انتقاد از روش حکومت در برخورد با معترضان در روز های اخیر بویژه پس از عاشورا حتی به جناح اصولگرا هم گسترش یافته است. در حالی که جمعی از تند روهای این جناح بر اعمال خشونت بیشتر تأکید می کنند، گفتگوی علی مطهری با تلویزیون جمهوری اسلامی جنجال برانگیز شده است.
او صریحا مخالفت خود را ادامه وضع موجود از سوی دولت تحت عنوان لجاجت و بازداشت های گسترده و عدم اعطای مجوز راهپیمایی به معترضان اعلام کرده است. برخی ناظران دیدگاههایی از این دست را آغاز بروز بحران در جناح حامی دولت ارزیابی می کنند.
در تصاویر سیاه و سفید سال ۵۷ در کنار آیت الله خمینی روحانیونی دیده می شوند که در سی سال گذشته سرنوشت های متفاوتی داشته اند؛ از تکریم تا تحریم و ترحیم.
آیت الله طالقانی در سال ۵۸ در اثر سکته قلبی در گذشت در حالی که تنها چند ماه پس از انقلاب با نحوه رفتار انقلابیون با مخالفان انتقاد کرده بود. آیت الله منتظری تا جانشینی آیت الله خمینی پیش آمد اما در اثر انتقاد به اعدام زندانیان سیاسی در سال ۶۷ همه سمت های خود را ازدست داد و پس از درگذشت او، بیش از ۵ سال را در بازداشت خانگی بسر برد.
منتقد ترین آیت الله ساکن قم، ماه پیش در سن ۸۷ سالگی در گذشت و مراسم ختم او به فرصتی تبدیل شد تا معترضان علیه حکومت شعار دهند. بویژه در شهر قم که پایگاه سنتی روحانیت است.
سید محمد حسینی بهشتی شاید با نفوذ ترین روحانی در کنار آیت الله خمینی بود. او به ریاست قوه قضاییه رسید و حزب جمهوری اسلامی را برای به قدرت رسیدن روحانیون تأسیس کرد. بهشتی پس از برکناری بنی صدر در اثر بمبگذاری در حزب جمهوری اسلامی در ۷ تیر سال ۶۰ کشته شد.
پیش از او آیت الله مرتضی مطهری که مدرس دانشگاه بود در اردیبهشت ۵۸ از سوی گروهی اسلامگرا به نام فرقان ترور شد. تنها بازمانده آن نسل هاشمی رفسنجانی است که در معرض نقدهای جدی و حملات تند روها قرار گرفته است. اکنون فرزندان این روحانیون هریک جناحی را برای فعالیت سیاسی برگزیده اند.
فرزندان آیت الله طالقانی از سوی حکومت طرد شده و در جناح ملی مذهبی ها هستند.
فرزندان آیت الله منتظری راه پدر خود را برگزیده اند. در حالی که فرزندان آیت الله بهشتی به حلقه میرحسین موسوی پیوسته اند و اکنون فرزند ارشد او دکتر علیرضا بهشتی در زندان است.
فرزندان آیت الله مطهری در جناح اصول گرا ظاهر شدند. داماد او علی لاریجانی رئیس مجلس است و پسرش علی که در رشته فلسفه تحصیل کرده از یک نماینده حامی دولت به منتقد آن تبدیل شده است.
علی مطهری هفته گذشته در یک برنامه تلویزیونی به انتقاد از عملکرد دولت پرداخت. او در این برنامه تلویزیونی لجبازی دوطرفه را عامل اصلی ادامه بحران قلمداد کرد. به گفته وی همه ماجرا از مناظره تلویزیونی نامزدها شروع شد که حرمت ها شکست.
مطهری اضافه می کند که رهبران معترضان مثل مسعود رجوی رهبر سازمان مجاهدین خلق ضدانقلاب نیستند که تندروها در مورد حذف آنان اصرار دارند، حتی اگر برداشت متفاوتی از اصل ولایت فقیه داشته باشند. او تاکید می کند که مخالف بازداشت ها و محدود شدن فضای اطلاع رسانی است.
سال گذشته در چنین روزهایی جمهوری اسلامی آماده می شد تا سی امین سالگرد پیروزی خود را جشن بگیرد و اکنون ناگزیر است حتی پاسخگوی پرسش ها و نقدهای فرزندان نزدیک ترین یاران آیت الله خمینی باشد که نگران آینده حکومتی هستند که او ۳۱ سال پیش تأسیس کرد.