مهدی کروبی، نامزد معترض انتخابات سال ۸۸ که نزدیک هفت سال است در حصر خانگی به سر میبرد، در نامه ای سرگشاده به رهبر جمهوری اسلامی از او خواسته است که پاسخگوی اقدامات خود در ۳۷ سال حضور در عالیترین سطوح قدرت جمهوری اسلامی باشد.
در هفت سال گذشته ایالات متحده و نهادهای حقوق بشری به بازداشت غیرقانونی آقای کروبی و موسوی در منازل شان اعتراض کرده اند.
نامه آقای کروبی دو ماه بعد از کاهش نسبی فشارها بر او در بازداشت خانگی و همچنین یک ماه بعد از اعتراضات گسترده در ایران منتشر شده است.
آقای کروبی در این نامه که روز سهشنبه ۱۰ بهمن منتشر شد با اشاره به سخنان آیت الله خامنهای که گفته بود کسانی که سالها امکانات کشور را در اختیار داشتند باید پاسخگو باشند خطاب به او نوشت: «جنابعالی از میان اصحاب انقلاب یگانه فردی هستید که در ۳۸ سال گذشته همواره در بالاترین سطح قدرت حضور داشتید... بنابراین با توجه به میزان حضور و نفوذتان در بالاترین لایه قدرت نظام باید بپذیرید که وضعیت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی امروز کشور نتیجه مستقیم سیاستهای راهبردی و اجرایی شماست.»
خبرگان را به زیر مجموعه دفتر رهبری تبدیل کردید
مهدی کروبی در ادامه نامه به تلاش آیت الله خامنهای برای حذف بخشی از نیروهای سیاسی پس از رسیدن به مقام رهبری اشاره کرد و نوشت که این رویکرد در انتخابات دوم مجلس خبرگان رهبری به اوج خود رسید.
او نوشت: «در روزهای پیش از انتخابات دوره دوم خبرگان رهبری در آذر ۱۳۶۹ ... افرادی درون خبرگان با هدایت مراکزی در قدرت، محل تشکیل جلسات خبرگان رهبری را از ساختمان مجلس شورای اسلامی به بیت شما آوردند و در آنجا آقایان هم شتابزده آئیننامه این مجلس را به نحوی تغییر دادند که تأیید صلاحیت نامزدها از مراجع تقلید و استادان برجسته حوزه گرفته شد و در اختیار فقهای شورای نگهبان یعنی همان منصوبین حضرتعالی قرار گرفت. در حقیقت خبرگانی که وظیفه آن بر طبق قانون اساسی نصب، عزل و نظارت بر شخص رهبر و نهادهای زیر نظر اوست را به بیت شما آوردند و این رکن رکین قانون اساسی را در عمل به زیر مجموعه دفتر تبدیل کردند. آنها برخلاف نص صریح قانون اساسی هدف داشتند رهبری و مجموعه عظیم تحت نظر او را از هرگونه نظارت و پاسخگویی معاف کنند.»
به نوشته آقای کروبی، مجلس خبرگان از آن پس در «دور باطلی» قرار گرفت.
حذف یک طیف سیاسی
مهدی کروبی همچنین به زمینه سازی آیت الله خامنهای برای حذف افراد در انتخابات مجلس در سال ۷۱ به منظور انجام تغییرات قانونی مد نظر خود اشاره کرد و نوشت: «در نماز جمعه آن زمان نیروهای خدوم و صادق مجلس را فتنهگر خواندید و از مردم خواستید به فتنهگرها رأی ندهند. برای اولینبار نظارت استصوابی توسط شورای نگهبان بدون هیچگونه لفظ یا عبارت قانونی و تنها به اتکای حمایت صریح شما اعمال و اجرا شد و تعداد ۴۱ نماینده مجلس در کنار خیل دیگر نامزدها به ساتور شورای نگهبان حذف شدند... صدا و سیما و منصوبان شما آنچنان بر این جریان تاختند و عرصه را تنگ کردند که لیست مجمع و نیروهای خط امام یکپارچه حذف شدند. وقتی مجلسی تابع در خرداد ۱۳۷۱ تشکیل شد قانون انتخابات اصلاح و لفظ نظارت استصوابی به ماده ۳ قانون مربوطه اضافه گردید.»
او سپس پرسید: «رد صلاحیت فلهای و محدودکردن دامنه حق انتخاب کردن و انتخاب شدن مردم بخشی از سرنوشت تلخ مجلس شورای اسلامی است که از آن روز تاکنون در اختیار بخشی از شورای نگهبان و جریانی از سپاه قرار گرفته است. بهراستی با این رویکرد حاکم به قوه قانونگذاری کشور آیا دیگر جایی برای نقد و بررسی و آزادی بیان و اندیشه باقی میماند؟»
دخالت سپاه در امور سیاسی، فرهنگی، اقتصادی
نامزد معترض انتخابات ریاست جمهوی سال ۸۸ در ادامه نامه خود به دخالت سپاه در همه امور کشور با مجوز آیت الله خامنه ای اشاره کرد.
آقای کروبی نوشت: «برخلاف نص صریح قانون اساسی و نظر صریح امام سپاه و بسیج در دوران رهبری شما وارد فعالیتهای سیاسی و اقتصادی شدند که نتیجه فاجعهآمیز آن این روزها برکسی پوشیده نیست. روزی یکی از فرماندههای پیشین سپاه در برابر این نقد به من گفت: امام آنگونه میخواستند و آقای خامنهای اینگونه میخواهند و ما چارهای جز تبعیت نداریم.»
