در صورت رسیدن به توافق و رفع تحریم‌ها، ارزش مبادلات تجاری میان دو کشور به بیش از ۱۲ میلیارد یورو افزایش پیدا کند.

جمشید فاروقی: احتمال بازگشت آلمان به جایگاه قبلی خود در تجارت با ایران زیاد است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

جمشید فاروقی رئیس بخش فارسی «دویچه وله» آلمان از بن، ضمن ابراز خوش‌بینی از این که آلمان بتواند، در صورت رسیدن به توافق اتمی، دوباره به جایگاه قبلی خود در عرصه تجاری ایران باز گردد، گفت هم به دلیل سابقه تاریخی میان دو کشور و هم مناسبات سیاسی حسنه‌ای که دولت آلمان همواره با ایران داشته است، این امر امکان‌پذیر است.

نیوشا بقراطی سردبیر رادیو فردا از پراگ، در پاسخ به این پرسش که اگر این مذاکرات به نتیجه برسد، در سیاست‌های رسانه‌ای رادیو فردا که تمرکز زیادی روز تحولات داخل ایران داشته، تغییری بوجود خواهد آمد یا خیر، گفت در درجه اول تعهد رادیو فردا به خبر و خبررسانی منصفانه و بی‌طرفانه است.

نیوشا بقراطی: رویکرد رسانه‌ای رادیو فردا تابعی از فضای سیاسی داخل ایران نیست
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

وی در ادامه با تشریح وظایف و منطق رسانه‌ای رادیو فردا، گفت هیچ دلیل وجود ندارد که درصورت عوض شدن فضای سیاسی، اجتماعی یا حتی سیاسی داخل کشور، ما بخواهیم سیاست‌های خود را تغییر دهیم. به گفته آقای بقراطی، رویکرد رسانه‌ای رادیو فردا، تابعی از عوض شدن فضای سیاسی داخل ایران نیست.

XS
SM
MD
LG