منابع خبری از ایران تایید کرده اند که علیرضا تاجیکی فردی که متهم به قتل و تجاوز در ۱۵ سالگی بود، روز پنجشنبه در ایران اعدام شده است. پیشتر نهادهای حقوق بشری با ابراز تردید نسبت به روند محاکمه، خواستار تجدیدنظر مقام های قضایی ایران شده بودند.
برخی خبرگزاری های ایران به نقل از مقام های قضایی گزارش دادند علیرضا تاجیکی که به ۲۱ سالگی رسیده بود، صبح پنجشنبه ۱۹ مرداد در زندان شیراز اعدام شد.
یک مقام قضایی ایران به خبرگزاری فارس گفته او در زمان قتل، در ۱۵ سالگی بلوغ عقلی داشته است. این درحالی است که ایران از دهه هفتاد خورشیدی به کنوانیسیون حقوق کودک پیوسته که بر اساس آن اعدام اشخاصی که در زمان ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال قرار دارشتند، ممنوع است.
روز گذشته منابع حقوق بشری از انتقال علیرضا تاجیکی به قرنطینه پیش از اجرای حکم اعدام خبر داده بودند.
پیشتر، دیده بان حقوق بشر روز چهارشنبه ۱۸ مرداد در توئیتر خود اعلام کرد که «علیرضا تاجیکی» که متهم است در ۱۵ سالگی مرتکب قتل و تجاوز شده به منظور اجرای حکم اعدام به در زندان عادل آباد شیراز انفرادی منتقل شده و قرار است حکم او روز آینده اجرا شود.
سازمان عفو بین الملل نیز گزارشی از وضعیت علیرضا تاجیکی، که در حال حاضر ۲۱ ساله است منتشر کرده و از دستگاه قضایی ایران به دلیل پافشاری بر اعدام او انتقاد کرده است.
در این گزارش، «مگدالنا مغرابی» معاون مدیر بخش خاورمیانه عفو بینالملل این تصمیم دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اقدامی بیشرمانه خوانده است چرا که اعدام کسی که در هنگام ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال دارد نقض تعهدات جمهوری اسلامی به حقوق بشر بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق کودک محسوب میشود.
او گفت که مقامات ایران باید بلافاصله هرگونه اقدام برای اجرای حکم علیرضا تاجیکی را متوقف کنند.
ماجرای مشکوک
به نوشته وبسایت هرانا، «علیرضا تاجیکی» سال ۱۳۹۱ در شهرستان فسا به اتهام قتل احسان نیساری ۱۶ ساله دستگیر شد و پس از مدتی جرم تجاوز به عنف و قتل به اعدام محکوم شد. دلیل مشکوک شدن پلیس در ابتدا به علیرضا تنها این بوده که آخرین نفری که در ساعت ۸ شب با مقتول بوده، علیرضا بوده است و قتل هم در ساعت ۳ صبح روی داده است.
سازمان عفو بین الملل پیشتر با صدور بیانیهای علیرضا تاجیکی پس از دستگیری به مدت ۱۵ روز در سلول انفرادی در آگاهی شیراز، بدون دسترسی به خانواده و وکیل، نگهداری و تحتفشار و شکنجه مجبور به اعتراف علیه خود شد. این نوجوان زندانی بارها در دادگاه خود را بیگناه خواند اما دادگاه اعترافات اولیه او را به عنوان مدرک در طول دادرسی علیه او پذیرفت.
دستگاه قضایی ایران پیشتر نیز احکام اعدام برای کسانی که در نوجوانی مرتکب جرم شده بودند صادر کرده و حکم برخی از آنها را اجرا کرده بود. این رویه دستگاه قضایی ایران بارها موجب انتقاد شدید سازمانهای مدافع حقوق بشر شد.