گزارشها و تصاویر منتشر شده از اعتراضات کارگران هپکو در اراک، حاکی است که ماموران یگان ویژه پلیس ایران مقابل معترضان دست به خشونت زدند و دهها کارگر را بازداشت کردند.
کارگران هپکو اراک در ادامه اعتراض به مطالبات عقب افتاده و حقوق معوقه خود روز دوشنبه ۲۵ شهریور زیر پل شهید بختیاری بر روی محدوده ریل راه آهن شمال به جنوب تجمع کردند و خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند. اما این اعتراضات کارگری با برخورد خشن ماموران یگان ویژه پلیس روبرو شد.
منابع خبری کارگری در ایران، از جمله «کمپین دفاع از بازداشت شدگان هفتتپه و زندانیان ترقیخواه»، گزارش دادهاند که در اعتراضات روز دوشنبه دستکم ۲۸ کارگر هپکو بازداشت و ۱۵ کارگر دیگر زخمی شدند.
در همین حال خبرگزاری ایلنا گزارش داد که تماسها با مقامات استان مرکزی در ارتباط با بازداشت کارگران معترض هپکو تاکنون بینتیجه مانده است.
یکی از ویدئو های منتشر شده از این درگیری یکی از کارگران معترض هپکو را نشان می دهد که از ناحیه سر دچار خونریزی شده است.
فیلمی از این درگیری خونین را در توئیتر صدای آمریکا ببینید
کارگران هپکو اراک که پیش از این نیز در اعتراض به تعیین تکلیف وضعیت سهامداری شرکت و همچنین حقوق معوقه خود بارها تجمع کردهاند، می گویند که در پنج سال گذشته تمام راههای مسالمت آمیز اعتراضی را رفتهاند.
کمپین دفاع از بازداشت شدگان هفتتپه به نقل از یک کارگر هپکو نوشت که نتیجه اعتراضات این کارگران در این مدت « فقط یک مشت دروغ از جانب مسؤلین و یک وام جدید برای پرداخت بخش ناچیزی از معوقات» کارگران بوده است.
هپکو از بزرگترین کارخانه های تولید کننده ماشین آلات سنگین راهسازی است که از قبل از انقلاب کارش را آغاز کرد و بعد از انقلاب در اختیار دولت قرار گرفت. از زمان خصوصیسازی و از سال ۱۳۸۶ مشکلات این کارخانه شدت پیدا کرد و سابقه اعتراضات کارگران هپکو نیز به سال ۹۰ باز می گردد که کارگران برای حقوق معوقه خود اعتصاب کردند.
محمد مساعد روزنامه نگار نیز در کانال تلگرامی خود درباره وضعیت هپکو نوشت که «این شرکت بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان بدهی دارد.»
یکی از کارگران معترض در روز دوشنبه ۲۵ شهریور به این روزنامه نگار گفت که «همه مقروضیم. مثل زنجیرهای به هم متصل شدهایم. این یکي ضامن آن یکی است. آن یکی ضامن این یکی است. حسابهایمان را بستهاند. حتی دیگر یارانهمان را هم نمیتوانیم بگیریم. فشار اینقدر زیاد بود که یکی از کارگران هفته پیش میخواست خودش را از روی همین پل پرت کند. فیلمش را حتما دیدهای.»
این اولین بار نیست که کارگران هپکو در اعتراض به وضعیت خود مسیر راه آهن شمال - جنوب را مسدود کرده بودند. آن ها در هفته گذشته چندین بار این مسیر را مسدود کردند تا مسئولان به وضعیت آنها رسیدگی کنند.
اما در مقابل مسئولان به جای رسیدگی با ماموران یگان ویژه با باتوم و ضرب و شتم و بازداشت پاسخ این کارگران را دادند.
جمهوری اسلامی پیش از این نیز با تجمعات صنفی و کارگری برخورد امنیتی و قضایی داشت است. از جمله اعتراضات کارگران هپکو در سال ۹۷ نیز به بازداشت چندین کارگر منجر شده بود.
ایالات متحده بارها برخورد امنیتی ایران با کارگران را محکوم کرده است. وزارت خارجه آمریکا نیز در پیامی گفته بود که رژیم جمهوری اسلامی با هزینهای که در سوریه کرده است، میتوانست حقوق کارگران در ایران را پرداخت کند.