لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۴

دو فعال جنبش زنان در قم در آستانه زندان


مریم بیدگلی
مریم بیدگلی

اداره اجرای احکام دادگستری قم از مریم بیدگلی و فاطمه مسجدی خواسته است حداکثر تا روز شنبه، یازدهم دی ماه، برای گذراندن حکم شش ماه حبس، خود را معرفی کنند. این دو عضو کمپین یک میلیون امضا تهدید شده اند که در صورت امتناع ازاین دستور توسط ماموران جلب خواهند شد.

شعبه سوم دادگاه تجدید نظراستان قم روز ۲۲ آذر ماه ۱۳۸۹ فاطمه مسجدی و مریم بیدگلی، دو عضو کمپین یک میلیون امضا در قم را به شش ماه زندان محکوم کرد. دادگاه بدوی پیش تر آنان را به یک سال حبس تعزیری محکوم کرده بود.

ماجرا زمانی آغاز شد که فاطمه مسجدی و مریم بیدگلی به هنگام تحقیقات خود در زمینه قتل های ناموسی، در جریان پرونده دختری قرار گرفتند که مورد تجاوز پسر یکی از متنفذان قم قرار گرفته و وادار به سقط جنین شده بود. این دو فعال حقوق زنان با گرفتن وکیلی برای دختر جوان می کوشند به او کمک کنند. اما همراه با وکیل پرونده تحت تعقیب وزارت اطلاعات قم قرار می گیرند، تا جایی که وکیل مورد بازجویی قرار می گیرد. روز ۱۷ شهریور ۱۳۸۸ فاطمه مسجدی در کرج و مریم بیدگلی در قم توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت می شوند و پس از9 روز بازجویی های طولانی در بازداشتگاه اطلاعات قم، به بند نسوان زندان لنگرود قم منتقل، و پس از ۱۲ روز بازداشت، با وثیقه ۲۰ میلیون تومانی آزاد می شوند. این دو فعال زنان در دادگاه بدوی به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند که این حکم در دادگاه تجدید نظر به شش ماه کاهش یافت.

شادی صدر، وکیل دادگستری و فعال زنان که اکنون در آلمان به سر می برد، و از آغاز در جریان این پرونده قرار داشته است با صدای آمریکا در این باره گفت و گو کرده است.

صدای آمریکا: خانم صدر به نظر شما آیا این تضییقات و فشارها بر دوفعال کمپین به دلیل اعمال نفوذ صاحب پرونده تجاوز است؟

شادی صدر: به عقیده من حتی اگر در آغاز ماجر، فشارها به خاطر مسکوت گذاشتن ماجرای تجاوز بوده، اما مسئله اصلی حساسیت اطلاعات به کمپین است. چرا که بعدها در بازجویی ها دیگر بحث آن خانم جوان مطرح نمی شود . همه چیز دور فعالیت آنها در کمپین دور می زده. فعالیت های آنها در کمپین، در جنبش زنان و نامه ها و مصاحبه های آنها مطرح بوده است.

صدای آمریکا: در بازجویی ها به آنها گفته اند که با کمک شادی صدر قصد راه اندازی تشکیلاتی در قم داشته اند. اساس این حرف از کجاست؟

شادی صدر: این اتهام کاملا بی اساس است. بعد از آن که برای آنها پرونده تشکیل می شود چون احساس خطر می کردند با من تماس گرفتند و با دادن اطلاعات مربوط به پرونده شان ازمن خواستند که در صورت بازداشت وکالت شان را به عهده بگیرم. که این کاملا امری طبیعی و حق قانونی آنهاست.

صدای آمریکا: نظر شما درباره تخلفات قانونی و استدلال هی پرونده و تفهیم اتهامات خانم ها مسجدی و بیدگلی چیست؟

