لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۹

واکنش‌ها به توئیت اخیر محسن رضایی؛ آیا مرگ هزاران سرباز ایرانی، تنها برای یک «فریب» بود


عملیات کربلای چهار در دی ماه سال ۶۵در شرایطی انجام شد که به گفته فرمانده وقت سپاه در جنگ ایران و عراق، شب عملیات غافلگیری به۵۰ درصد رسیده بود.
عملیات کربلای چهار در دی ماه سال ۶۵در شرایطی انجام شد که به گفته فرمانده وقت سپاه در جنگ ایران و عراق، شب عملیات غافلگیری به۵۰ درصد رسیده بود.

توئیت اخیر محسن رضایی فرمانده وقت سپاه در جنگ هشت ساله ایران و عراق درباره عملیات کربلای چهار،‌ با واکنش‌های بسیاری از سوی کاربران توئیتر مواجه شد. در حالیکه او مدعی شده این عملیات برای «فریب دشمن» بود، کاربران و حتی برخی اعضای خانواده کشته های آن عملیات می گویند فدا کردن هزاران سرباز ایرانی برای آنچه او فریب نامیده، یک «جنایت» است و محسن رضایی و مقامات ارشد باید محاکمه شوند.

محسن رضایی در یک توئیت عملیات کربلای چهار را عملیاتی برای فریب دشمن عنوان کرد و نوشت: «اگر تحلیلگر تاریخی در فهم آن فریب بخورد، پس وای به حال نوشته های او.» ظاهرا او در یک جدال کلامی با یک مقام ارشد دولتی این توئیت را نوشت.

او درباره جزئیات بیشتر این عملیات در توئیتی دیگر نوشت: «با عملیات کربلای چهار به دشمن وانمود کردیم که عملیات سالانه ما تنها همین بوده است. ده روز بعد در همان نقطه و در زمانی که نیروهای ارتش بعثی به مرخصی رفته بودند، عملیات کربلای پنج را انجام دادیم.»

علمیات کربلای چهار در دی ماه سال ۶۵ انجام شد که در پی آن هزاران نفر از نیروهای ایرانی کشته و مفقود شدند. اگر چه تا به امروز به صورت شفاف آمار دقیقی از کشته ها و مفقودین این عملیات اعلام نشده است اما هاشمی رفسنجانی، فرمانده وقت جنگ در خاطرات دهم دی‌ماه به نقل از علی شمخانی قائم مقام فرمانده سپاه تلفات نیروهای ایرانی را «هزار شهید، ۳ هزار و ۹۰۰ مفقود، و ۱۱ هزار مجروح» اعلام کرده بود. برخی منابع، تعداد تلفات نیروهای ایرانی را بسیار بیشتر و تا ۱۲ هزار نفر نیز تخمین زده‌اند. تلویزیون عراق تصاویر تعداد زیادی از کشته شدگان ایرانی را پخش کرد که نشان دهنده تعداد بسیار زیاد تلفات نیروهای ایرانی است. نیویورک تایمز در آن مقطع از بیش از ده هزار کشته خبر داده بود.

سال گذشته نیز با کشف ۱۷۵ جسد غواصان عملیات کربلای چهار، ماجرای خونین‌ترین عملیات برای نیروهای ایرانی در جنگ ایران و عراق خبرساز شد و پیشتر «لو رفتن» این عملیات به عنوان دلیل شکست آن مطرح بود.

اما توئیت‌های اخیر فرمانده پیشین سپاه درباره عملیات کربلای چهار موضوع جدیدی را مطرح کرده است. محسن رضایی این‌بار انجام عملیات کربلای چهار را به نوعی برای فریب عراقی‌ها و مقدمه‌ای جهت انجام عملیات کربلای پنج نامیده است.

بیشتر کاربران به این موضوع که عملیات کربلای چهار که دارای بالاترین آمار تلفات نیروهای ایرانی در جنگ ایران و عراق تنها برای فریب عراقی‌ها بوده است، انتقاد کردند.

محمدمظفری، فعال سیاسی با انتشار عکسی از جسد به جامانده یک غواص که دست‌هایش بسته است، نوشت: «تصویر زیر متعلق به یکی از شهدای غواص در عملیات کربلای چهار است که دست بسته شکنجه و جانباخت تا دشمن فریب بخورد! وقتش که برسد همه ما را خواهند کشت تا دشمن فریب بخورد.»

همچنین حسام الدین آشنا،‌ مشاور حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، نیز در کانال تلگرامی خود خطاب به محسن رضایی نوشت: «بین عملیات فریب و عملیات لو رفته تفاوت از زمین تا آسمان است.تحلیل‌های پسینی مشکلی را حل نمی‌کند.ما شایدخطاکاران را ببخشیم اما خودشیفتگان را هرگز.»

پوریا عالمی نویسنده و طنزنویس ایرانی، نیز در توئیتی خطاب به محسن رضایی نوشت: «چرا آقای رضایی هر از چندی، نمک روی زخم فقدان این همه جوان و شهید این همه خانواده‌ی داغدار می‌ریزید؟»

برخی از کاربران نیز فیلم‌هایی از لحظه‌های خداحافظی غواصان عملیات کربلای چهار و صحنه‌هایی از حرف‌های شهید حسن باقری را توئیت کردند.

یکی از کاربران با انتشار این ویدئو در بخشی از توئیت خود نوشت:‌ «حالا مقایسه کنید با ادعای محسن رضایی که خیلی راحت از شهادت هزار نفر برای بک عملیات فریب دشمن سخن می‌گوید.»

اگر چه محسن رضایی این‌بار عملیات کربلای چهار را یک «عملیات فریب» نامیده اما اسناد منتشر شده و مصاحبه‌های فرمانده‌هان این جنگ، برخلاف ادعای محسن رضایی، موضوع «لو رفتن» عملیات بیشتر به واقعیت گذشته بر این عملیات نزدیک به نظر می رسد.

پیش از این، میرزا محمد سلگی، از فرماندهان آن عملیات در این باره عنوان کرده بود که «یک اشکال اساسی ما را تهدید می‌کرد و آن عدم رعایت اصول امنیتی و اطلاع دشمن از حضور قریب به یکصد‌هزار نیروی ایرانی در عقبه این منطقه بود که تا زمان عملیات در اردوگاه‌ها و پادگان‌های مختلف جنوب مشغول آموزش بودند. مزید بر مباحث مشترک و کلی همه لشکرها،‌ دو ویژگی شرایط لشکر ما را از بقیه متمایز می‌کرد.»

حتی محسن رضایی خود نیز در خاطراتش گفته بود که «تا یک هفته قبل از عملیات و بر اساس ارزیابی فرماندهان، غافلگیری حدود ۸۰ درصد بود و تا شب عملیات به حدود ۵۰ درصد رسیده بود.» با این حال این عملیات انجام شد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG