لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۳

نشانه هایی از تغییر آرایش نظامی-سیاسی در سوریه


مواضع ایران و آمریکا بیش از پیش درباره سوریه به هم نزدیک شده است.
مواضع ایران و آمریکا بیش از پیش درباره سوریه به هم نزدیک شده است.

ابراز تمایل حزب الله لبنان برای پایان به دخالت نظامی در سوریه و همچنین اظهارات برخی مقام های ایران و آمریکا، نشان از تغییر آرایش نظامی و سیاسی در سوریه می دهد.

حزب الله لبنان اعلام کرد به نبرد نظامی در سوریه پایان می دهد. پایگاه خبری دیلی استار به نقل از منابع آگاهی که نامشان فاش نشده، اعلام کرد حزب الله از این پس در نبردهای نظامی در سوریه شرکت نمی کند بلکه فقط نقش دفاعی ایفا خواهد کرد.

نشانه هایی از تغییر آرایش نظامی-سیاسی در سوریه
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

حزب الله از دو سال پیش برای حمایت از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه نیروی نظامی به این کشور اعزام و در عملیات زمینی به ارتش سوریه کمک کرد. مقام های حزب الله دلیل حضور در سوریه را مقابله با داعش عنوان می کردند.

عقب نشینی حزب الله لبنان از سوریه اگر اتفاق بیفتد، تغییر مهمی در آرایش نظامی در این کشور است. البته به نظر می رسد این تغییر تحت تاثیر تصمیمات سایر متحدان اسد گرفته شده است. سایت خبری "تایمز آو اسرائیل"، اعلام کرده کاهش حضور حزب الله در سوریه، بعد از تصمیم ایران و روسیه برای افزایش حضور خود در عملیات نظامی مستقیم سوریه گرفته شده است.

ایران: اسد باشد

مقام های ایران، ضمنی ادعای "تایمز آو اسرائیل" را تایید می کنند. روز سه شنبه، ۳۱ شهریور، حسین امیرعبداللهیان، معاون وزیر خارجه ایران که در مسکو به سر می برد اعلام کرد ایران و روسیه نقش بیشتری در سوریه خواهند داشت و "ایران و روسیه به مذاکره با معارضان سوری ادامه می‌دهند."

آقای امیرعبداللهیان همچنین تاکید کرده که "بشار اسد باید بخشی از راه حل سیاسی برای حل و فصل بحران سوریه باشد."

ایران از ابتدای بحران سوریه، از بشار اسد حمایت کرده است. در هفته های اخیر، روسیه نیز حمایت خود از بشار اسد را پررنگ تر کرده و حتی نیروهای نظامی به سوریه اعزام کرده است.

آمریکا مخالف اسد، اما ...

ایالات متحده آمریکا در ماههای گذشته هرگونه حمایت از بشار اسد را رد کرده است. حتی هفته پیش، سامانتا پاور، سفیر آمریکا در سازمان ملل‌متحد در مصاحبه با تلویزیون سی.ان.ان به روشنی گفت که "بشار اسد نمی‌تواند بخشی از یک راه‌حل باشد."

خانم پاور افزود: "او از سلاح شیمیایی و بمب‌ علیه مردم سوریه استفاده کرده و مسئول به‌کارگیری بدترین شکنجه‌ها در تاریخ معاصر علیه مردم سوریه است."

سفیر آمریکا در سازمان ملل‌متحد همچنین در رابطه به تلاش های ایران و روسیه واکنش داد و گفت "کمک‌رسانی به رژیم بشار اسد یک استراتژی موفقی نخواهد بود."

درحالی آمریکا مخالف ماندن اسد است که برخی کارشناسان در این کشور معتقدند ایران و آمریکا نگرش اولیه خود را در مورد سوریه تغییر داده اند و این تغییر، محصول توافق اتمی ایران با جامعه جهانی است.

"سوزان دیماجیو"، کارشناس مسئول امور ایران در اندیشکده "نیو آمریکا" معتقد است که واشنگتن باید پیشنهاد ایران در مورد سوریه را به بوته آزمایش بگذارد. اشاره او به طرح ایران برای حل بحران سوریه است.

خانم دیماجیو روز سه شنبه ۳۰ شهریور گفت : "حالا نظرات آمریکا مشابه آنچه مقامات ایران می گویند شده است. یعنی آمریکا می گوید که در فرآیند اجرای طرح خروج اسد از حاکمیت وی می تواند در انتهای این پروسه از قدرت کنار رود و نه الزاما در ابتدای آن. به نظرم الان فرصت خوبی است که آمریکا طرح چهار ماده ای ایران در مورد سوریه را راستی آزمایی کند. تا آمریکا متوجه شود که تهران چقدر در نیتش صادق است. و اینکه تهران تا چه اندازه به دنبال ایفای نقش سازنده در منطقه است."

جان کری وزیر خارجه آمریکا چندی پیش در لندن گفته بود که واشنگتن کماکان به دنبال سرنگونی اسد است، اما زمانی برای انجام آن مطرح نکرده بود.

وی البته حضور نظامی روسیه در خاک سوریه را موجب پیچیده تر شدن بحران سوریه دانسته بود.

در نشست اندیشکده نیو آمریکا، ناصر هادیان از استاد دانشگاه تهران نیز از انعطاف پذیری تهران نسبت به کنار گذاشته شدن اسد صحبت کرد.

آقای هادیان گفت: "ایران می داند که رژیم در دمشق یک رژیم اقتدارگرا است، سقوط اسد مساوی با سقوط رژیم است. و اگر رژیم سقوط کند به نفع هیچ طرفی نیست و وضعیت از حالت کنونی پر هرج و مرجتر می شود. بنابراین ایران به دنبال اجرای طرحی است که که با مرور زمان با خلاصی از اسد، ارکان رژیم پایدار بماند و خوب تهران به دنبال رژیمی دوست است؛ اما درصورتی که میسر نشود اقلا دشمنش نباشد."

هنوز برای گفتن اینکه ایران و آمریکا در سوریه به اتفاق نظر رسیده اند، زود است اما تحولات نشان می دهد که این دو کشور مواضع شان بیش از گذشته به هم درباره آینده سوریه، نزدیک تر شده است.

XS
SM
MD
LG