لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۷

ظریف: عهدنامه الجزایر اجرا می شود


وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران می گوید تهران و بغداد موافقت کرده اند عهدنامه ۱۹۷۵ الجزایر بین ایران و عراق را برای برطرف ساختن اختلافات مرزی اجرا کنند.

به گزارش پرس تی وی، محمد جواد ظریف این خبر را روز چهارشنبه در کنفرانس خبری مشترکی با هشیار زیباری وزیر امور خارجه عراق در تهران اعلام کرد و گفت دو کشور «در مورد روند اروندرود و اجرای عهدنامه ۱۹۷۵ به توافق رسیده اند.»

او گفت کارشناسان در این باره بحث کرده اند و اجرای آن در جریان دومین سفر آقای زیباری به تهران قطعی خواهد شد.
از راست به چپ: صدام حسین، هواری بومدین، محمد رضا شاه پهلوی
از راست به چپ: صدام حسین، هواری بومدین، محمد رضا شاه پهلوی

عهدنامه قراردادی است که در اوج اختلافات مرزی ایران و عراق بر سر مالکیت آبهای اروندرود – شط العرب – در ۶ مارس ۱۹۷۵ با میانجیگری هواری بومدین رئیس جمهوری الجزایر بین عباسعلی خلعتبری وزیر وقت امور خارجه ایران - که پس از انقلاب اسلامی اعدام شد – و سعدون حمادی همتای عراقی او ، در حضور عبدالعزیز بوتفلیقه عضو شورای انقلاب الجزایر امضا شد.

معاهده مرز آبی دو کشور را برپایه خط تالوگ تعیین می کند. همچنین یک کنترل دقیق مرزی را برای جلوگیری از «رخنه اخلالگران» در مرزها بوجود می آورد.


عهدنامه الجزایر در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی و صدام حسین بسته شد. مقامات وقت ایران آنرا یک «پیروزی ملی» و «موفقیتی بزرگ در سیاست خارجی» توصیف کردند. شش سال بعد جنگ هشت ساله ایران و عراق آغاز شد.

هر چند عهدنامه در دفاتر رسمی سازمان ملل متحد به ثبت رسید و پارلمان های دو کشور آنرا تصویب کردند، اما صدام حسین پس از انقلاب اسلامی ایران آنرا بطور یک جانبه لغو کرد و در اقدامی که از تلویزیون پخش می شد، پاره کرد.

عهدنامه دارای سه پروتکل ضمیمه و یک الحاقیه است: علامت گذاری مجدد مرزهای خاکی، تعیین مرز در رودخانه های بین دو کشور، و امنیت در مرز ایران و عراق.

عهدنامه همچنین دارای ۴ موافقنامه تکمیلی است که عبارتند از : مقررات مربوط به کشتیرانی در اروندرود، استفاده از آب رودخانه های مرزی، تعلیف احشام ، و وضعیت مرزبانان.
XS
SM
MD
LG