در آستانه ارائه گزارش یوکیا آمانو، دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره "پایبندی ایران به توافق جامع هسته ای با قدرت های جهان"، نماینده ایران در سازمان ملل متحد خواستار لغو قطعنامههای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران شد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۲۷ آبان، گزارشی از پایبندی ایران به توافق جامع هسته ای با قدرت های جهان منتشر می کند که در ماه ژوئیه بمنظور پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای در قبال لغو تحریم های بین المللی علیه تهران به امضا رسید.
انتظار می رود گزارش آژانس از پیشرفت کُند ایران در اعمال توافق که در داخل کشور به برجام موسوم است، خبر بدهد.
ایران می گوید اجرای توافق را به ماه آینده و پس از انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره جزئیات ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران موکول کرده است.
ایران ادعای فعالیت های مشکوک برنامه هسته ایش را که در گزارش های قبلی آژانس به آن اشاره شده رد می کند و آن را نسخه ای توصیف می کند که دستگاه های اطلاعاتی غربی پیچیده اند.
همزمان، غلامعلی خوشرو، در نشست روز چهارشنبه، ۱۸ نوامبر مجمع عمومی سازمان ملل، با اشاره به روند اجرای برجام و رویکرد شورای امنیت سازمان ملل خواستار لغو دائمی همه قطعنامههای شورای حکام آژانس و تغییر رویکرد این نهاد درباره ایران شد.
او در سخنان خود به همکاریهای ایران و آژانس انرژی هستهای برای حل همه مسائل باقی مانده مربوط به گذشته اشاره کرد و گفت که ایران تمامی اقدامات داوطلبانه توافق شده طبق نقشه راه ارائه شده این آژانس را انجام داده و انتظار دارد بعد از ارائه گزارش نهایی مدیرکل پرونده همه موضوعات مربوط به گذشته و حال یکبار برای همیشه در اجلاس شورای حکام آژانس در دسامبر ۲۰۱۵ بسته شود.
گزارش مدیر کل آژانس که آقای خوشرو به آن اشاره کرده است قرار است ۱۱ آذر درباره فعالیتهای حال و گذشته ایران (PMD) ارائه شود.
ایران بر اساس توافق با آژانس به پرسشهای مطرح شده درباره فعالیتهای گذشته خود پاسخ داده است و انتظار دارد آژانس پس از بررسی، مسائل موجود بر سر آن فعالیتها را پایان یافته اعلام کند.
بر اساس یکی از بندهای نامه آیت الله خامنهای به رئیس جمهوری ایران، مرحله غیرفعال کردن سانتریفیوژها و رآکتور آب سنگین اراک هنگامی از سوی ایران اجرایی خواهد شد که آژانس مسائل مربوط به اقدامات گذشته ایران را پایان یافته اعلام کند. این مسائل شامل فعالیتهای مشکوکی درباره آزمایش چاشنیهای انفجاری و انفجارهای بسیار قوی است، که احتمال میرود با هدف دستیابی به سلاح هستهای صورت گرفته باشد.
اجلاس شورای حکام آژانس بین المللیانرژی اتمی قرار است ۲۴ آذر برگزار شود.