لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۲

جلسه شورای امنیت سازمان ملل پشت درهای بسته درباره آزمایش موشکی اخیر ایران


شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه جلسه‌ای را برای بررسی برنامه موشکی ایران و آزمایش موشکی اخیر این کشور برگزار می‌کند.

قرار است این جلسه شورای امنیت پشت درهای بسته برگزار شود. پیش از این ایالات متحده، بریتانیا، و فرانسه هشدار داده‌ بودند که آزمایش موشکی ایران ممکن است ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد باشد.

مساله آزمایش موشکی اخیر ایران نخستین بار از سوی مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده مطرح شد. پمپئو دهم آذر ماه نوشت که ایران اقدام به آزمایش یک موشک بالستیک میان‌برد با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای کرده است.

پمپئو اضافه کرده بود که این کار ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که ایران را از هرگونه فعالیت مرتبط با موشک هایی که با قابلیت حمل کلاهک هسته ای طراحی شده اند، از جمله فعالیت پرتاب موشک با استفاده از اینگونه فناوری موشکی بالستیک، منع می کند.

پیش از این، جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز در توییتر خود با اشاره به آزمایش این موشک، نوشته بود که «این رفتار تحریک‌آمیز را نمی توان تحمل کرد.»

علاوه بر مقام‌های آمریکایی، وزیر خارجه انگلیس هم انجام این آزمایش را محکوم کرده بود. جرمی هانت در صفحه توییتر خود نوشت از این آزمایش «به شدت نگران» است. او نوشته بود که آزمایش این موشک «عملا تحریک‌آمیز، تهدیدآمیز، و خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.» فرانسه نیز اقدام ایران در آزمایش این موشک را «تحریک‌آمیز و برهم زننده ثبات» توصیف کرد.

با این حال محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته است که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ صرفا مساله «استفاده» از «موشک‌هایی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای» مطرح شده است. این در حالی است که در قطعنامه ۲۲۳۱ تاکید شده که ایران از آزمایش موشکی با قابلیت هسته‌ای منع شده است.

دو روز پیش ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، گفته بود که «آزمایش و توسعه موشکی» از سوی ایران ادامه پیدا خواهد کرد و جمهوری اسلامی از هیچ کشوری برای این کار اجازه نخواهد گرفت.

سخنگوی ارشد نیروهای مسلح همچنین به «آمریکا و هم پیمانانشان» هشدار داده که در صورت «هرگونه خطای راهبردی» در منطقه خاورمیانه آن‌چنان «سیلی محکمی» از جمهوری اسلامی خواهند خورد که «تا ابد پشیمان می‌‌شوند.»

پیش از این برایان هوک، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، از اروپا خواسته بود جمهوری اسلامی ایران را به خاطر آزمایش های موشکی با قابلیت حمل کلاهک هسته ای تحریم کند. به گفته او تداوم برنامه موشکی ایران تهدیدی برای منطقه خاورمیانه و نقض مصوبات شورای امنیت است.

هوک هفته گذشته نیز در نشستی در واشنگتن، اقدام به نمایش دادن بخشی از سلاح‌های ارسال شده از سوی جمهوری اسلامی برای گروه‌های مسلح و تروریستی در منطقه، از جمله موشک‌هایی که ایران در اختیار حوثی‌ها در یمن قرار داده است، کرده بود.

دولت دونالد ترامپ اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرده بود که از توافق هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ خارج می‌شود. ایالات متحده بر این باور بود که این توافق نتوانسته مانع فعالیت‌های بی‌ثبات کننده ایران در منطقه، از جمله حمایت از گروه‌های مسلح یا تروریستی و توسعه برنامه موشکی شود.

علاوه بر آمریکا، کشورهای اروپایی نیز منتقد توسعه برنامه موشکی ایران هستند و بارها از جمهوری اسلامی خواسته‌اند توسعه و آزمایش موشک‌های بالستیک را متوقف کند.

هم‌زمان با انجام گفت‌وگوها بر سر برجام، ایران دست به انجام آزمایش‌ موشکی زده بود و روی بدنه برخی از موشک‌ها به زبان عبری عبارت «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG