لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۴:۲۸

چهل و چهارمین جلسه دادگاه حمید نوری؛ متهم برای انکار «تونل مرگ» در زندان‌های ایران به فیلم ده‌نمکی استناد کرد


تصویر نقاشی شده از حمید نوری (چپ) در دادگاه.
تصویر نقاشی شده از حمید نوری (چپ) در دادگاه.

چهل و چهارمین جلسه دادگاه حمید نوری، دومین جلسه دفاعیه او بود که در چهارم آذر ۱۴۰۰ برابر با ۲۵نوامبر ۲۰۲۱ در استکهلم سوئد برگزار شد.

حمید نوری متهم به مشارکت در شکنجه، رفتار غیرانسانی و اعدام اعضا و هواداران زندانی سازمان مجاهدین خلق ایران و احزاب سیاسی چپ در جریان اعدام های تابستان ۱۳۶۷ در زندان گوهردشت است.

بخش نخست جلسه دوم دفاعیه متهم بر طبق درخواست روز گذشته او از قاضی، به ادامه دفاعیه اش اختصاص داشت. اما پیش از آن، کنت یالمارشون، وکیل گروهی از شاکیان پرونده به استفاده نوری از اصطلاح «منافقین» به جای «مجاهدین» اعتراض کرد و گفت، بسیاری در سال ۶۷ عضو سازمان مجاهدین خلق بودند و اعدام شدند و این نشانه احترام نیست.

نوری در پاسخ به اعتراض وکیل و متعاقب آن دادستان پرونده بر سر این کلمه گفت: خانم دادستان خواهش می کنم من را درک کنید. من اگر اسم مجاهدین را ببرم به محض این که به ایران برسم دستگیر می شوم. من در بازجویی هایم چند بار اسم مجاهدین و زندان گوهردشت را برده ام که از همین الان ترس وجودم را فرا گرفته است. من برسم ایران صد در صد دستگیر می شوم. شک ندارم. نوری با این روش در نهایت توانست از قاضی اجازه استفاده از کلمه «منافقین» را بگیرد.

حمید نوری در جلسه امروز بر بین المللی بودن پرونده اش پافشاری کرد. او از نبود استعلامی از سوی کارشناسان ایرانی جنگ ایران و عراق و همچنین کمبود استعلام از سوی زندان ها در ارتباط با اثبات هویت شاهدان به عنوان زندانی و دوران محکومیت احتمالی آنها در کیفرخواست اظهار تاسف کرد.

متهم در دفاعیه خود گفت: از ۱۳۶ نفری که خانم دادستان در کیفرخواست آورده، ۸۰ مورد فاحش و ضد و نقیض است. او شهادت ها راکاملا ضد و نقیض خواند. او برای اثبات ادعای خود به دو تاریخ متفاوت اعدام کاوه نثاری (زندانی معلول) و ظفر جعفری افشار در شهادت ها و مدارک کتبی کیفرخواست اشاره کرد.

حمید نوری گفت، سمتی به نام معاون دادیار در زندان وجود ندارد. او فتوای آیت الله خمینی در مورد اعدام زندانیان را کاغذ کپی شده ای خواند که تنها آیت الله منتظری در کتاب خاطراتش آن را به خمینی نسبت داده است. او گفت منتظری در آن کتاب حتی به فتوا بودن آن نامه اشاره ای نکرده است. او گفت کلمه فتوا هم مثل خیلی چیزهای دیگر این پرونده جعلی است.

حمید نوری در جلسه چهل و چهارم دادگاه ادعا کرد که اکثر ایرانی ها اسم دوم دارند، و در ایران زندانی سیاسی وجود ندارد. به گفته او: «آن‌ زمان» زندانیان همه زندانیان «گروهکی» یا «فرقه ای» بودند، هیچکس حق توهین به هیچ زندانی را در زندان های ایران ندارد و زندانیان در ایران شکنجه نمی شوند.

متهم تایید کرد که در زندان اوین اعدام صورت می گرفت، اما او از نحوه اعدام ها خبر ندارد. او گفت به هیچ وجه صدای شلیک گلوله ای را در زندان نشنیده است. متهم گفت شاید تمرین گروهی زندانیان در مواردی در زندان ممنوع بوده، اما او اطلاعی از آن ندارد.

حمید نوری گفت کار کردن در زندان را برای عشقش به زندانیان انتخاب کرد و اگر باز هم به آن سالها برگردد دوباره کار در زندان را انتخاب خواهد کرد. متهم گفت برای فرد زندانی که مثلا سه پاسدار را کشته بود و اعدام می شد، گریه می کرد. او گفت تونل مرگ، شلاق و چوب وجود دارد، اما در اسارت‌گاه های کشور عراق نه در زندان های ایران. او گفت فیلم آن هم وجود دارد: «اخراجی ها» ی مسعود ده نمکی.

متهم دادگاه تعریف کرد که شدیدترین برخورد پرسنل و پاسداران در مواجهه با زندانی که سعی کرده از زیرچشم بند نگاه کند، تنها این بود که هیچ کاری برای آن زندانی انجام ندهند.

حمید نوری در جواب دادستان که از او پرسید به نظر تو آیا انسان ها را در زندان مجبور به اعتراف اجباری می کنند یا نه، گفت: «به نظر من خیر.» متهم گزارش سازمان های بین المللی نظیر عفو بین الملل در مورد شکنجه و اعدام زندانیان در ایران را «بی ارزش» خواند و گفت آنها حتی ارزش جواب دادن هم ندارند.

حمید نوری در پاسخ به دادستان گفت، بین سال های ۶۴ تا ۶۷ چهار تا شش بار برای انجام ماموریت به زندان گوهردشت رفت. او گفت زمانی که دادیاری در زندان رجایی شهر (زندان گوهردشت) نبود یا در مرخصی بود، من به جای او می رفتم. حمید نوری تاکید کرد که اتفاق می افتاد یک نفر همزمان دادیار دو زندان باشد.

متهم در پاسخ به این پرسش دادستان که آیا احتمال دارد بین سال های ۶۶ تا ۶۷ به زندان گوهردشت رفته باشد گفت، احتمال دارد. او افزود: اما رئیس زندان را در آن زمان ندیدم. دقت هم نکردم که کیست و اصلا این به من مربوط نبود.

حمید نوری با اشاره به عکس ناصریان (قاضی مقیسه) در صفحه نمایشگر بزرگ بالای سر دادستان در دادگاه گفت: «من حاج آقایی که بالای سر شماست را خیلی دوست داشتم. میگویم دوستش داشتم چون نمی دانم زنده است یا نه. چون با او ارتباطی ندارم. اما اگر زنده است خدا حفظش کند.»

جلسه چهل و پنجم دادگاه حمید نوری و سومین جلسه دفاعیات او روز جمعه پنجم آذر ماه برگزار خواهد شد.

XS
SM
MD
LG