لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۹:۱۸

عراق به حوزه نفوذ ايران کشانده می شود؟


عراق به حوزه نفوذ ايران کشانده می شود؟
عراق به حوزه نفوذ ايران کشانده می شود؟

Today's Zaman نشريه انگليسی زبان ترکيه زيرعنوان «به نظر می رسد روحانی ارشد بر موازنه سياسی در عراق اثر می گذارد» می نويسد عراقی های اميدوار به داشتن يک دولت سکولار غير فرقه ای نگران نشانه هائی هستند که از ورود محترم ترين روحانی شيعه به صحنه مبارزات پس از انتخابات با حرکاتی حکايت دارد که به نظر می رسد با جاه طلبی های ايران درعراق تطبيق می کند.

انتخابات هفتم مارس گروه تحت رهبری اياد علاوی، شيعه سکولار را با حمايت سنی ها به يک پيروزی ضعيف رساند. اما شانس علاوی برای رهبری دولت آتی عراق با ائتلاف دو گروه عمده شيعه، که يکی تمايلات کاملا آشکار مذهبی دارد، کم شده است.

علاوی اکنون با چالشی جديد روبروست که از قرارگرفتن آيت الله العظمی علی سيستانی، حکيم هشتاد و سه ساله مورد احترام شيعيان و سنی ها به عنوان يک متحد کننده، در موضعی بالاتر از سياست ها ناشی می شود، و خيلی ها او را فردی می بينند که ضمن کنار گذاشتن علاوی ميانجی اتحادی شده است که شيعيان را در راس می گذارد.

ظهور اين تغيير با توجه به آماده شدن آمريکا برای خروج سال آينده ازعراق، پرسش ها و پيش بينی هائی متفاوت را در مورد آينده عراق مطرح ساخته است. آيا عراق به حوزه نفوذ ايران کشانده می شود؟، و يا از طريق بهبود مناسبات با عربستان سعودی و ديگر دولت های عرب تحت رهبری سنی ها، موضع و مسيری ميانه را بر می گزيند؟

سنی ها بدان جهت از گروه عراقيه علاوی حمايت کردند که خواستار حزب سکولاری بودند که توجه خود را به عراق معطوف کرده باشد و بتواند از آنها در مقابل حکمرانی آخوندی شيعه ايران نظير يک سپرمحافظت کند. آنها ائتلاف جديد شيعه را ضربه ای به خود تلقی می کنند و از آن نگرانند که سيستانی از موضع متحد ساختن عراق به موضع متحد ساختن شيعيان عراق رفته باشد.

شيعيان به نوبه خود عراقيه را وسيله ای برای طرفداران رژيم بعثی صدام در پس گرفتن سلطه، و يا دست کم کسب قدرتی بيشتر از آنچه که وضعيت شان در حد اقليت ايجاب می کند، تلقی می کنند.

سيستانی متولد ايران است و تابعيت ايرانی دارد. علاوی عضو سابق حزب بعث عراق است و آمريکائی ها در سال ۲۰۰۴ او را به عنوان نخستين نخست وزير دوران پس از صدام برگزيدند.

دو نخست وزير بعد از او، يکی ابراهيم الجعفری، و ديگری، نوری المالکی نخست وزير کنونی، از حزب مذهبی شيعه دعوه هستند، که در ائتلاف جديد جای دارد.

مالکی در مقام رهبری اين ائتلاف خواستار يک دوره ديگر نخست وزيری است و علاوی به استناد قدرتی که در انتخابات نشان داد مدعی اين مقام است، و در چنين شرايطی نقش ال سيستانی می تواند مهم و سرنوشت ساز باشد.

XS
SM
MD
LG