رسیدگی به تخلف های اخیر جمهوری اسلامی ایران از توافق اتمی برجام، از جمله غنی سازی اورانیوم با غلظت بیشتر، و افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده، بخشی از دستور کار نشست اضطراری پنج کشور باقیمانده دراین توافق بود که روز یکشنبه ۶ مرداد در وین پایتخت اتریش برگزار شد.
هدف نشست اضطراری امروز در وین بررسی راه های نجات برجام عنوان شده بود اما به جز ارزیابی محتاطانه نماینده چین و توصیفی که فرستاده تهران در مورد سازنده بودن بحث ها ارائه داده است، درباره نتایج حاصل از این نشست اطلاعات دیگری منتشر نشده است.
نماینده چین در گفتوگو با خبرگزاری رویترز فضای گفتگوهای امروز را دوستانه و حرفه ای توصیف و بر ضرورت تعهد همه طرف های شرکت کننده به حفظ برجام تاکید کرد: «طبیعی است که کشورهای اروپایی ایران را به اجرای کامل تعهداتش در قبال برجام فراخواندند و طرف ایرانی نیز متقابلا بر ضرورت پایبندی اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی به تعهداتشان تاکید کرد. و قابل فهم است که در این میان لحظات دشواری هم وجود داشت.»
ایران در هفته ها و ماه های اخیر در واکنش به اعمال دوباره تحریم های آمریکا در پی خروج واشنگتن از برجام، دست به فعالیت هایی زده است که تعهداتش در توافق هسته ای موسوم به برجام را نقض می کند. فعالیت هایی نظیر افزایش غنی سازی و انباشت اورانیوم به میزان بیش از آنچه در برجام ذکر شده است.
این اقدامات اخیرا با تنش های فزاینده ناشی از ماجراجویی های جمهوری اسلامی در آب های خلیج فارس و تنگه هرمز نیز همراه شده است.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به توقیف یک کشتی حامل نفت ایران به مقصد سوریه، یک تانکر نفتکش بریتانیایی در آب های اطراف تنگه هرمز را با ده ها خدمه توقیف کرده است.
وزیر خارجه بریتانیا این اقدام ایران را یک راهزنی دریایی توسط توصیف کره است و وزارت دفاع بریتانیا نیز از اسکورت نظامی کشتی های تجاری آن کشور حین عبور از تنگه هرمز و آب های خیلج فارس خبر داد.
کشورهای اروپایی همچنین از سازماندهی ائتلافی برای اسکورت کشتی های تجاری و تانکرهای نفتکش و تامین آزادی کشتیرانی در آب های تنگه هرمز خبر داده اند.
ایالات متحده آمریکا نیز در هفته های اخیر در راستای ایجاد یک ائتلاف بین المللی برای تضمین آزادی ناوبری در آب های منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز تلاش کرده است.