معاون سیاسی وزیر کشور جمهوری اسلامی دلیل لغو کنگره حزب مشارکت را توقف قضایی فعالیت حزب اعلام کرده است.
سید صولت مرتضوی اضافه کرده است فعالیت حزب متوقف و دفاتر آن پلمب شده اند. در حالی که حزب مشارکت می گوید از چنین اقدامی نه تنها بی خبر است بلکه آن را به رسمیت هم نمی شناسد. توقف فعالیت حزب مشارکت ایران اسلامی، پس از بازداشت های گسترده و توقیف مطبوعات صورت می گیرد.
تاریخ معاصر ایران در مقاطع مختلف شاهد ظهور و سقوط احزاب سیاسی بوده است. احزابی که در مواردی عمرشان به سال هم نرسید. تأسیس جمهوری اسلامی در سال ۱۳۵۷ از نظر بسیاری از فعالان سیاسی آغاز دوران جدیدی از مشارکت سیاسی بود. این خوش بینی به حدی بود که حتی احزاب مارکسیت بدون توجه به ماهیت دینی حکومت جدید، فعالیت علنی در پیش گرفتند. اما این دوران خوش به دو سال هم نکشید که دولت اسلامی احزاب را از صحنه راند و همه فعالیت ها ممنوع شد. فضا چنان شد که حتی حزب جمهوری اسلامی هم فعالیت خود را محدود کرد.
دور جدید فعالیت احزابی که موفق به دریافت مجوز از دولت می شدند پس از دوم خرداد ۱۳۷۶ آغاز شد. ظهور خاتمی در عرصه سیاسی یک دوران جدید تلقی می شد که به ابزاری نظیر حزب و روزنامه هم نیاز داشت. در این دوران احزاب بسیاری مجوز فعالیت گرفتند که شاید در میان آنها جبهه مشارکت از ساختاری قوی تر برخوردار باشد. این حزب در دو کابینه خاتمی بخشی از دولت را در دست داشت و در مجلس ششم از اکثریت پارلمانی برخوردار بود. سال گذشته هم ترجیح می داد که از نامزدی سید محمد خاتمی دفاع کند تا میر حسین موسوی. اما در دفاع از او تا این لحظه تردید نکرده است. حزب مشارکت تنها حزبی است که در حوادث پس از انتخابات، دفتر مرکزی اش پلمپ شد و جمعی از اعضای شورای مرکزی و حتی دبیر کل اش بازداشت شدند. حزبی که هنوز در بیانیه های خود، دولت احمدی نژاد را دولت کودتا می نامد. حزب مشارکت که قصد داشت در ۲۰ اسفند ماه کنگره دوازدهم خود را برگزار کند با ممانعت مواجه شد و از آن صرفنظر کرد.
بیانیه حزب در این باره می گوید در باور کودتاگران حاکم بحران سیاسی اجتماعی عمیق تر از آن است که با سرکوب و ارعاب و فشار های امنیتی و نظامی بتوان بر آن فائق آمد.
این بیانیه تأکید می کند که ما به همه فعالان سیاسی توصیه می کنیم مرعوب تبلیغات گسترده امپراتوری دروغ نشوند و با مضاعف کردن تلاش های خود در عرصه عمومی و با تقویت پیوندهای صنفی و حرفه ای و سیاسی در قالب نهاد های مدنی به ساختن ایرانی آباد و آزاد و مستقل یاری رسانند.
صدور این بیانیه اما با واکنش سید صولت مرتضوی، معاون سیاسی وزارت کشور مواجه شده که گفته است فعالیت حزب مشارکت از سوی دستگاه قضایی متوقف شده است. دلیلی که از سوی رهبران حزب مورد انتقاد قرار گرفته است.