لینکهای قابل دسترسی

دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ ایران ۰۱:۳۲

اعتصاب غذای یک زندانی سیاسی و محرومیت یک شهروند بهائی از درمان در زندان‌های ایران

اعتصاب غذا و محرومیت از درمان برای زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران
اعتصاب غذا و محرومیت از درمان برای زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران

خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه اول شهریور از آخرین وضعیت دو زندانی در زندان‌های اردبیل و عادل‌آباد شیراز خبر داد.

بر اساس این گزارش‌ها، بابک دادبخش، زندانی سیاسی محبوس در زندان اردبیل، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات و وضعیت قضایی خود دست به اعتصاب غذا زده است. رویا ثابت، شهروند بهائی محبوس در زندان عادل‌آباد شیراز، نیز با وجود وضعیت نامساعد جسمانی، همچنان از دریافت خدمات پزشکی و مرخصی درمانی محروم است.

بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، بابک دادبخش که هشتمین سال حبس خود را سپری می‌کند، اعتصاب غذای خود را از امروز یکشنبه اول شهریور آغاز کرده است. او همزمان در نامه‌ای خطاب به غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه، اعلام کرده است که برای رساندن صدای خود و پیگیری مطالباتش دست به این اقدام زده است.

دادبخش در این نامه تأکید کرده که خواهان عفو، بخشش یا تخفیف مجازات نیست؛ و خواستار فراهم شدن امکان گفت‌وگو با یک مقام قضایی مورد اعتماد و آگاه به امور قضایی است. او اعلام کرده تا زمان فراهم شدن چنین امکانی به اعتصاب غذای خود ادامه خواهد داد.

دادبخش پیشتر در بهمن‌ ۱۳۹۸ به اتهاماتی از جمله حمل و نگهداری سلاح و مهمات، در مجموع به ۴۳ سال حبس محکوم شد؛ که بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۱۶ سال از این محکومیت قابل اجرا است. او از سال ۱۳۹۹ در زندان اردبیل نگهداری می‌شود، و در جریان مرخصی و سفر به تهران در سال گذشته نیز در پرونده جدیدی با اتهام «تبلیغ علیه نظام» روبه‌رو شد.

همزمان، هرانا خبر داد رویا ثابت، شهروند بهائی محبوس در زندان عادل‌آباد شیراز، کماکان از دریافت خدمات پزشکی مناسب محروم است. بر اساس گزارشی که جامعه بین‌المللی بهائی منتشر کرده، خانم ثابت پس از آسیب‌دیدگی جدی از ناحیه کمر و گردن نیازمند درمان است. با این حال، مسئولان زندان با ارائه خدمات درمانی ضروری و همچنین اعطای مرخصی استعلاجی به او موافقت نکرده‌اند.

بر اساس این گزارش، در تاریخ ۱۶ مرداد سطح اکسیژن خون رویا ثابت به ۷۰ درصد رسیده بود، اما به گفته منبع گزارش، بررسی پزشکی و اقدامات درمانی لازم برای رسیدگی به وضعیت او انجام نشده است. همچنین نگرانی‌هایی درباره احتمال تشکیل پرونده‌ای جدید علیه این زندانی با طرح اتهام «تبلیغ بهائیت» در داخل زندان مطرح شده است.

رویا ثابت در آبان‌ ۱۴۰۴ برای تحمل دوران محکومیت خود به زندان عادل‌آباد شیراز منتقل شد. او پیش‌تر از سوی دادگاه انقلاب شیراز بابت اتهاماتی از جمله «همکاری و مراوده با اتباع و نهادهای دولت اسرائیل» و «تشکیل و اداره گروه به قصد اقدام علیه امنیت کشور» به ۱۰ سال حبس، و بابت اتهام فعالیت تبلیغی بهائی به پنج سال زندان محکوم شده بود. این حکم در دادگاه تجدیدنظر استان فارس تأیید شد، و بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۱۰ سال حبس به عنوان مجازات اشد برای او قابل اجرا است.

این گزارش‌ها درباره این دو زندانی مذکور در حالی منتشر شده که موضوع وضعیت زندانیان، از جمله محرومیت از رسیدگی پزشکی و استفاده از اعتصاب غذا به عنوان شیوه‌ای برای اعتراض به شرایط قضایی و زندان، همچنان از جمله موارد مورد توجه نهادهای حقوق بشری در ایران است. هرانا در گزارش‌های خود بارها مواردی از عدم دسترسی زندانیان به خدمات درمانی، اعمال فشار، و محدودیت‌های ارتباطی و قضایی را مستند کرده است.

همچنبن ببینید:
XS
SM
MD
LG