شادی صدر: اتهام آنها «تبلیغ علیه نظام به نفع گروه فمینیستی (کمپین ) مخالف نظام از طریق انتشار و جمع آوری امضا برای تغییر قوانین تبعیض آمیز در مورد زنان» ذکر شده است. اولا: این اولین بار است که دونفر به خاطر جمع آوری امضا برای تغییر قوانین تبعیض آمیز حکم زندان می گیرند. پیش از این اعضای کمپین را بازداشت می کردند اما پس از مدت کوتاهی آزاد می شدند. دوم آن که در این حکم صحبت کردن از قوانین، مصداق تبلیغ علیه نظام شده است. معنی این حرف آن است که این خودِ قوانین هستند که ضد نظام جمهوری اسلامی اند، چرا که توضیح دادن درباره آنها به منزله تبلیغ علیه نظام تلقی شده است. سوم آن که پس از رأی دادگاه بدوی و در جریان دادگاه تجدید نظر، اتهام های تازه ای چون امضای نامه ای در مخالفت با عضویت جمهوری اسلامی در کمیسیون مقام زن و مصاحبه خانم بیدگلی با سایت جرس هم به پرونده اتهامات افزوده می شود. در حالی که این اقدامات، حتی اگر مجرمانه هم باشد، بعد از دادگاه بدوی روی داده است و از نظر حقوقی نمی توان پرونده ای را با اتهام های مشخص تشکیل داد و در جریان رسیدگی اتهام های دیگری را به آن افزود. برای این کار باید پرونده جدیدی برای رسیدگی به آن اتهام های جدید تشکیل داد.

در جریان این اقدام ها مریم بیدگلی که سردبیری خبر را در صدا و سیمای قم برعهده داشت از کار برکنار شد و پس از چند ماه با تنزل رتبه به سرکار برگشت. فاطمه مسجدی نیز که در مرکز حقوق بشر دانشگاه مفید کار می کرد، توسط حراست دانشگاه از ورود به دانشگاه ممنوع و از کار بیکار شده است. او همچنین از کشور ممنوع الخروج شده و به این ترتیب از فرصت ادامه تحصیل بازمانده است. فاطمه مسجدی سال گذشته از دانشگاهی در آلمان برای تحصیل در درجه دکترا پذیرش گرفته بود.



فاطمه مسجدی
فاطمه مسجدی

شادی صدر معتقد است که این فشارها خود از مصادیق آشکار تخلف از قانون است. زیرا بنا به حکم دادگاه، این دو نفر تنها به گذراندن حبس محکوم شده اند و حکمی درباره ممنوعیت از خروج از کشور یا انفصال از خدمت علیه آنها صادر نشده است.

شعبه سوم دادگاه تجدید نظر قم حکم یک سال حبس دو عضو کمپین را به شش ماه کاهش داده است. اما خانم صدر همین امر را نیز مصداق بارز دیگری از احکام غیرقانونی این پرونده می داند.

شادی صدرمی گوید: «اگر دادگاه تجدید نظر حکم دادگاه بدوی را نقض کند و آن را کاهش دهد بنابر قانون باید آن را به حداقل کاهش دهد. حداقل محکومیت برای تبلیغ علیه نظام سه ماه حبس است. و چون سه ماه حبس قابل خرید است، اساسا آن ها نباید زندانی شوند».

خاله فاطمه مسجدی که پس از مرگ مادرش از فرزندان خواهرش مراقبت می کند، در تماس تلفنی اداره اجرای احکام به آنان گفته است که نمی گذارد دخترشان را به زندان ببرند. آیا محکوم می تواند از رفتن به زندان خودداری کند؟

شادی صدر در این جا نیز مصداق دیگری از اقدام غیرقانونی دستگاه قضایی را می یابد. او در پاسخ به این سوال می گوید: «اساسا نمی توان با تماس تلفنی حکمی را ابلاغ کرد. از نظر قانونی ابلاغ حکم باید تا سه بار به صورت احضاریه کتبی به خانه متهم فرستاده شود. هربار نیز به متهم سه روز فرصت داده می شود. بنابراین، ابلاغ حکم معرفی برای اجرای حکم از طریق تلفن از نظر قانونی بی اعتبار است. به گفته خانم صدر پس از طی این مراحل اگر متهم خود را معرفی نکند، حکم جلب او صادر می شود و در صورتی که شخص غایب باشد، وثیقه به اجرا در می آید.
پس از رد شدن وکالت عبدالفتاح سلطانی و شادی صدر، در حال حاضر مهناز پراکند، وکالت مریم بیدگلی و فاطمه مسجدی را برعهده دارد.

صدای آمریکا: خانم صدر، مریم و فاطمه پیش از این از شما خواسته بودند که وکالتشان را به عهده بگیرید و اگر مخالفت دادگاه با وکالت شما نبود احتمالا شما وکیل شان بودید. در این صورت و با توجه به وضعیت پرونده در حال حاضر، توصیه شما به موکلانتان چه می بود؟

شادی صدر: توصیه می کردم که به همه دلایلی که گفته شد، خود را معرفی نکنند و صبر کنند تا احضاریه رسمی به خانه شان فرستاده شود.

XS
SM
MD
LG