لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۷

گمانه ها در مورد سفر سلطان قابوس به ایران


سلطان قابوس بن سعید السعید، پادشاه عمان طی خصومت های ٣٤ سال گذشته بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا، حامل پیام های متعددی بین مقامات دو کشور بوده است. او برای آزادی رکسانا صابری، خبرنگار آمریکایی زندانی در ایران از طرف ایالات متحده با مقامات تهران رایزنی کرده بود، او فردی بود که در سال ٢٠٠٩ برای عفو سه کوهنورد متهم به جاسوسی و آزادی آن ها تلاش بسیاری کرد. سلطان قابوس همچنین برای آزادی شهرزاد میرقلی خان و مجتبی عطاردی، دو ایرانی زندانی در آمریکا مذاکرات بسیاری انجام داد. این دو ایرانی به تلاش برای صادرات عینک های ویژه دید شب و تجهیزات آزمایشگاهی با فن آوری مدرن به ایران متهم شده بودند.

سفر روز ٢٥ اوت سلطان ٧٢ ساله برای دیدار رسمی سه روزه به ایران و همزمانی آن با مراسم تحلیف حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید و میانه روتر از رئیس جمهوری پیشین چندان تعجب آمیز نیست. بسیاری از ناظران و تحلیلگران در مورد نقش سلطان قابوس و این که حامل پیام دیگری از جانب مقامات آمریکایی برای ایران است گمانه زنی هایی را مطرح کرده اند.

الحیات، روزنامه پان عرب از منابع ایران نقل کرده است که این سفر «عادی نبود و براساس پروتکل های عادی انجام نشد». روزنامه اصلاح طلب بهار گزارش داد سلطان در مقام پیشرو برای مذاکرات آتی بین ایران و آمریکا به تهران سفر کرده بود تا در مورد شفافیت بیشتر در برنامه اتمی و کاهش تحریم ها علیه ایران مذاکره کند. فرارو، تارنمای متمایل به اصلاح طلبان ایران نیز گزارش داده است که باید بین دو کشور (ایران و آمریکا) کانال جدید اما پشت پرده ای ایجاد شود تا راه را برای گفتگوها در مورد برنامه اتمی ایران و نیز بحران سوریه هموار کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ابتدا این خبر که سلطان قابوس حامل پیام ایالات متحده است را انکار کرد اما محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جدید ایران ضمن عقب نشینی از این موضع گفت منتظر خواهد بود تا ببیند سلطان حامل چه پیامی است.

هم مقامات آمریکا و هم دولتمردان ایران از انتخابات ریاست جمهوری ماه ژوئن در تهران تاکنون لحن خود را نسبت به یکدیگر نرم تر کرده اند. آقای روحانی در کارزارهای انتخاباتی خود وعده بهبود مناسبات ایران با غرب را داده بود. مقامات ایران در رویکردی بی سابقه و نادر نسبت به کسب توافق در مورد برنامه اتمی و کاهش فشار تحریم ها خوش بینی محتاطانه ای نشان داده اند.

در همین ضمن، سفر سلطان قابوس با دیدار جفری فلتمن، سفیر پیشین ایالات متحده در سازمان ملل متحد، و از مقامات کنونی این سازمان به تهران همزمان شده است. او به عنوان مقام رسمی سازمان ملل متحد برای گفتگو در مورد جنگ سوریه به این کشور سفر کرده است. رسانه های ایران او را «بلندپایه ترین مقام آمریکایی» خوانده اند که از زمان انقلاب اسلامی تاکنون به ایران سفر کرده است. بنا به گزارش ها، آقای فلتمن در بحبوحه افزایش احتمال مداخله کشورهای غربی علیه دولت بشار اسد، همچون رابطی بین درخواست کمک از ایران در مورد بحران سوریه و ترغیب دولتمردان تهران برای حفظ آرامش عمل کرده است.

با وجود گمانه زنی های مختلف در مورد انگیزه سفر سلطان قابوس به تهران، او موضوعات متعددی برای گفتگو با میزبان های ایرانی خود داشته است.

برگرفته از نشریه اکونومیست
XS
SM
MD
LG