لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۲

وضعيت «بيسابقه،» «خطرناک،» و «جدی» نقض حقوق بشر در ايران


وضعيت «بيسابقه،» «خطرناک،» و «جدی» نقض حقوق بشر در ايران
وضعيت «بيسابقه،» «خطرناک،» و «جدی» نقض حقوق بشر در ايران

مقامات سازمان خبرنگاران بدون مرز بندهای زندان مخوف اوين در شمال تهران در روزهای پس از برگزاری دهمين دور انتخابات رياست جمهوری را به مکانی خونين مانند استاديوم ورزشی سانتيگو در شيلی پس از کودتای سال ١٩٧٥ تشبيه کرده اند

روز شنبه ٢١ آذر سازمان گزارشگران بدون مرز همصدا با ساير نهاد های بين المللی درروزهای اخير وضعيت نقض حقوق بشر در ايران را بيسابقه و نگران کننده توصيف کرده است.

سازمان بين المللی گزارشگران بدون مرز با انتشار بيلانی، از سرکوب گسترده آزادی بيان در ايران در شش ماهه اخير خبر داده است. اين در حاليست که هفته گذشته سازمان عفو بين الملل در آستانه روز جهانی حقوق بشر با انتشار گزارش مشروحی وخامت نقض حقوق بشر در ايران توسط مقامات جمهوری اسلامی در سال گذشته را در دو دهه اخير بيسابقه اعلام کرد. همزمان در هفته گذشته ناوی پيلای، کميسر عالی حقوق بشر در سازمان ملل متحد، سرکوب خشونت بار گسترده و روزمره مخالفان دولت در ايران را جدی شمرد وبه مقامات جمهوری اسلامی هشدارداد.

مقامات سازمان خبرنگاران بدون مرز که مرکز آن در شهر پاريس است بندهای زندان مخوف اوين در شمال تهران در روزهای پس از برگزاری دهمين دور انتخابات رياست جمهوری را به مکانی خونين مانند استاديوم ورزشی سانتيگو در شيلی پس از کودتای سال ١٩٧٥ تشبيه کرده اند.

اين نهاد مدافع حقوق روزنامه نگاران و حمايت از مطبوعات در سراسر جهان در بيلان اخير خود متذکر شد که درست ساعاتی پس از اعلام «پيروزی» محمود احمدی نژاد در انتخابات رياست جمهوری در ٢٢ خرداد ماه تا امروز ١٠٠ خبرنگار و وب نگار در ايران به زندان رفته اند. درميان اين افراد گروهی با وثيقه های سنگين که جمعاً مبلغ آن به ٣ ميليارد تومان ميرسد آزاد شده اند و در انتظار محاکمه می باشند وبرخی ديگر بين ٥ تا ٩ سال به زندان محکوم شده اند.

سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرده است با ٢٧ روزنامه نگار و وب نگار درزندانها، ايران به جمع ٥ کشور بزرگترين زندان برای خبرنگاران پيوسته است. ازهمين رو در شش ماهه اخير دست کم ٥٠ تن از حرفه کاران رسانه ها از وحشت زندان و شکنجه مجبور به ترک کشور خود شده‌اند و اين موج خروج از کشور نيز به گفته اين سازمان «از زمان انقلاب تاکنون بی نظير است.»

در اين بيانيه همچنين آمده است : از فردای «پيروزی» رئيس جمهور، از سوی دولت کارزار سانسور گسترده مطبوعات داخلی و خارجی به راه افتاده است و برای نخستين بار پس از انقلاب ١٣٥٧ مأموران قضايی – امنيتی در تحريره‌های روزنامه‌ها حضور يافتند و رأسا اقدام به سانسور کردند. روزنامه های کلمه سبز، اعتماد ملی، سرمايه و حيات نو به دليل نوشتن اخبار مربوط به تظاهرات اعتراض آميز مردم توقيف شده اند.

گزارشگران بدون مرز با قرار دادن حاکمان جمهوری اسلامی درليست «دشمنان اينترنت» در جهان ، دولت جمهوری اسلامی را يکی از سرکوبگرترين دولتهای خاورميانه در عرصه اينترنت دانسته و می گويد: از روز ٢١ خرداد بسياری از سايت‌های اطلاع‌رسانی متعلق به مخالفان مسدود شدند. و در روز بعد هر سايتی که ممکن بود به «پيروزی» محمود احمدی نژاد اعتراض کند، تعطيل شد."

عليرضا افتخاری، ٢٩ ساله، روزنامه نگار ارشد در روزنامه ابرار اقتصادی درتظاهرات اعتراض آميز روزهای پس از برگزاری انتخابات رياست جمهوری به علت ضربه مغزی به قتل ميرسد و يک ماه بعد پيکر وی در تاريخ ٢٢ تير ماه توسط مقامات جمهوری اسلامی به خانواده اش تحويل داد ميشود. اما چگونگی کشته شدن اين روزنامه نگار تا به امروز به گفته سازمان گزارشگران بدون مرز مشخص نشده است. در شش ماه گذشته در گوشه وکنار ايران دهها تن از معترضين به نتايج انتخابات توسط ماموران سپاه پاسداران، بسيج و نيروهای امنيتی موسوم به لباس شخصی ها به قتل رسيده اند.

سازمان عفو بین الملل نيز در هفته گذشته در گزارشی درباره وقایع پس از انتخابات خردادماه ، نقض حقوق بشر در ایران را در «بدترین شرایط طی ٢٠ سال گذشته توصيف کرده است.» درهمين رابطه مقامات اين سازمان از آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، خواسته اند که به دو نماینده سازمان ملل متحد اجازه بازدید از ایران را بدهد. مانفرد نوواک، گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در امور شکنجه و فیلیپ آلستون، گزارشگر ويژه در امور «اعدام های فراقانونی» رسماً از ایران خواسته اند که به این کشور سفر کنند، اما هنوز منتظر پاسخ دولت ایران هستند.

XS
SM
MD
LG