لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۰

با گذشت بیش از سه هفته از بازداشت؛ جمهوری اسلامی هنوز اتهامات «روح الله زم» را اعلام نکرده است


پس از گذشت بیش از سه هفته از بازداشت روح الله زم، موسس کانال تلگرامی آمدنیوز، مقامات قضایی ایران همچنان از طرح عنوان اتهامی او خودداری می‌کنند.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه، روز سه‌شنبه ۱۴ آبان در پاسخ به عنوان اتهامی روح الله زم گفت که «ما از بیان عنوان دقیق اتهامی تا زمانی که پرونده مراحل قضایی را طی نکرده است معذوریم.»

این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی بدون اعلام عناوین اتهامی اقدام به بازداشت افراد می کند و حتی پرونده‌های برخی افراد، همچون فعالان محیط زیست، پس از ماه‌ها ماندن در بازداشت موقت تازه برای رسیدگی به دادگاه می رود.

اصل ۳۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گوید در صورت بازداشت، موضوع اتهام باید با ذکر دلایل بلافاصله کتباً به متهم ابلاغ و تفهیم شود و حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پرونده مقدماتی به مراجع صالحه قضایی ارسال و مقدمات محاکمه، در اسرع وقت فراهم گردد. مختلف از این اصل طبق قانون مجازات می‌شود.

این در حالی است که برخی منتقدان جمهوری اسلامی مدتها بدون تفهیم اتهام و عنوان اتهام بازداشت می شوند. مهدی کروبی و میرحسین موسوی دو منتقد جمهوری اسلامی از بهمن سال ۸۹ در بازداشت خانگی هستند بدون اینکه دادگاهی برای آنها تشکیل شود.

روح الله زم - فرزند محمدعلی زم، روحانی شناخته شده و از مقامات سابق جمهوری اسلامی- آمد نیوز را، که عموما به فساد و تخلفات جمهوری اسلامی و اخبار اعتراضات و تجمعات می‌پرداخت، در خارج از ایران تاسیس کرد.

سپاه پاسداران روز دوشنبه ۲۲ مهر ماه مدعی شد که روح الله زم را «با استفاده از عملیات پیچده و فریب اطلاعاتی»٬ «به داخل کشور هدایت و بازداشت» کرده است.

پیشتر رادیوفردا به نقل از نشریه فرانسوی فیگارو نوشت که زم در سفر به عراق دستگیر شده و سرویس‌های اطلاعاتی فرانسه با جلوگیری نکردن از این سفر، کار دستگیری او را تسهیل کرده‌اند.

«۴۰ سال وعده‌های عمل‌نشده»

وزارت خارجه آمریکا چندی پیش مطالبی را با عنوان «۴۰ سال وعده‌های عمل‌نشده» جمهوری اسلامی در توئیتر فارسی خود منتشر کرده و از فساد، نبودن آزادی بیان، نبودن عدالت، و وعده‌های عمل‌نشده اقتصادی از سوی مقامات جمهوری اسلامی نوشته بود.

وزارت خارجه آمریکا در این توئیت‌ها نوشته بود که «چهل سال پیش، آیت الله خمینی وعده آزادی بیان و آزادی مطبوعات را داد. امروز، ایران یکی از سرکوب شده ترین فضاهای رسانه ای را دارد. رژیم حاکم تنها چهل سال شکست به بار آورده است.»

نهادهای بین المللی نیز بارها جمهوری اسلامی ایران را ناقض آزادی بیان و محدود‌کننده رسانه‌ها دانسته‌اند.

برای نمونه، گزارشگران بدون مرز چندی پیش با انتشار بیانیه ای در زمینه سرکوب گزارشگران و اصحاب رسانه در ایران، اعلام کرد که «سرکوب آزادی اطلاع‌رسانی به مرزهای ایران محدود نبوده است؛ بلکه نظام همواره به بزک کردن چهره‌اش در جهان توجه داشته است و به این ترتیب رسانه‌های جهانی نیز قربانی سرکوب و سانسور شده‌اند» و گزارشگران بدون مرز «از یک سال پیش دست‌کم ۲۵ مورد تهدید علیه روزنامه‌نگاران و خانواده‌های آنها را در داخل و خارج کشور شمارش کرده است.»

این گزارش می‌افزاید که جمهوری اسلامی ایران از طرح اتهام‌‌ «جاسوسی» و «همکاری با کشورهای [متخاصم]» برای بازداشت و محکومیت بسیاری از روز‌نامه‌نگاران، به ویژه روزنامه‌نگاران همکار با رسانه‌های امریکایی، استفاده کرده است. این در حالی است که وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران و دیوان عالی قضایی رسما اعلام کرده‌اند که ایران با هیچ کشوری در جنگ و تخاصم نیست.

جمهوری اسلامی ایران در رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها ۲۰۱۹ گزارش‌گران بدون مرز از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۰ قرار دارد.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG