لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۰

ورود نوه آیت الله خمینی به سیاست در ایران


حسن خمینی (وسط) در کنار پدرش احمد و پدربزرگش آیت الله روح الله خمینی (چپ)
حسن خمینی (وسط) در کنار پدرش احمد و پدربزرگش آیت الله روح الله خمینی (چپ)

مقاله ای از نجمه بزرگمهر برای روزنامه فاینشنال تایمز

حسن خمینی، نوه میانه رو بنیانگذار انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ ایران تصمیم گرفته است پا به عرصه سیاست بگذارد؛ تحولی که پتانسیل آن را دارد تا نبرد قدرت برای شکل دهی به آینده ایران را تغییر دهد.

حسن خمینی، روحانی ۴۳ ساله، طرفدار فوتبال و محبوب جوانان، در انتخابات اسفند ماه مجلس خبرگان رهبری شرکت می کند؛ مجلسی که احتمالا رهبر بعدی جمهوری اسلامی را تعیین خواهد کرد. حسن خمینی نخستین عضو خانواده خمینی است که از ابتدای انقلاب ۵۷ تا کنون قصد ورود مستقیم به سیاست را دارد.

علی خمینی در سخنانی درباره شرکت برادرش در انتخابات می گوید: "به تبع دعوت های گسترده ای که توسط گروه ها و اقشار مختلف از ایشان صورت گرفته و با توجه به مشورت هایی که با بزرگان و صاحبان اندیشه انجام داده است، تصمیم شان را گرفته اند و برای انتخابات خبرگان ثبت نام خواهند کرد."

در محافل اصلاح طلبان پیشاپیش به حسن خمینی به عنوان رهبر بالقوه ایران در آینده نگاه می شود. هنوز روشن نیست تندروها در ایران نسبت به کاندیداتوری او چه واکنشی نشان خواهند داد، زیرا جایگاه او انتقاد مستقیم را دشوار می کند.

یکی از تحلیلگران طرفدار اصلاحات پیش بینی کرده است که "فضای سیاسی ایران با کاندیداتوری او بیش از پیش رادیکال خواهد شد و سرکوب اصلاح طلبان شدت خواهد گرفت."

یکی از تحلیلگران طرفدار اصلاحات پیش بینی کرده است که "فضای سیاسی ایران با کاندیداتوری حسن خمینی بیش از پیش رادیکال خواهد شد و سرکوب اصلاح طلبان شدت خواهد گرفت.

اصلاح طلبان می گویند تندروها که توسط خمینی به حاشیه رانده شده بودند پس از مرگ او میراث انقلاب را ربوده و از مسیر خود خارج کردند. سعید لیلاز، تحلیلگر اصلاح طلب، معتقد است: "کاندیداتوری او فشار دیگری در جهت بازگشت به آرمان های انقلاب است که حاکمیت قانون و جلوگیری از سقوط ایران در دستان الیگارشی نظامی-مالی (سپاه پاسداران) بود."

تصمیم حسن خمینی در شرایطی اعلام می شود که تندروها فشار را در پی توافق هسته ای ایران با قدرت های جهانی بیشتر کرده اند. تندروها می گویند در برابر "نفوذ" دولت های غربی که از طریق نیروهای طرفدار اصلاحات قصد تضعیف رژیم را دارند مقاومت خواهند کرد. انتظار می رود آنها بسیاری از داوطلبان کاندیداتوری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان را رد صلاحیت کنند.

باور عمومی بر این است که محمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی، دو حامی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری، حسن خمینی را مجاب به شرکت در رقابت های انتخابات خبرگان کرده اند.

باور عمومی بر این است که محمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی، دو حامی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری، حسن خمینی را مجاب به شرکت در رقابت های انتخابات خبرگان کرده اند.

نیروهای میانه رو امیدوار به یک پیروزی قاطع در انتخابات مجلس شورای اسلامی هستند تا از اجرای توافق هسته ای اطمینان حاصل شده و روحانی از شانس بهتری برای انتخاب مجدد برخوردار شود. اما ترکیب مجلس خبرگان بعدی می تواند برای آینده ایران حیاتی باشد. ۸۶ روحانی ارشد مجلس خبرگان طی هشت سال آینده، در صورت درگذشت آیت الله علی خامنه ای، می توانند تعیین کننده رهبر بعدی جمهوری اسلامی باشند.

محمد صادق جوادی حصار، سیاستمدار اصلاح طلب، می گوید: "اگر آقای خمینی در یک اقلیت وارد مجلس خبرگان شود قادر به استفاده از نفوذش نخواهد بود اما اگر او بخشی از یک مجموعه نیروهای میانه رو چون رفسنجانی-که انتظار می رود در انتخابات شرکت کند- باشد آن وقت می تواند نفوذ زیادی داشته باشد."

کاندیداتوری حسن خمینی به دقت زیر نظر خواهد بود. تحلیلگران می گویند اگر چه جایگاه او رد صلاحیت اش را دشوار می کند اما تندروها ممکن است مانع شرکت بسیاری از میانه روها در انتخابات شوند.

بسیاری از ایرانیان عکس های کودکی حسن خمینی با موهای بور ایستاده در کنار پدربزرگش را به خاطر دارند.

اصلاح طلبان امیدوارند حضور حسن خمینی در انتخابات به افزایش نرخ مشارکت منجر شود. مشارکت پایین به سود تندروها است که طرفداران شان بیشتر سازمان یافته اند.

حسن خمینی که در ۱۷ سالگی راهی حوزه علمیه قم شد از خود چهره یک طرفدار فوتبال را نشان داده است. حضور اجتماعی حسن خمینی تا کنون بیشتر به سخنرانی های او در سالروز درگذشت پدربزرگش محدود بوده است. تندروها در سال های اخیر چند بار مانع سخنرانی او شدند. حسن خمینی پیشتر گفته است که جوانان ایران پدر بزرگ او را درست درک نکرده اند و میراث او باید احیا شود.

اصلاح طلبان امیدوارند حضور حسن خمینی در انتخابات به افزایش نرخ مشارکت منجر شود. مشارکت پایین به سود تندروها است که طرفداران شان بیشتر سازمان یافته اند.

محمد صادق جوادی حصار معتقد است: "آقای خمینی به عنوان کاندیدایی فرا حزبی شرکت خواهد کرد و نام او می تواند نسل جدید جمهوری اسلامی را به نسل اول گره بزند. حضور او در سیاست امیدها نسبت به ظهور یک شخصیت کاریزماتیک را زنده می کند."

* برگردان فارسی این مقاله تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG