لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۹

گزارش: ثبت روزنامه نگاران ایرانی در تاریخ


گزارش: ثبت روزنامه نگاران ایرانی در تاریخ
گزارش: ثبت روزنامه نگاران ایرانی در تاریخ

بازداشت ها در ایران ادامه دارد. موجی که پس از حادثه عاشورا آغاز شد. فعالان سیاسی؛دانشجویی و روزنامه نگاران همچنان با خطر دستگیری مواجه هستند. در این میان جمعی از روزنامه نگاران بازداشت شده احکام سنگینی گرفته اند.از جمله سعید لیلاز که به ۹ سال زندان محکوم شد و یا احمد زید آبادی علاوه بر زندان و تبعید به محرومیت مادام العمر از فعالیت های سیاسی هم محکوم شده است. در حالی که بازداشت نشده گان یا بیکار هستند و یا راه مهاجرت از کشور را در پیش گرفته اند. نکته ای که در گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز هم به آن اشاره شده است.

فضای مطبوعاتی در ایران پس ازانقلاب همواره ناپایدار بوده. زیرا حکومت اسلامی کمتر با گردش آزاد اطلاعات مدارا کرده است. هرچند روزنامه نگارانی که در سالهای پس از انقلاب وارد این حرفه شده اند در آستانه بازنشستگی بسر می برند اما جز روزنامه دولتی«جمهوری اسلامی» که عمری نزدیک به حکومت دارد نشریه ای حتی دولتی هم نمی توان یافت که از حکم توقیف جان بدر برده باشد در حالی که در تاریخ ۳۰ ساله جمهوری اسلامی در هیچ مقطع زمانی ۴۲ روزنامه نگاربازداشت نشده بودند . در روزهایی که تب مبارزات انتخاباتی در کشور بالا گرفته بود روزنامه نگاران از فضایی که بوجود آمده بود استفاده می کردند تا اطلاع رسانی کنند.

در این موج اطلاع رسانی که پس از مناظره های تلویزیونی به اوج رسید،در مواردی سیاست تحت تاثیر اقتصاد قرار گرفت. زیرا نامزدها یکدیگر را به ارائه آمار غلط اقتصادی متهم می کردند. این امر بویژه در مناظرات محمود احمدی نژاد و میرحسین موسوی بسیار بارز بود. از همین رو در میان روزنامه نگارانی که پس از انتخابات بازداشت شده اند تحلیل گران اقتصادی بیشتر به چشم می خورند.

سعید لیلاز که سردبیر روزنامه اقتصادی سرمایه بود به ۹ سال زندان محکوم شده است و روزنامه سرمایه نیز چند ماهی است که توقیف شده. بهمن احمدی امویی به ۷ سال و ۴ ماه زندان محکوم شده. عیسی سحرخیز مدیر مسئول روزنامه توقیف شده اخبار اقتصادی در وضعیت نامعلومی بسر میبرد.

فرشاد مومنی و علی عرب مازار از مشاوران اقتصادی مهندس موسوی نیز پس از عاشورا بازداشت شده اند. حکم احمد زید آبادی بهت آور است.این روزنامه نگار و فعال دانشجویی به ۵ سال زندان، ۵ سال تبعید و محرومیت مادام العمر از فعالیت های سیاسی محکوم شده است. مسعود باستانی که دادگاه ا ز پذیرش وثیقه اش خودداری کرده در انتظار دادگاه تجدیدنظر است. ماشااله شمس الواعظین، بدرالسادات مفیدی ،محمد عطریانفر؛مرتضی کاظمیان،عبدالرضا تاجیک،محمد صادق جوادی حصار،روزبه کریمی،محمدرضا زهدی ،علی حکمت ، مصطفی ایزدی ،عمادالدین باقی و مهسا حکمت را هم باید به این جمع اضافه کرد. جمعی دیگری هم در کنار این گروه از روزنامه نگاران در بازداشت بسر می برند که در دنیای مجازی به نوشتن اخبار متهم شده اند. کم نیستند ناظرانی که معتقدند شیوه برخورد با روزنامه نگاران در ایران پس از انتخابات شاید در قرنی که تنها ۱۰ سال از عمر آن سپری شده به عنوان یک حادثه ثبت خواهد شد.

XS
SM
MD
LG