رایزنی سیاستمداران عراقی برای تشکیل دولت فشرده تر و پیچیده تر شده است. چالشی که از عدم توافق بر سر تعیین نخست وزیر آینده ناشی شده است.
طبق قانون اساسی عراق قدرت اجرایی در اختیار نخست وزیر است. در حالی که چند ماه از انتخابات و تشکیل پارلمان سپری شده هنوز گروههای عراقی برای تشکیل دولت جدید به توافق نرسیده اند. در آخرین دور توافق ها گروههای سنی و سکولار عراقی همراه با مجلس اعلای اسلامی، طیف عمده شیعه به رهبری عمار حکیم، مخالف ادامه نخست وزیری نوری المالکی هستند.
نوری المالکی در رأس ائتلاف شیعه دولت قانون با گروه مقتدی صدر روحانی تندرو شیعه به توافق رسیده تا دولت جدید را تشکیل دهند. ائتلاف این دو گروه شیعه که تا چند سال پیش علیه یکدیگر می جنگیدند، از سوی مخالفان آنها به عنوان تحقق خواست ایران تعبیر شده است. اکنون فاصله نوری المالکی و گروه صدر که بیش از ۱۵۰ کرسی در پارلمان دارند برای دستیابی به ۱۶۳ کرسی به عنوان حد نصاب لازم جهت تشکیل دولت کمتر شده است. البته ورود کردها با ۵۷ کرسی به این ائتلاف می تواند تعیین کننده باشد. اما به نظر میرسد مخالفان بویژه ائتلاف سکولار العراقیه به رهبری ایاد علاوی نخست وزیر پیشین به سادگی حاضر به پذیرش این توافق نیستند. گروهی که با کسب ۹۱ کرسی پیروز انتخابات است اما آرای لازم برای تشکیل دولت را در اختیار ندارد.
«حیدر الملا» نماینده پارلمان و سخنگوی ائتلاف العراقیه درباره نگرانی از تشکیل دولت آینده عراق به بخش فارسی صدای آمریکا می گوید: «موضع ما عدم مشارکت در ائتلاف نوری المالکی است. ما معتقدیم با رویه کنونی، مناسبات احزاب حاکم با جمهوری اسلامی ایران ادامه یافته و به بی ثباتی در عراق و منطقه منجر خواهد شد.»
وی می افزاید: «سیاست دخالت ایران و تعیین دولتمردان و حتی نخست وزیر از سوی ایران برای عراقیها تغییر نخواهد کرد. حتی مقتدا صدر رییس گروه صدر پیش از اعلام موافقت خود با ادامه نخست وزیری مالکی گفته بود: تحمل فشارهای ایران را نداریم. به همین دلیل با خواست آنها برای بقای مالکی موافقیم.»
حیدرالملا تاکید می کند؛ «دخالتهای ایران ثبات منطقه را به چالش کشیده و متاسفانه دولت آمریکا نیز در این رابطه سکوت کرده است. در حالی که به نظر ما دولتهای منطقه مفهوم دخالت ایران را درک می کنند.»
وی سفر ایاد علاوی به عربستان سعودی و ترکیه را نیز برای رایزنی در راستای جلوگیری از گسترش نفوذ ایران با کمک کشورهای دیگر توصیف می کند.
در همین حال صدای آمریکا در باره مواضع سخنگوی العراقیه، با سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق تماس گرفت اما حسن دانایی فر گفت: «آمادگی گفتگو ندارد.»
جمهوری اسلامی همواره هرگونه دخالت در امور عراق را تکذیب کرده است.