در پی ارائه بودجه سال ۱۳۹۷ ایران از سوی حسن روحانی به مجلس، برخی از ردیفهای بودجه و تغییرات آن خبرساز شد.
پس از اینکه حسن روحانی روز یکشنبه ۱۹ آذر بودجه سال آینده را به مجلس ارائه داد، افزایش سه برابری نرخ عوارض خروج از کشور به شدت خبرساز شد و انتقادات بسیاری به دنبال داشت. برخی از نمایندگان نیز نسبت به تصویب آن ابراز تردید کردند.
موضوع افزایش عوارض خروج از کشور ابتدا در شبکههای مجازی به شدت مورد انتقاد قرار گرفت و در ادامه برخی از مقامات و رسانهها به آن واکنش نشان دادند.
برخی از کاربران توئیتر عوارض خروج از کشور را کلا غیرقانونی میدانند و افزایش آن را مورد انتقاد قرار دادهاند. برخی دیگر از کاربران هم این اقدام را نشانه ناامیدی دولت از درآمدزایی گردشگری داخلی و تلاش برای درآمدسازی از گردشگرانی که به خارج می روند، دانستهاند.
عوارض خروج از کشور سال ۱۳۶۴ در اوج جنگ ایران و عراق از سوی دولت پیشنهاد شد و شورای نگهبان با توجه به اوضاع اقتصادی دولت آن را تصویب کرد.
نظر شورای نگهبان در آن زمان این بود که حق مسافرت و آزادی خروج از کشور از حقوق همه افراد است و سلب آن خلاف قانون اساسی است اما درخواست دولت با توجه به شرایط اضطراری جنگ تصویب شد.
مبلغ اولیه عوارض خروج از کشور پنج هزار تومان بود که به مرور تا سال ۱۳۹۴ به ۷۵ هزار تومان افزایش پیدا کرد. حال دولت برای عوارض خروج از کشور مبلغ ۲۲۰ هزار تومان به ازای هر نفر در سفر اول را تعیین کرده است.
این در حالی است که بر اساس پیشنهاد دولت، در سال آینده عوارض خروج از ایران در سفر دوم با ۵۰ درصد افزایش به ۳۳۰ هزار تومان و در سفر سوم و بیشتر با صد درصد افزایش به ۴۴۰ هزار تومان برای هر نفر خواهد رسید.
انتقادهای شدید از افزایش عوارض خروج از کشور موجب شد تا برخی از نمایندگان نسبت به تصویب این بخش از بودجه در مجلس ابراز تردید کنند.
سعید باستانی، سخنگوی کمیسیون صنعت ، معدن و تجارت مجلس به ایسنا گفت که مجلس با سه برابر شدن عوارض خروج از کشور موافقت نمی کند و این موضوع با مخالفت نمایندگان مواجه میشود.
علی اصغر مونسان، رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در توئیتی نوشت که نظر سازمان میراث فرهنگی درباره این موضوع پرسیده نشده و اضافه کرد که این موضوع در بودجه قابل تغییر است.
برخی هم به کنایه از این اقدام دولت روحانی انتقاد کرده اند: