لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۶

در آستانه چهلم جان‌باختگان اعتراضات اخیر، آیا جمهوری اسلامی برای دور تازه‌ای از سرکوب آماده می‌شود؟


تصویری از جو امنیتی حاکم در برخی از خیابان‌های تهران
تصویری از جو امنیتی حاکم در برخی از خیابان‌های تهران

بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حضور پر رنگ نیروهای امنیتی و انتظامی در خیابان‌های تهران احساس می‌شود؛ ضمن این که روز چهارشنبه ۴ دی ماه اینترنت و تلفن همراه در برخی استان‌های ایران قطع و یا بسیار ضعیف شده است.

با نزدیک شدن به تاریخ ۵ دی و چهلمین روز درگذشت جان‌باختگان اعتراضات مردمی در ایران، تصاویری از نیروهای امنیتی و ضد شورش در خیابان‌های تهران در شبکه‌های اجتماعی در حال انتشار است، تصاویری که حاکی از فضای امنیتی حاکم بر برخی خیابان‌های تهران است.

صدای آمریکا نمی‌تواند به طور مستقل صحت این اخبار را تایید کند اما گروهی از کاربران توئیتری این تصاویر را به درگذشت نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی، در روز سه شنبه سوم دی ماه در بیمارستان مهر تهران و احتمال تجمع دراویش مرتبط می‌دانند و برخی حضور این ماموران را به چهلمین روز درگذشت جانباختگان اعتراضات اخیر مردمی در ایران نسبت می‌دهند.

کاربری با انتشار این تصاویر در اینستاگرام خود نوشته است که خیابان‌های منتهی به بیمارستان مهر، خیابان فاطمی و اطراف میدان فاطمی، پر از نیروهای امنیتی، اعم از نقاب‌دارهای ضدشورش، موتورسوارهای باتوم‌دار، و ماشین‌های زرهی آب‌پاش است.

از روز سه‌شنبه ۳ دی موج جدیدی از فشارهای امنیتی بر خانواده جانباختگان اعتراضات آغاز شده و خانواده پویا بختیاری، یکی از جان‌باختگان اعتراضات آبان ماه که اصرار بر برگزاری مراسم چهلمین روز درگذشت او داشتند٬ بازداشت شده‌اند.

از سوی دیگر گزارش‌ها در شبکه های اجتماعی حاکی از آن است که مریم کریم بیگی، خواهر مصطفی کریم بیگی یکی از کشته شدگان حوادث پس از انتخابات سال ۸۸، نیز نیمه‌شب گذشته توسط نیروهای امنیتی مورد بازجویی قرار گرفته است.

پیش از این نیز شماری از مادران و اعضای خانواده‌های جان‌باختگان سیاسی و مدنی در ایران با انتشار بیانیه‌ای، ۵ دی را به عنوان روز ادای احترام به کشته‌شدگان آبان ماه اعلام کرده بودند.

خبرگزاری رویترز در گزارشی آمار کشته شدگان در اعتراضات ایران را ۱۵۰۰ نفر اعلام کرده و به نقل از سه منبع نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی نوشت که خامنه‌ای به مقامات دولتی و امنیتی دستور داده بود برای متوقف کردن اعتراضات «هر کاری لازم است» انجام دهند.

برایان هوک نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران در وزارت خارجه آمریکا در نخستین واکنش به گزارش تحقیقی رویترز گفت که جامعه جهانی باید خاطیان این کشتار را مجازات و رژیم را منزوی کند.

وزیر خارجه ایالات متحده در ۲۸ آذرماه هم در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران به موارد گسترده‌ای از نقض حقوق بشر در ایران اشاره کرده بود.

مایک پمپئو با اشاره به یکی از جانباختگان اعتراضات مردمی به نام پویا بختیاری گفته بود او که به همراه مادرش برای دستیابی به یک زندگی بهتر به تظاهرات رفته بود، به دست نیروهای امنیتی کشته شد. اما آرمان‌های او، از جمله آزادی مردم ایران، همچنان زنده است.

پرزیدنت دونالد ترامپ نیز روز سه‌شنبه ۱۲ آذر بار دیگر به برخوردها دولت ایران با مردم معترض واکنش نشان داد و در حاشیه گردهمایی سران کشورهای عضو ناتو گفت: «این بسیار تاسف‌بار است که معترضان در ایران فقط به دلیل این که اعتراض کرده‌اند، کشته شدند.»

رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه این گردهمایی چند بار به موضوع معترضان ایران و حمایت آمریکا از مردم ایران اشاره کرد و گفت: «معترضان در ایران به دنبال آزادی هستند و ما به طور کامل از آن‌ها حمایت می‌کنیم.»

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG