لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۲۷

نمایشگاه مطبوعات ایران، نشانه ای آشکار از نبود روزنامه های مستقل


نمایشگاه مطبوعات ایران، نشانه ای آشکار از نبود روزنامه های مستقل
نمایشگاه مطبوعات ایران، نشانه ای آشکار از نبود روزنامه های مستقل

انجمن صنفی روزنامه نگاران مستقل ایران در گزارشی وضعیت مطبوعات دوران محمود احمدی نژاد را بررسی کرده است

نمایشگاه مطبوعات ایران به زودی برگزار خواهد شد. این نمایشگاه یک هفته ای از سوم تا دهم آبان ماه در مصلای تهران برگزار خواهد شد.

محمدعلی رامین، معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد اسلامی در گفتگو با رسانه ها گفت بیش از ۲۴۰۰ نشریه و خبرگزاری داخلی و خارجی و ۲۵۰ میهمان از ۵۵ کشور جهان در نمایشگاه امسال شرکت خواهند داشت.

معاون مطبوعاتی وزرات ارشاد شمار نشریات خارجی را ۱۵۰عدد اعلام کرد. با این وصف شمار نشریه های داخلی رقمی حدود ۲۲۵۰ است. مدیران وزارت ارشاداسلامی این رقم را نشانه ای بر آزادی مطبوعات در ایران قلمداد می کنند.

اما انجمن صنفی روزنامه نگاران مستقل ایران در گزارشی وضعیت مطبوعات دوران محمود احمدی نژاد با تجزیه تحلیل شمار مطبوعات و حوزه های کاری آنان این ارقام را نشانه هیچ چیزی ندانسته مگر لشگر کاغذی. این انجمن با اشاره به تعطیلی بیش از پانصد روزنامه و نشریه ناوابسته به دولت سخن گفتن از مطبوعات ناوابسته را بی معنا دانسته و می افزاید:

«وقتی مسئولان در سخنرانی های خود، در مقام دفاع از عملکرد خود در حوزه مطبوعات آمار سه رقمی نشریاتی که در دوران تصدی آنها مجوز انتشار گرفته اند را به نشانه آزادی بیان به رخ می کشند، چیزی از «کیفیت» ماجرا نمی گویند.

تعداد و آمارها درست است و شکی هم در آن نیست. حالا در ذهن شنونده تناقضی مطرح می شود: از یک طرف رسانه های منتقد از نبود آزادی بیان و عرصه تنگ مطبوعات در روزگار حاضر می گویند و از طرف دیگر طی ۴-۵ سال گذشته بیش از ۱۳۰۰ نشریه مجوز نشر گرفته اند! با بررسی «کیفیت» پنهان مانده در بیان مسئولان شاید گوشه ای از تناقض مزبور برطرف شود. عرصه تنگ حاکم بر مطبوعات که همزمان با مشکلات معیشتی به فعالان رسانه در کشور فشار می آورد نهایتا موجب مهاجرت آنها و باز شدن عرصه برای فعالیت نشریات فارسی زبان مستقر در خارج از کشور می شود.»

گزارش انجمن صنفی روزنامه نگاران مستقل می افزاید: در بیان آمار همان عبارت «بیش از ۱۳۰۰ نشریه در دوران… مجوز انتشار گرفتند» مطرح می شود، اما کسی نمی گوید تنها ۱۵۱ عنوان از ۱۲۳۱ عنوان(از مهرماه سال ۸۴ تا مهرماه سال ۸۸) در زمینه سیاسی می توانند فعالیت کنند. ۹۸ عنوان از این ۱۵۱ عنوان در حال انتشار هستند.۴۴ عنوان سراسری و بین المللی هستند و گستره توزیع باقی یعنی ۱۰۷ عنوان محلی و منطقه ای است. ۲۲ عنوان از نشریاتی که می توانند در زمینه سیاسی فعالیت کنند در اختیار اشخاص حقوقی قرار دارند.

این گزارش همچنین بی تاثیر بودن روزنامه های غیرفارسی در روند آگاهی رسانی و نشانه ای به آزادی مطبوعاتی می افزاید: ۵۵۹ عنوان از ۱۲۳۱ مجوز انتشار، به جز فارسی: آذری، اردو، ارمنی، انگلیسی، روسی، عربی، فرانسوی، لری و کردی است؛ تنها اسم ۷۴ عنوان از این نشریات به زبان های انگلیسی و عربی است. نشریاتی که به زبان های دیگر منتشر می شوند اصولا مخاطب محدودتری دارند و در زمینه ها و مسائل خاصی منتشر می شوند. برای مثال نشریات: International Journal Of Psychology, Political Thought In Islam الجوارالاقلیمی، الرای الاخر، خبر اردبیل، سبلان اردبیل، صدای اردبیل، ستاره اردبیل، افق ابهر، میانه امروز و….همچنان که از نامشان نیز بر می آید باید مخاطب خاصی داشته باشند.

از سویی دیگر محمد پرویزی دبیر جشنواره هفدهم مطبوعات ضمن اعلام این خبر گفت: بر اساس گزارش خانه نشریات دانشجویی از مجموع پنج هزار نشریه فعال در بخش دانشجویی سراسر کشور بیش از سه هزار نشریه در دانشگاه‌های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مابقی در دانشگاه‌های تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی منتشر می‌شوند.

این در حالی ست که تشکل های مستقل دانشجویی می گویند: از ابتدایی ترین حقوق اولیه خود محروم شده اند و سایتهای دانشجویی از جمله خبرگزاری ادوارنیوز در اعتراض به این ارقام ادعایی می گویند شمار دستگیری، اخراج، ستاره دار کردن دانشجویان معترض و بستن نشریات دانشجویی مستقل نشانگر وضعیت آزادی در محیط دانشگاههاست.

XS
SM
MD
LG