یک خانم وکیل ایرانی با راهاندازی صفحهای در اینستاگرام به سوالات حقوقی پاسخ میدهد. او بیش از ۹۵ هزار فالوئر جذب کرده اما نوع سوالات مطرح شده از او بیش از هر چیز باعث جلب توجه کاربران ایرانی در شبکههای مجازی شده است. سوالاتی که از روشهای آزار همسایه و دوست تا باج گیری از شریک جنسی را در برمیگیرد.
مشاورههای جنجالی
از دست دادن "بکارت" در "محیط مجلل" و درخواست دیه این روزها به کنایهای پرکاربرد در میان کاربران ایرانی توییتر تبدیل شده است. کنایهای که به یکی از مشاورههای ایسنتاگرامی خانم وکیل اشاره دارد.
چندتایی دیگر از این مشاورهها هم جنجالی شدهاند. یکی گفته که "دوست دختر ارمنی" داشته که رابطهشان قطع شده و حالا میخواهد با لو دادن مشروب خوردن خانوادهاش از او انتقام جویی کند.
از قضا یک صاحب رستوران هم فکر مشابهی درباره همسایه رستوراندار ارمنی خود دارد و میخواسته تا برای از میدان به در بردن رقیب، به پلیس خبر بدهد که او در منزلش مشروبات الکی میفروشد.
یکی هم گفته پسرخالهاش در حیاط خانه "گرس" کاشته و میخواهد بداند جرمش چیست.
انواع و اقسام مشاورههای دیگر را هم در این صفحه اینستاگرامی میتوان پیدا کرد.
نقش و شان وکیل در ایران
بسیاری از کارشناسان مسائل اجتماعی و حقوقی معتقدند که فرهنگ مراجعه به وکیل در ایران رایج نیست و اساسا تصور نادرستی نسبت به کار و وظیفه وکیل وجود دارد.
حسین بیات، حقوقدان، اردیبهشت ماه امسال در یادداشتی برای روزنامه ایران نوشت: "در جامعه ایران فرهنگ مراجعه به وکیل میان اقشار مختلف مردم چندان گسترش پیدا نکرده است. به همین خاطر به طور عمده زمانی به وکیل مراجعه میشود که کار از کار گذشته و به قول معروف کارد به استخوان رسیده است."
به اعتقاد این حقوقدان، "متأسفانه، بیشتر موکلان هنگام مراجعه به وکیل انتظار دارند در قبال مبلغی که به عنوان حق الوکاله میدهند وکیل همه دیوارها و سدها را از سر راه بردارد و به عنوان مثال وقت و فرآیند دادرسی را کوتاه کند و در مقام اجرا هم موانع قانونی را به طریق غیرقانونی مرتفع سازد."
بهمن کشاورز، وکیل پایه یک دادگستری و رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران نیز معتقد است که نقش وکلا در زندگی اجتماعی مردم کشورهایی مثل هند، پاکستان و بنگلادش هم از ایران پررنگتر است و "شان وکیل" با اظهارنظرهایی مثل "وكلا پولهاي كلان ميگيرند و از ناحق دفاع ميكنند" زیر سوال نمیرود.
شاید اقبال ستونهای مشاوره حقوقی در روزنامهها و این صفحه ایسنتاگرامی تاییدی بر عمومیت داشتن ناآگاهیهای حقوقی در عین عدم اطلاع از نقش و وظیفه وکیل باشد.