لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۹

دیگر برنامه هولناک تسلیحاتی ایران


تصویری از یک انبار زیرزمینی موشکی در ایران که از طریق تلویزیون دولتی ایران پخش شد - اکتبر ۲۰۱۵
تصویری از یک انبار زیرزمینی موشکی در ایران که از طریق تلویزیون دولتی ایران پخش شد - اکتبر ۲۰۱۵

سرمقاله روزنامه نیویورک تایمز

آمریکا باید تحریم های ایران را لغو کند؛ نه، باید تحریم های جدید بر ایران وضع کند. پاسخ کوتاه این است که دولت باراک اوباما باید هر دو کار را انجام دهد.

تحریم هایی که وضع شد تا ایران را برای محدود کردن برنامه هسته ای اش به میز مذاکره بکشاند، باید همانطور که وعده داده شده است در زمان اجرای توافق هسته ای - احتمالا هفته آینده - برداشته شوند. دولت اوباما هوشمندانه تحریم های جدیدی را در پاسخ به آزمایش های موشکی اخیر ایران که ناقض قطعنامه های شورای امنیت است برنامه ریزی کرده است.

منتقدان توافق هسته ای (برجام) آزمایش های موشکی ایران را گواه شکست برجام می دانند، اما موافقان تاکید می کنند که تهدید بزرگتر یعنی برنامه هسته ای ایران در حال کنترل است و دولت روحانی به نظر می رسد برای رفع نگرانی ها به اجرای آن پایبند است.

این امر به این معنی نیست که نباید به آزمایش های موشکی ایران پاسخ داد. ایران برد و قابلیت جابجایی موشک هایش را افزایش می دهد و عهد کرده است تولید آنها را سرعت ببخشد. آنچه مایه نگرانی بسیار است، همکاری ایران با کره شمالی است؛ کشوری با بمب اتم که نخستین موشک های ایران را در اختیارش قرار داده و هنوز هم قطعاتی را به تهران می فرستد. یک گزارش جدید مرکز پژوهش کنگره، همکاری ایران و کره شمالی در حوزه موشکی را "چشمگیر و جدی" توصیف کرده است. ایران همواره اقدامات شورای امنیت سازمان ملل متحد با هدف محدود کردن برنامه موشک های بالیستیک اش را رد کرده است و می گوید این برنامه صرفا مقاصد دفاعی دارد.

حسن روحانی رییس جمهوری ایران، اجرای برجام را با سرعت به پیش می برد. روحانی با توجه به انتخابات مهم هفتم اسفند ماه، به ایجاد تحرک در اقتصاد ایران پس از لغو تحریم ها بسیار نیاز دارد. آنطور که انتظار می رفت، ایران پیشاپیش ذخیره اورانیوم خود را به روسیه فرستاده است. به محض این که دیگر خواست های توافق از جمله جمع آوری بیش از ۱۳ هزار سنتریفیوژ هم به انجام برسند، قدرت های جهانی امکان دسترسی ایران به یکصد میلیارد دلار از سرمایه های توقیف شده اش را فراهم می کنند و تهران می تواند تجارت با جهان را از سر بگیرد.

جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان آمریکا برای محدود کردن توان دولت اوباما در لغو تحریم ها طرح جدیدی را در دست بررسی دارند که لغو تحریم های بانکی ایران را مشکل می کند. این به معنای زیر پا گذاشتن تعهدات آمریکا است و رییس جمهوری آمریکا آن را وتو خواهد کرد.

آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، چندی پیش گفت اگر هر گونه تحریم جدیدی علیه ایران وضع شود جمهوری اسلامی توافق را زیر پا خواهد گذاشت. دولت اوباما از همان ابتدا روشن کرده بود که حتی پس از لغو تحریم های هسته ای، تحریم های مرتبط با برنامه موشکی ایران، تروریسم، و حقوق بشر به قوت خود باقی خواهند ماند. بر اساس برجام، لغو تحریم های شورای امنیت علیه برنامه موشک های بالستیک ایران طی هشت سال آینده اتفاق خواهد افتاد، اما تحریم های آمریکا علیه فروشندگان تسلیحات به ایران برقرار می ماند.

دولت اوباما اخیرا کنگره را مطلع کرد که تحریم های جدیدی را به زودی ارائه خواهد کرد، اما بعد آنها را به تعویق انداخت؛ اقدامی که خشم قانونگذاران آمریکایی را برانگیخت. هر چند کاخ سفید توضیح روشنی برای این تاخیر نداد، اما در موقعیت حساس کنونی صبر کردن منطقی به نظر می رسد، زیرا ایران در آستانه اجرای برجام است. مقام های ایرانی هفته گذشته به خبرگزاری رویترز گفتند مذاکرات برای آزادی احتمالی جیسون رضاییان، خبرنگار واشنگتن پست در ایران، و دیگر آمریکایی های ایرانی تبار در زندان در جریان است. نکته دیگر اهمیت این تاخیر وخامت روابط تهران و ریاض است.

تحریم های جدید علیه برنامه موشک های بالستیک ایران باید اعمال شوند. افراد و نهادهای مسول این برنامه در ایران سال ها پیش هدف تحریم قرار گرفتند. اقدام جدید یازده شخصیت حقیقی و حقوقی را به فهرست تحریم ها اضافه می کند. اما این تحریم ها نباید چنان سنگین باشد که ایران قید دسترسی به حدود یکصد میلیارد دلار سرمایه های توقیف شده اش را بزند. این راهی مهم و ضروری برای حفظ فشار در راستای توقف فعالیت های غیرقابل پذیرش ایران است.

* برگردان فارسی این مقاله تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG