از سرگيری مذاکرات هسته ای ايران با قدرت های غربی که روز شنبه در استانبول برگزار خواهد شد، می تواند عامل تعيين کننده ای در ابهام ناشی از حمله احتمالی به تاسيسات اتمی ايران توسط جنگنده های اسراييلی تلقی شود.
تحليلگران بر اين باورند که هرگونه حمله احتمالی به تاسيسات اتمی ايران می تواند پيامد حمله های موشکی ايران عليه اسراييل از خاک ايران يا متحدانش در منطقه و حمله های تروريستی عليه شهروندان اسراييل در سراسر جهان را به همراه داشته باشد.
اما گزينه های اقدام تلافی جويانه ايران در صورت حمله احتمالی اسراييل به تاسيسات اتمی ايران چه می تواند باشد؟
جمهوری اسلامی اين هشدار را بارها مطرح کرده است که هرگونه حمله احتمالی اسراييل يا غرب به تاسيسات اتمی اش را بی پاسخ نخواهد گذاشت. آيت الله خامنه ای ماه گذشته تاکيد کرد هرگونه حمله دشمن با حمله ای مشابه پاسخ داده خواهد شد.
تحليلگران اسراييلی بر اين باورند که قابليت های موشکی ايران در حدی نيست که بتواند اهداف مشخص در اسراييل را هدف قرار دهد و تهران برای اين منظور بايد روی متحدانش در منطقه، نظير سوريه، حماس و حزب الله لبنان، حساب کند.
تحليلگران، اما، همکاری حماس با ايران در اين زمينه را با استناد به فاصله گيری اخير گروه اسلامگرای فلسطينی از دولت های شيعه ايران و سوريه، بعيد می دانند.
در نتيجه، گزينه باقی مانده، حزب الله لبنان است که تخمين زده می شود ۴۰ هزار موشک در اختيار داشته باشد و توانايی پرتاب روزانه يکهزار موشک به اسراييل را دارد.
اما، به باور تحليلگران، همکاری و حمايت از اقدام احتمالی تلافی جويانه ايران به اسراييل وجهه سياسی حزب الله در لبنان را شديدا مخدوش خواهد کرد و از همين رو رهبران حزب الله از حرکت در چنين مسيری، امتناع خواهند کرد.
علاوه بر اين سناريوها، تهديد ايران به بستن تنگه هرمز، محل عبور بخش قابل ملاحظه ای از نفت مصرفی جهان نيز وجود دارد. کارشناسان معتقدند بستن احتمالی تنگه هرمز صادرات نفت ايران را نيز تحت تاثير قرار خواهد داد و تهديد ايران احتمالا به ايجاد موانعی نظير افزايش بازرسی تانکرهای نفتکش، محدود خواهد بود.
در همين حال تحليلگرانی نيز هستند که معتقدند هرگونه حمله احتمالی اسراييل يا آمريکا به تاسيسات ايران به وقوع جنگی با عواقب غيرقابل پيش بينی، منجر خواهد شد.
عمده نگرانی کارشناسان اسراييلی از آن است که ايران به سبب فشار داخلی، در اقدام تلافی جويانه عليه اسراييل يا کشورهای عرب خليج فارس، دچار اشتباه محاسباتی شود، و اين امر خود به آشفتگی اوضاع منطقه خاورميانه بيافزايد.