لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۶

رییس سازمان بسیج مستضفعین: اعزام گزارشگر حقوق بشر به ایران یک بازی سیاسی است


احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران
احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران

سردار محمدرضا نقدی رییس سازمان بسیج مستضفعین در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفته است اعزام گزارشگر حقوق بشر به ایران یک بازی سیاسی است. آقای نقدی همچنین گفته است تاکنون افراد زیادی با این عنوان به ایران آمده اند و هر بار دست از پا درازتر بازگشته اند زیرا به گفته سردار نقدی اگر آنها واقعا بخواهند حقیقت را بگویند، چیزی جز رسوایی نصیبشان نخواهد شد.

هفته گذشته نیز، علی اکبر صالحی وزیر امورخارجه دولت جمهوری اسلامی در همین رابطه با تاکید بر تبدیل شدن حقوق بشر به یک ابزار سیاسی در یک مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفته است: «ما از قبل خودمان تقاضا کرده ایم که گزارشگر موضوعی به ایران بیاید» وی افزوده است که از کمیسر عالی حقوق بشر، خانم ناوی پیلای هم دعوت کرده است که به ایران بیاید که به گفته وی: انشاالله می آید.

آیت الله صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه نیز در ۲ تیر ماه پس از انتخاب احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران گفته است: ‌»پذیرفتن گزارشگر ویژه حقوق بشر سیاست ما نیست» این در حالیست که در گذشته مقام های جمهوری اسلامی نه تنها گزارشگران ویژه موضوعی سازمان ملل متحد را به ایران دعوت کرده اند بلکه در چندین فرصت، دو گزارشگر ویژه بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران نیز به این کشور سفر کرده اند.

پیش از گزینش احمد شهید، مقام های جمهوری اسلامی با استفاده از یک ترفند سیاسی برای جلوگیری از صدور قطعنامه که منجر به انتخاب گزارشگر ویژ ه برای بررسی وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی شود پشت درهای بسته از خانم ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر دعوت کرده اند که به ایران سفر کند که همه این تلاش ها به شکست منجر شد.

محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر در قوه قضاییه ایران همچنین پیش از صدور قطعنامه در ماه مارس در نیویورک با بی اعتنایی به درخواست های مکرر چندین گزارشگر ویژه موضوعی از جمله گزارشگر ویژه اعدام های فراقانونی، گزارشگر امور شکنجه و همین طور آزادی بیان که خواهان سفر به ایران برای انجام تحقیق به ویژه حوادث پس از انتخابات شده بودند میخواهند گزارشگر ویژه در سفر خود به مسایل سیاسی نپردازد.

در سه سال گذشته، پس حوادث خونین کشتار معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایران، بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد، به طور بی سابقه ای گزارش های مشروحی از وضعیت نقض حقوق بشر توسط مقام های حکومت جمهوری اسلامی به اعضای مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرده است که به دنبال آن طی قطعنامه ای با اکثریت آرای کشورهای عضو، دولت جمهوری اسلامی را محکوم کرده اند.

مقام های جمهوری اسلامی ۲۵ بار در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت آرا به دلیل سرکوب مردم ایران محکوم شده اند.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای اولین باز از بدو تاسیس آن در چهار سال پیش در ماه مارس قطعنامه پیشنهادی درباره تعیین گزارشگر ویژه برای ایران را تصویب کرد و به دنبال آن در ماه گذشته نیز احمد شهید، وزیر سابق مالدیو به این سمت پذیرفته شد.

هر چند این انتخاب با استقبال گسترده سازمان های بین المللی مدافع حقوق بشر و مدافعان حقوق بشر در ایران روبرو شد اما نمی توان این انتخاب را به تنهایی به کوشش های خستگی ناپذیرو مداوم این نهادها وفعالان حقوق بشر نسبت داد.

نقش عمده وزارت امور خارجه دولت ایالات متحده آمریکا در تصویب چنین قطعنامه ای علیه جمهوری اسلامی

که منجر به تعیین گزارشگر ویژه برای ایران و همچنین فعالیت های پشت پرده این دولت در انتخاب احمد شهید؛ که مسلمان نیز هست، از چشم ناظران پنهان نیست البته ناگفته نماند که تحولات خاورمیانه و سکوت کشورهای عربی عضو شورای حقوق بشر که از فعالیت های جمهوری اسلامی دل خوشی ندارند در تصویب و تعیین گزارشگر ویژه بی تاثیر نبوده است.

سفر گزارشگران سازمان ملل متحد در گذشته نه تنها موجب تغییر رفتار حاکمان جمهوری اسلامی در جهت اصلاح قوانین نگردیده بلکه تاثیر چندانی نیز در دراز مدت در بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران نداشته است. اما وجود چنین نهادی در بطن شورای حقوق بشر که به طور روزانه از این پس موارد نقض حقوق بشر در ایران را به طور مستند گرد آوری خواهد کرد و همچنین دفتر گزارشگر ویژه در مقر کمیساریای عالی حقوق بشر در ژنو که نیز پس از این به روی همه مدافعان حقوق بشر، فعالان سیاسی، دانشجویان، روزنامه نگاران، مدافعان حقوق زنان و کارگران برای پذیرفتن شکایات آنان باز خواهد بود، چالش سخت و انکار ناپذیری برای مقام های جمهوری اسلامی است برای رد گزارش های گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران.

حقوق بشر و محترم شمردن اساسی ترین حقوق شهروندان ایرانی اولین قربانی در نزاع ماه های اخیر بر سر قدرت بین جناح های مختلف در حکومت جمهوری اسلامی بوده است. اما باید دید آیا مقام های جمهوری اسلامی و به خصوص دولت محمود احمدی نژاد چه عکس العملی در رابطه با اجازه ورود احمد شهید از خود نشان خواهند داد. اگر مقام های جمهوری اسلامی وارد گفتمان پذیرش احمد شهید شوند این خود بیانگر تغییرات مهمی در سیاست داخلی کشور است.

با تن دادن به خواست جامعه بین المللی برای مهار کردن سرکوب مردم ایران و وادار کردن مقام های جمهوری اسلامی با همکاری با گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در حقوق بشر آیا این امر می تواند نشانگر آماده بودن جمهوری اسلامی برای نشستن در پای میز مذاکره در مورد سایر نگرانی های جامعه بین المللی به ویژه ایالات متحده آمریکا باشد.

XS
SM
MD
LG