نيويورک تايمز زير عنوان "ايران با ادامه تاکيد برنقش محرکين خارجی اکنون آلمان را سرزنش ميکند" مينويسد مقامات ايرانی که مداخله خارجی را کماکان عاملی در بروز بحران سياسی اخير جلوه ميدهند، روز چهارشنبه برای نخستين بار خشم خود را متوجه آلمان ساختند که يکی از نزديک ترين طرفهای تجاری آن کشور است، و اين اتهام را عنوان کردند که ديپلمات ها و ماموران اطلاعاتی آلمان به سازمان دادن اعتراض های اواخر ماه دسامبر کمک کرده اند.
اين اتهام پس از آن عنوان شد که مقامات آلمانی، از جمله آنگلا مرکل صدر اعظم آن کشور، که احتمال تحريم های بين المللی جديدی را عليه ايران مطرح ساخت، در مخالفت با برنامه اتمی ايران نظراتی شديدترابراز کردند، و شرکت عظيم مهندسی زيمنس در مونيخ نيز روز سه شنبه اعلام کرده بود دنبال پروژه تجاری جديدی در ايران نمی رود.
گزارشهای خبری روز چهارشنبه ايران حاکی از آن بود که يک مقام وزارت اطلاعات به خبرنگاران در تهران گفته است دو مامور اطلاعاتی آلمان - "يوگی" و "اينگو" - جزو يک تيم آلمانی بودند که به تشويق جوانان برای پيوستن به اعتراض های منجر به خشونت در سوگواری های عاشورا کمک کردند.
به گزارش خبرگزاری نيمه رسمی ايلنا اين مقام معرفی نشده اطلاعاتی گفته است افرادی که روز عاشورا دستگير شدند از طيف های گوناگونی بودند که يکی از آنها وابسته به سازمان اطلاعاتی آلمان است، و توسط ديپلمات های آلمانی هدايت ميشد.
اما بعضی جزئيات در گزارشهای خبری ايران موجبی برای سردرگمی است. چند خبرگزاری ايرانی از بازداشت ديپلمات های آلمانی خبر دادند، در حاليکه خبرگزاريهائی ديگر فقط می گفتند ديپلمات های آلمانی درگير بوده اند. يک گزارش هم ميگفت فردی که دستگير شد يک دستيار آقای موسوی بود.
رسانه هائی که دستگيری آلمانی ها را گزارش دادند، ازجمله تلويزيون دولتی، نگفتند آيا ديپلمات ها هنوز در بازداشت اند يا نه. حال آنکه خبرگزاريهائی ديگر گزارش ميدادند مقامات فقط يک دستيار آقای موسوی، رهبر عمده اپوزيسيون را دستگير کرده اند.
گزارش خبرگزاری نيمه دولتی ايلنا در شرح چگونگی اتهام اين بود که دو نفر از ديپلمات های آلمانی حاضر در ناآرامی های روز عاشورا حتی علائم سبز، ازجمله تی شرت را ميان گروههای پسر و دختر توزيع ميکردند. خبرگزاريهای نيمه رسمی مهر و ايسنا دستگيريها را گزارش دادند، حال آنکه شبکه انگيسی زبان Press TV گزارشی نداد.
دشواری پيگيری وقايع در ايران از سال گذشته پس از برگزاری انتخابات مورد اختلاف رياست جمهوری، که به ناآرامی هائی مستمر منجر شد، غامض تر شده است. دولت به محدوديت دسترسی خبرگزاريهای خارجی و مستقل، ومجازات خبرگزاريهائی داخلی که خبرهای حساس از ديد دولت را گزارش کنند، ادامه ميدهد.
دولت آلمان، بنوبه خود، ايفای هرگونه نقشی توسط مامورانش در اعتراض ها، و يا دستگيری ديپلمات هايش را تکذيب کرده است. Guido Weserwelle وزيرامورخارجه آلمان روز چهارشنبه در برلن به خبرنگاران گفت ما اين اتهامات را به هرشکل ممکن رد ميکنيم.
اما بنظر ميرسد Andreas Peschke سخنگوی وزارت امورخارجه آلمان احتمال بازداشت اتباع آلمان را باز گذاشت و در يک کنفرانس خبری در برلن گفت هيچ ديپلمات آلمانی در روز بيست و هفتم دسامبر سال گذشته بازداشت نشده است.
خبرگزاری آلمانی dpa گزارش داد دو مامور پليس آلمانی که در سفارت کار ميکردند اما مصونيت سياسی نداشتند بازداشت شده بودند. ولی سخنگوی وزارت کشور آلمان در برلن ميگويد اين گزارش چيزی جز يک شايعه نيست.
صرفنظر از اين جزئيات، کاملا روشن است که کادر رهبری ايران کماکان سعی ميکند ناآرامی های سياسی را ناشی از توطئه ای توسط دولت های خارجی، و ايرانيان در تبعيد جلوه دهد که ميخواهند دولت را ساقط کنند. کارشناسان ايران ميگويند فرمانده پاسداران انقلاب بخصوص معتقد است که غرب نقشه يک انقلاب را تدارک می بيند.
مرکل احتمال تحريم های جديد و زيمنس وقفه در معاملات را مطرح کرده بودند