لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۹

نگاه یک روزنامه نگار یهودی به داخل ایران


در انتخابات مجلس ایران شماری از یهودیان شرکت کردند و در کنیسه ای در محله یوسف آباد تهران رای دادند. تعداد شهروندان یهودی در ایران ۱۷ هزار نفر تخمین زده می شود، که ۷ هراز نفر در تهران سکونت دارند. در مجلس یک کرسی برای یهودیان اختصاص داده شده است.

همراه با این رویداد، نشریه فوروارد گزارشی با عنوان "نگاه انحصاری یک روزنامه نگار یهودی به داخل ایران" منتشر کرده است که تصویری متفاوت از آنچه درباره ایران گفته می شود، ارائه می دهد.

او گزارش خود را با شرحی درباره آرامگاه کوروش کبیر در مجموعه پاسارگاد در استان فارس و مردمی که در آنجا جمع شده بودند، آغاز می کند. سپس گفته یک کارمند بازنشسته کارخانه قند نیشکر را که همراه با خانواده اش برای ادای احترام به "جد ما و پدربزرگ تمام ایرانیان" به آنجا رفته بود، نقل می کند. او گفت کوروش، پانصد سال قبل از میلاد مسیح، حقوق بشر را به ملت های دیگر صادر کرد؛ بردگی را محکوم می کرد و از مردم می خواست به یکدیگر احترام بگذارند."

روزنامه نگار اسرائیلی می گوید مورخان هر دو ادعا را رد می کنند. اما بسیاری از ایرانیان آن را از "برکت کارزار تبلیغاتی محمدرضا شاه پهلوی برای مشروعیت بخشیدن به حکومت خود به عنوان وارث کوروش در اوائل دهه ۱۹۷۰"، باور دارند، اندیشه ای که گاهی می تواند برای جانشینان مذهبی شاه نگران کننده باشد.

یک زن ۳۸ ساله ایرانی ساکن آمریکا از جمله دیگر کسانی که به زیارت آرامگاه کورش رفته بودند بود . او گفت کوروش در جهانی آکنده از توحش، "یک امپراتوری استوار بر صلح و دوستی" بنا کرد. دسته ای از گل های زرد در کنار آرامگاه گذاشت، اما محافظان به او اطلاع دادند که چنین کاری مجاز نیست، و خواهر و شوهرش را برای بازجویی به کناری کشیدند.

گزارشگر می نویسد ۳۶ سال پس از حرکت گسترده ای که ایرانیان در اطراف آیت ‌اﻟله روح ‌اﻟله خمینی برای سرنگونی حکومت شاه آغاز کردند، نظام سیاسی برگزیده که مذهبیون در کنترل دارند، امروز در آستانه تغییری عظیم قرار گرفته است.

گزارشگر به پایان انزوای بین المللی ایران درپی توافق اتمی و لغو تحریم ها اشاره می کند و می نویسد سفر او، پس از دو سال کوشش برای دریافت ویزای خبرنگاری، رویدادی ویژه بود. "از زمان انقلاب ۱۹۷۹، من نخستین روزنامه نگار از یک نشریه طرفدار اسرائیل بودم که چنین ویزایی برای او صادر می شد. نمی توانم بگویم که آیا بازتاب گشایش فزاینده فضا در ایران بود یا نه."

گزارشگر با اشاره به این که در اواخر دهه ۱۹۷۰ تقریبا دو سال در ایران زندگی کرد، و در شیراز و اصفهان تدریس می کرد، به رویدادهای دوره انقلاب، از جمله آشکار شدن نارضایی، اعتصابات دانشجویان در دانشگاه های عمده می پردازد.

او گزارش را با شرحی درباره وضعیت جامعه یهودیان در ایران ادامه می دهد و می گوید شمار اعضای جامعه، که امروز آزاد هستند بمانند یا مهاجرت کنند، در حال حاضر از ۹ هزار تا ۲۰ هزار متفاوت است؛ این رقم پیش از انقلاب ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر بود.

این یهودیان – همراه با مسیحیان و زرتشتیان – تحمل می شوند و تحت حفاظت قانونی قرار دارند، اما با شماری از قوانین و رفتارهای تبعیض آمیز روبرو هستند که فرصت های آنها را برای کار در پست های بالای دولت و در راه های دیگر محدود می کند.

گزارشگر می گوید یهودیان، که با او آزادانه درباره حوزه های تبعیض حرف می زدند، اساسا شهروندان طبقه دوم هستند که به خوبی از آنها حفاظت می شود – یک طبقه متوسط عموما کامیاب که اعضایش در قدم زدن در خیابان های تهران با عرقچین تردید نمی کنند. با این حال، دولت بین "موجودیت صهیونیست" و احترام برای پیروان یهودیت تفاوت می گذارد.

گزارشگر می گوید در جریان گفت و گو با روحانیون ارشد و مقامات برجسته سیاسی و دولتی روشن شد که اختلاف نظر در مورد خط رسمی نسبت به اسراییل زیاد است. کسی به گرمی درباره حکومت اسرائیل سخن نگفت. اما در پاسخ به این پرسش که آیا آنها به سیاست های اسرائیل اعتراض دارند یا به موجودیت آن، چندین نفر به سیاست های اسرائیل اشاره کردند. دیگران، روشن کردند که یک راه حل دو کشوری برای مناقشه اسراییل با فلسطینیان را، اگر فلسطینیان در یک همه پرسی تصویب کنند، می پذیرند.

گزارشگر فوروارد در ادامه می گوید، ایرانیان عادی که او با آنها صحبت کرد، هیچ علاقه ای به حمله به اسرائیل ندارند، آنها نگران انزوا و وضع اقتصادی هستند. اما در میان ایرانیان عادی این احساس که گشایش تازه ای در کشور صورت می گیرد، قوی است؛ که با انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری، مدت ها پیش از توافق اتمی و لغو تحریم ها آغاز شد و تاثیر آن بر روحیه مردم در آمادگی به سخن گفتن نمایان است.

در ایران امروز، آزادی مطبوعات همچنان یک رویا است. اما آزادی بیان بیشتر شده است. ایرانیان آماده هستند درباره دولت خود حرف بزنند، حتی انتقاد کنند و صدایشان ضبط شود و گاهی حتی در برابر دوربین مردی که خودش را نادر قادری معرفی کرد، در خارج از یک قصابی در بازار تجریش گفت "مردم ایران می خواهند به جهان نشان دهند آنچه در سال گذشته اتفاق افتاد اراده آنها نیست، خواست دولت است." او تاکید کرد "ما خصومتی با اسرائیل نداریم."

به گزارش نشریه فوروارد، در زیر ساختار حکومت مذهبی ایران، طیفی از فعالان، اندیشمندان و شهروندان عادی، سعی دارند که جهان پیرامون خود را بشناسند – جهانی که بخشی به دلیل تحریم ها، و مهمتر، توسط دولتی که رسانه ها از جمله تلویزیون را در کنترل خود دارد و اطلاعات زیاد نیست، از آن جدا بوده اند.

XS
SM
MD
LG