لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۱

مشکل ایران براى بازار نفت


یک نفتکش ایرانى، که بیش از یک سال در بندر عسلویه لنگر انداخته بود، هفته پیش رهسپار کره جنوبى شد. شبکه خبرى ان بی‌سى در گزارشى تحلیلی این روبداد را نشانه ای"دوره جدیدی از ابهام براى قیمت هاى جهانى نفت" دانست و اعلام کرد بازار، که هم اینک با اضافه موجودى روبرو است، چنین ورودى را انتظار داشت و اینک که تحریم‌ها لغو شده است، ایران آزاد است نفت بیشترى بفروشد.

در همین حال، عراق قول داده است نفت حتى بیشترى استخراج کند و سطح تولید را از ٣ میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه به ٣ میلیون و ٨٠٠ هزار ، و بنا به برخى گزارش‌ها، به ۴ میلیون بشکه، روز افزایش دهد.

عربستان سعودى، بزرگ‌ترین صادر کننده حهان قول داده است سطح تولید را در ١٠ میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه نگاه دارد - یا حتى بالا‌تر ببرد- مگر اینکه تولید کنندگان دیگر با کاهش موافقت کنند.

تحلیلگر شبکه سی ان بى سى چنین پیامدى را نامحتمل مى داند، به حمایت دیگر اعضاى اوپک مانند کویت از عربستان اشاره مى کند و مى گوید این ایران، عراق و عربستان هستند که قادرند بر میزان تولید اوپک بیافزایند.

در گزارش بنقل از مدیر بخش استراتژى تدارکات در موسسه بازارهاى سرمایه گفته مى شود سه کشور باید راهى براى روشن ساختن وضع تولید پیدا کنند.

او مى گوید هنگام بحث در باره ایران و عربستان سعودی، که با بد‌ترین مناسبات طى سال‌ها روبرو هستند، جدا کردن مقوله هاى ژئو پلیتیک از نفت دشوار است.

بیل ریچاردسون، وزیر سابق انرژى آمریکا گفت عربستان سعودى در تعیین قیمت‌ها نقشى کلیدى دارد، و اگر با اجلاس فوق العاده اوپک و کاهش تولید موافقت کند، ممکن است جریان فعلى تغییر مسیر دهد، اما چنین احتمالى نمى رود.

او روز دوشنبه گفت "سعودى‌ها از ایران متنفرند. نمى خواهند ببینند اقتصاد آن بهتر شود، و قیمت هاى نفت عوامل بزرگى در اقتصاد ایران هستند."

ایران گفته است مى تواند میزان تولید را ظرف چند هفته به سطح ۵٠٠ هزار بشکه در روز بالا ببرد، اما قصد دارد این کار را چنان انجام دهد که به قیمت‌ها آسیب نرسد.

در حالى که ۵٠٠ هزار بشکه در مقایسه با ٩۴ میلیون بشکه مصرف روزانه جهانى زیاد نیست، اما تحلیلگران بر این عقیده هستند که ورود نفت خام ایران هرگونه افزایش قیمت را فعلا منتفى خواهد ساخت.

اما یک تحلیلگر گفت پرسش بزرگى که باید در هفته‌ای آینده پاسخى براى آن پیدا شود و تاثیر عمده اى بر قیمت‌ها خواهد داشت این است که ایرانى‌ها وقتى موجودى انبار‌ها شناور خود را فروختند، چه مقدار نفت مى توانند به بازار باز گردانند.

در گزارش شبکه سی ان بی‌سى گفته مى شود اگر اوپک مى خواهد سقوط قیمت‌ها را متوقف کند، لازم خواهد بود ایران و عراق شیعه با عربستان سنى همکارى کنند.

تحلیلگر این شبکه، حرکت نفتکش را مهم مى داند و یاد آور مى شود ایران حدود ۴٠ تا ۵٠ میلیون بشکه نفت خام در انبارهاى شناور دارد.

یک کار‌شناس گفت ورود نفت ایران بازار را بی‌ثبات‌تر خواهد کرد، و پیچیدگى هاىى را موحب خواهد شد.

ایران می‌تواند آنچه را در انبارهاى شناور دارد بفروشد، در همین حال بر تولید بیافزاید. اما به دلیل انتخابات پارلمانى ممکن است در سرازیر کردن نفت به بازار‌ها کند‌تر حرکت کند تا آنکه مقامات بتوانند از انتقادهاى داخلى براى تضعیف قیمت هاى نفت پرهیز کنند.

XS
SM
MD
LG