لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۹

آیا افکار عمومی آمریکا مخالف توافق با ایران است؟


مقاله ای از نهال طوسی برای پولتیکو

تبریک به موافقان و مخالفان توافق هسته ای با ایران! طبق نظرسنجی ها مردم آمریکا از شما حمایت می کنند.

مگر آن جایی که حمایت نمی کنند.

در حالی که نیروهای موافق و مخالف مشغول لابی گری در کنگره بر سر توافق هسته ای با ایران هستند، نظرسنجی ها منشاء امید، ناامیدی و حتی سردرگمی مردمی اند که مباحث را دنبال می کنند.

برای نمونه، هفته گذشته نظرسنجی «اکونومیست-یوگاو» از حمایت ۵۱ درصدی آمریکایی ها از توافق حکایت داشت. بامداد دوشنبه، نظرسنجی «کوینی پیاک» نشان می داد که ۵۷ درصد مردم آمریکا با توافق مخالف اند. چند ساعت بعد نظرسنجی «وال استریت جورنال-ان بی سی» انعکاسی از تقسیم برابر آمریکایی ها بود: یک سوم از توافق حمایت می کنند، یک سوم مخالف اند، و یک سوم دیگر اطلاع کافی برای اظهارنظر ندارند.

هر چند نتایج به شکلی گزینشی مشتری خود را در هر دو سوی ماجرا دارد اما تفاوت این نظرسنجی ها از توضیحات معمول چون حاشیه خطا یا انتخاب نمونه های متفاوت فراتر می رود.

جیم گرستین، یک دموکرات کارشناس نظرسنجی که مشتری هایی چون «جی استریت» لابی چپگرای یهودی و حامی توافق دارد، می گوید تفاوت ها اغلب ناشی از شیوه طرح سوال است: «وقتی مردم توصیف منصفانه ای از توافق را بشنوند از آن حمایت می کنند. در نبود توضیح کافی آنچه آن ها می شنوند فقط توافق هسته ای ایران است و این نتیجه ای مثبت نخواهد داشت.»

اما پتریک دورتون، سخنگوی انجمن «شهروندان برای ایران عاری از سلاح هسته ای»- یک گروه وابسته به کمیته روابط عمومی آمریکا اسرائیل (ایپک) که مخالف توافق است- می گوید: «وقتی به نظرسنجی ها نگاه می کنید با حجم بالایی از سوءظن نسبت به توافق روبرو می شوید و اگر به منصفانه ترین شکل از آن ها سوال شود مردم تمایل به مخالفت دارند.»

بگذارید به دو نظر سنجی ها که اخیرا و تقریبا در یک فاصله زمانی مشابه انجام شده است نگاهی بیاندازیم.

نظرسنجی که تحت نظر «مرکز تحقیق پیو» انجام گرفته است نخست از مردم می پرسد چقدر درباره توافق شنیده اند بعد این سوال را با آن ها در میان می گذارد: «بر اساس آن چه که می دانید توافق را تایید یا رد می کنید؟» از ۷۹ درصدی که درباره توافق شنیده اند ۴۸ درصد آن را رد و ۳۸ درصد تایید می کنند.

نظرسنجی «واشنگتن پست-ای بی سی نیوز» پیش از اینکه از پاسخ دهندگان بپرسد از توافق حمایت یا با آن مخالفت می کنند ابتدا توافق را توضیح می دهد (همانطور که می دانید آمریکا و دیگر کشورها توافقی را اعلام کرده اند که در ازای موافقت ایران با عدم تولید جنگ افزار هسته ای تحریم های اقتصادی علیه ایران برداشته می شود. بازرسان بین المللی مراکز ایران را زیر نظر می گیرند و اگر ایران توافق را نقض کرد تحریم ها دوباره وضع خواهد شد). سطح حمایت در این نظرسنجی ۵۶ درصد بود.

تحلیلگران موسسه پیو اختلاف ها را ناشی از تفاوت در جمله بندی پرسش ها می دانند.

از آن جایی که این دو نظرسنجی یک شکل انجام نگرفته است دشوار می توان گفت کدام یک بیشتر انعکاس دهنده افکار عمومی است. اما بررسی آخرین نظرسنجی «وال استریت جورنال-ان بی سی» در این رابطه مفید است.

بر طبق گزارش وال استریت جورنال سوالی که در نظرسنجی اخیر از مردم پرسیده شده «بسیار شبیه» سوال نظرسنجی است که ماه ژوئن انجام شد. از آن زمان تا کنون، سطح حمایت از توافق ثابت است اما سطح مخالفت بالا رفته است. با توجه به تلاش های دولت اوباما برای بسیج حامیان توافق در کنگره این امر مایه نگرانی است.

در عین حال، جیم گرستین می گوید مقایسه این دو نظرسنجی کار دقیقی نیست زیرا نظرسنجی نخست پیش از انتشار متن مفصل توافق انجام گرفت.

واقعیت سیاسی این است که در نجات توافق هسته ای نظرات مردم در سراسر آمریکا چندان مهم نیست. آن چه برای دولت اوباما اهمیت دارد حمایت شمار کافی قانونگذاران از وتوی رئیس جمهور است در صورتی که کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان توافق را رد کند.

این یعنی فشار بر دموکرات هایی با مواضع آونگی برای حمایت از بزرگترین دستاورد سیاست خارجی رئیس جمهور.

با علم به این مساله حامیان و مخالفان توافق فعالان را بسیج کرده اند تا با نمایندگان کنگره تماس بگیرند. کمک کنندگان مالی هم وارد ماجرا شده اند؛ فاکتوری که بیش از هر چیزی می تواند برای انتخاب مجدد یک قانونگذار مهم باشد.

آمریکاییان یهودی یکی از گروههایی هستند که می توانند بر قانونگذاران با مواضع آونگی اثر بگذارند. بعضی نظرسنجی ها نشان می دهد که بیشتر آن ها از توافق حمایت می کنند. این پشتیبانی با حمایت گسترده آمریکاییان یهودی از دموکرات ها سازگار است.

سازمان های محافظه کار طرفدار اسرائیل عمده منتقدان صریح توافق اند که ایران را تهدیدی برای موجودیت اسرائیل می دانند.

یک مقام ارشد دولت اوباما می گوید کاخ سفید نظرسنجی ها را با دقت دنبال می کند اما تاکید کرد که بسیاری از آن ها توسط گروه های ذینفع انجام می شود که به نتایجی جانبدارانه می انجامد: «برداشت ما این است که وقتی مردم آمریکا با جزییات آشنا شوند و اطلاعاتی را که برای یک تصمیم گیری آگاهانه نیاز دارند دریافت کنند از توافق حمایت می کنند.»

این مقام کاخ سفید در عین حال گفت بسیاری از نظرسنجی ها نشان می دهد با وجود این که آمریکایی ها از پیگیری مذاکره با ایران حمایت می کنند اما همچنان به حکومت ایران اعتماد ندارند: «خبر خوب این است که ما هم اعتماد نداریم. برای همین توافقی را شکل داده ایم که بر روند سفت و سخت نظارت و تایید استوار است نه اعتماد.»

XS
SM
MD
LG