او سپس نوشت که نسبت به دخالت سپاه و بسیج در انتخابات همواره هشدار داده و به ویژه از سرلشگر فیروزآبادی خواستار جلوگیری از این دخالت شده اما تاثیری نداشته است.
او نوشت: «البته آنها در خرداد ۸۸ کار خود را کردند و نتیجه آنرا هم دیدند و من هم هزینههای مخالفت علنیام با اسکلههای غیر قانونی و دخالتهای سپاه و بسیج در سیاست و اقتصاد را پرداختم.»
آقای کروبی اضافه کرد: «در عرصه سیاست، رفتار سیاسی تعدادی از فرماندهان سپاه و سازماندهی و مهندسی انتخابات، با بهکارگیری نیروهای بسیج، همه و همه، نتیجهای جز بیثباتی سیاسی و ایجاد فضای استبدادی و حذف حاکمیت مردم و در نهایت نفی جمهوریت نظام در برنداشته است و در حوزه اقتصاد انحصارطلبی آنان ناشی از حذف مناقصههای عمومی، واگذاریهای غیر قانونی صنایع بزرگ و کلیدی کشور فسادهای تاریخی آفریده است که از ذکر جزییات تأسف انگیز آن میگذرم. در حوزه امنیت داخلی هم سپاه بدون هیچگونه نظارت و پاسخگویی کارهای موازی وزارت اطلاعات انجام میدهد و متعرض حقوق بنیادین مردم میگردد. خروجی اصرار بر دخالت سپاه در امور سیاسی، فرهنگی، امنیتی و اقتصادی چه بوده است؟»
آقای کروبی در ادامه به نقش سپاه و فرزند آیت الله خامنه ای در مهندسی انتخابات به سود محمود احمدینژاد در انتخابات سال ۸۴ اشاره کرد و نوشت که اگر رهبر جمهوری اسلامی جلوی آن اتفاق را گرفته بود، حوادث انتخابات سال ۸۸ و دخالت های سپاه و بسیج رخ نمی داد.
حمایت از احمدی نژاد
مهدی کروبی در ادامه نامه خود به حمایت آیت الله خامنهای از محمود احمدی نژاد اشاره کرد و نوشت: « در آن روز نظر و دیدگاه خود را به آقای احمدینژاد نزدیکتر از همه حتی آقای هاشمی دانستید و بر ما به تندی تاختید که در مناظرهها او را درغگو و خرافاتی نامیدیم. در روزهای آخر کار این دولت در حالیکه شیوه اداره کشور به قبل از مشروطه بازگشته بود و فسادهای بی نظیری رقم خورده بود، بار دیگر حمایت مطلق خودتان را از کارنامه هشت ساله آنان تکرار کردید و حتی مدعی شدید از مشروطه تاکنون چنین دولتی نداشتهایم.»
او سپس یاد آور شد که رهبر جمهوری اسلامی در سال ۹۶ که آقای احمدی نژاد قصد حضور در انتخابات را داشت از سوی رهبر منع شد و پس از آن که وارد انتخابات شد، رد صلاحیت شد و مورد غضب منصوبان رهبری قرار گرفت.
آقای کروبی سپس پرسید: «آیا بهراستی جایگاه رهبری این است که روزی کسی را با چنین اهرمی به قدرت برساند و روز دیگر همان فرد را از اعمال یک حق ساده محروم کند؟»
مهدی کروبی در بخش دیگری از نامه خود از آیت الله خامنه خواست که به دخالت نیروهای امنیتی و حکومتی در حوزهها پایان دهد و اضافه کرد: «میدانید که به موازات دخالتهای مادی و معنوی حکومت در حورزهها استقلال حوزهها علمیه مخدوش گردیده و جایگاه آنان نزد مردم به شدت آسیب دیده است.»
اعتراضهای اخیر
او سپس به اعتراضها و ناآرامی های اخیر اشاره کرد و نوشت که وضع نظام چنان در سرآشیبی قرار گرفته که از تجمع چند هزار نفری مردم به ستوه آمده از ظلم و فساد احساس خطر میکند.
او از آیت الله خامنه ای خواست که به صدای مردم معترض گوش دهد و نوشت: «سه دهه است که شما در رأس نظام قرار دارید و هنوز هم از جایگاه یک اپوزسیون سخن میگویید. در این سه دهه بخش مهمی از نیروهای اصیل انقلاب را کنار گذاشتید تا سیاستهای مورد نظرتان را اجرا کنید و امروز با نتایج همان سیاستها مواجه هستید. پاسخگویی وظیفه همه مقامات نظام است وجنابعالی که کارکرد نهادها و سازمانهایی مانند سپاه، بسیج، شورای نگهبان، نهادهای انقلابی، ائمه جمعه، صداو سیما و .. را مطابق نگرش و سیاستهای مورد نظرتان تغییر دادهاید باید بیش از دیگران به این مهم توجه کنید.»
مهدی کروبی در ادامه بار دیگر خواسته خود را برای فراهم شدن امکان پاسخگویی خود به اتهاماتی که در هفت سال گذشته علیه او از تریبون های رسمی جمهوری اسلامی و صدا و سیما مطرح شده، تکرار کرد.